Itt válaszd el a hajadat, hogy a legelőnyösebb legyen

A szakemberek lerántják végre a leplet a hajválaszték titkáról.

A legtöbbünknek van egy természetes választéka, aminek mentén két oldalt leomlik a hajunk. Mivel ez a legkényelmesebb, sokan nem is szeretünk ezen változtatni, pedig lehet, hogy máshogy fésülve előnyösebb lenne az arcformánk, legalábbis hajtípusunk és stílusunk szerint.

Hogyan találjuk meg a természetes választékunkat?

A Byrdie New York-i sztárfodrászokat kérdezett, hogyan megtalálják a választ a kérdésre. Az biztos, hogy az első pont: kezdjük törülközőszáraz hajjal vagy száraz hajjal. „Ezután fésüljük hátra a hajunkat az arcunkból egy ritka fogazatú fésűvel, majd finoman toljuk a fejünk tetején lévő hajat előre, az arcunk felé, csak a kezünket használva. A hajnak ekkor szét kell válnia, és voilá, ott is van a választék” – magyarázta Devin Toth.

Fotó: Getty Images

Hogyan készítsünk bármilyen választékot?

Már mi is megírtuk, hogy a Z-generáció szerint csakis a középső elválasztás az elfogadható és trendi. Ehhez persze van egy-két keresetlen szava azoknak, akik az oldalválasztékra voksolnak, mindenesetre a középválaszték valóban képes nagyon kifinomulttá is tenni a megjelenésünket. „A tökéletes választékhoz fésüljük hátra az összes hajunkat egy ritka fogú fésűvel. Ekkor a fésű minden egyes foga között egy-egy különböző hajválaszték jön létre, amelyek közül választhatunk. Döntsük el, hogy melyiket szeretnénk, igazítsuk a fésűt ahhoz a »vájathoz«, majd keféljük a hajat mindkét oldalon lefelé – magyarázza Toth. – A természetesebb megjelenés érdekében pedig ne teljesen középen, hanem nagyjából egy ujjnyira oldalt válasszuk el.” 

Az oldalválaszték titka

„Az oldalválaszték készítése nagyon hasonlít a középsőhöz. Továbbra is fésüljük hátra a hajunkat egy széles fogú fésűvel. Ha nehezen találjuk meg az oldalválasztékot, billentsük kissé oldalra a fejünket, úgy fésüljük hátra a tincseket. Így az a terület, ahol ki szeretnénk alakítani a választékot, lesz a fejünk legmagasabb része” – magyarázza.

Hogyan készítsünk mély oldalválasztékot

Mély oldalválaszték készítésénél szemünk külső sarka lesz a kiindulópont. Egy stílfésűvel húzzunk egy vonalat és annak mentén válasszuk el a hajat.

Arcformához illő választékok

Minden arcformához megvan a legelőnyösebb frizura, de természetesen ez sem szentírás: nagyon sok múlik a stílusunkon, a hajtípusunkon, és azon is, hogy milyen kedvünk van. A legjobb, ha ezt egyfajta játékként fogjuk fel, és merünk kísérletezni a frizuránkkal, hiszen ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy megváltoztassuk a megjelenésünket.

Hosszúkás és ovális

Ha hosszú vagy ovális arcformánk van, mint Olivia Munn-nak, próbáljuk ki a nagyon előnyös oldalválasztékot. A mostanában trendi, középső választék ugyanis csak tovább hosszabbíthatja az arcot. Próbáljuk ki, hogy a hajunkat a szemöldökünk legmagasabb pontjával egy vonalban választjuk el. Ne érezzük azonban, hogy csak erre vagyunk korlátozva, mert Michelle Cleveland és Senada Ceka szerint a hosszú vagy ovális arcformáknak bármilyen választék jól áll!

Olivia Munn (Fotó: Getty Images)

Szív alakú

Ha olyan szív alakú arcunk van, mint Reese Witherspoonnak, akkor középső választék jó megoldás lehet, mert az nyújtja az arcodat. Ceka azt javasolja, hogy adjunk hozzá néhány rövid, az arcot keretező réteget is (mint amilyen az ikonikus Rachel-frizura), ami az ovális arc illúzióját keltheti. Emellett Cleveland szerint a szív alakú arcúak oldalválasztékkal is feldobhatják a frizurájukat, de a megjelenés teljessé tételéhez frufru hozzáadását javasolja, mivel az lágyíthatja az összképet ennél az arcformánál.

Reese Witherspoon (Fotó: Getty Images)

Kerek

A Drew Barrymore-hoz hasonlóan kerek arcformájúak számára a szakemberek között nincsen teljes egyetértés. Különböző választékokkal más-más megoldás is szóba jöhet, attól függően, hogy milyen hatásra törekszünk. Cleveland a középső választékot ajánlja, mivel az segít ellensúlyozni az arc kerekdedségét. Eközben Toth azt tanácsolja ennek a típusnak, hogy inkább oldalt válasszák el a tincseiket. „Ez egyensúlyt adhat az arcunknak azáltal, hogy függőleges szögeket zár be az arcunk oldalával” – teszi hozzá.

Drew Barrymore (Fotó: Getty Images)

Szögletes

A Jennifer Anistonhoz hasonló szögletes arcformával rendelkezők számára viszont Toth, Ceka és Cleveland is egyetértenek abban, hogy az oldalválaszték a legideálisabb. A szív formájúakhoz hasonlóan pedig számukra is kifejezetten előnyös a frufru viselete, ami lehet oldalra söpört, vagy a most kifejezetten divatos „palacknyakú” fazon is, amikor a középső tincsek rövidebbek a külsőnél.

Jennifer Aniston (Fotó: Getty Images)

Forrás: Byrdie, Vogue; Kiemelt kép: Getty Images