vékonyszálú hajú nő

„Tiltólistás” összetevők, amiket soha ne használjunk vékonyszálú hajra

Ha ezeket látjuk a samponos doboz oldalán, inkább tegyük vissza a polcra!

Vékonyszálú, töredezett, ritkuló hajat senki nem kíván magának. Szinte bármilyen módszert bevetünk, hogy tincseink egészségesebbek, szebbek és kezelhetőbbek legyenek, legyen szó egy új kondicionálóról, hajpakolásról vagy hajápolási szokásaink megváltoztatásáról. Bár a sampon is sokat segíthet a hajhullás elleni küzdelemben, ennek az ellenkezője is igaz: ha olyan sampont választunk, ami nem a megfelelő összetevőket tartalmazza, súlyosan roncsolhatjuk a hajszerkezetet, különösen a vékonyszálú, ritkuló haj esetében. Lássuk, melyek a legrosszabb samponösszetevők, amiket mindenképp kerüljünk, különösen vékonyszálú vagy ritkuló haj esetén.

Szulfátok

Ha a hajunk vékonyszálú, a legrosszabb összetevők a haj számára a szulfátok. A szulfátok ugyanis kiszárítják a hajat és a fejbőrt, így fokozhatják a hajhullást. A termékek összetevőinek listáján jellemzően ammónium-lauril-szulfát, nátrium-lauret-szulfát (SLES) vagy nátrium-laurel-szulfát (SLS) néven szerepelnek. Mit keressük helyette, ha sampont vásárolunk? A legkíméletesebb szulfátmentes haj- és bőrtisztítószerek a glükozidok. Ilyenek például a kókuszolajok, de a jó helyettesítők a zsírsav-izetionátok is, amelyet a kókuszdióban található zsírsavakból állítanak elő. A glutamátok és az aminosav-szulfoszukcinátok szintén kíméletesek, jellemzően érzékeny bőrre készült termékekben használják őket. Sok organikus termékben megtalálhatóak.

Nátrium-klorid

A nátrium-klorid, vagyis a só kiszívja a haj természetes nedvességét, így az száraz és törékeny lesz, ezáltal hajlamosabb a töredezésre. Ráadásul, a só irritálhatja a száraz vagy érzékeny fejbőrt. Ehelyett a kókusz alapú nátrium-metil-kokoil-taurát vagy a nátrium-kokoil-izetionát alapú termékeket ajánlatos ahsználni, amelyek só- és nátriummentesek, ezáltal sokkal kíméletesebbek.

PEG-ek

A polietilénglikolok vagy PEG-ek olyan sűrítőszerek, amelyek jellemzően az emberi szervezet számára egészségtelen melléktermékeket használnak, és befolyásolhatják a haj vastagságát és növekedését. Ehelyett keressünk inkább egészségesebb alternatívákat, mint például a hidroxietilcellulóz, a zselatin vagy a xantán vagy a szentjánoskenyérfa gumi.

Parabének

A parabének olyan tartósítószerek a samponokban, amelyek károsak az emberi szervezetre. Összefüggésbe hozták őket bizonyos rákos megbetegedésekkel. Szerencsére sok gyártó kezdi elhagyni ezt az összetevőt a termékeiből, de még mindig ajánlott elolvasni a címkéket, hogy biztosa elkerüljük a parabéneket tartalmazó samponokat. A sampon összetevőin túl könnyen lehet, hogy némely rossz szokásunk áll a háttérben, ha romlani kezd a hajszálaink minősége vagy látványosan több hajunk hullik ki, mint korábban. A haj épségének rovására mehet egyes tápanyagok elégtelen mennyisége is, kiönösen a fehérjehiány. Emellett ajánlott kerülni a túl magas fokozatra állított hajszárítót, hajvasaló és hajsütővas használatát is, mivel a magas hő roncsolja a hajszálat védőrétegét. Emellett azt is fontoljuk meg, hogy vizes hajjal térjünk este nyugovóra. Ha pedig elsősorban a frizuránkon szeretnénk változtatni, arra is van pár ötletünk: ezek a hajak illenek legjobban a különböző arcformákhoz

Kiemelt kép: Getty Images