Íme a frizura, ami a fodrászok szerint mindenkinek jól áll

2022 legvagányabb hajstílusa mindenkinek jól áll kortól és arcformától függetlenül.

Ha máskor nem, a pandémia első hullámának idején kötelező karanténidőszakban biztosan gondoltunk arra, hogy kisollót ragadunk és frufrut vágunk – magunknak. (Ehhez anno ebben a cikkünkben próbáltunk profi segítséget nyújtani – távvezérléssel – a szerk.) Aki akkoriban elég bátor volt, és meglépte a fenti bátor lépést, annak már éppen elég hosszú a haja ahhoz, hogy ismét kipróbálja az arcot keretező  frizurát (de ha lehet, akkor most már fodrásznál).

Azon sem kell aggódni, hogy milyen fazon állna jól, mert az idei év legmenőbb trendje kivétel nélkül minden arcformához előnyös – és ezt nem mi mondjuk, hanem a szakértők, azaz a fodrászok.

 

Az angolul „bottleneck bangs”-nek vagy „fringe”-nek, azaz palacknyakúnak nevezett fazon a függönyfrufru lazább, fiatalosabb testvére. Közös bennük, hogy két oldalon mindkettő hosszabb, és középen választják el, de míg a függönynél a tincsek hosszúak maradnak, addig a bottlenecknél középen rövidebb tincseket hagyunk, így érve el az üdítőspalack nyakára emlékeztető formát.
A homlok közepén rövidebb haj hosszítja az arcot, míg a két oldalt hosszabb fürtök lágyítják a vonásokat – pont emiatt előnyös minden arcformához. „A bottleneck frufru a tömör és a függöny frufru hibridje – magyarázza George Northwood az ausztrál Vogue-nak, aki már számos frufrut vágott, többek között Alexa Chung és Daisy Edgar-Jones frizurájáért is ő felel. – A rövid középső rész oldalt hosszabb lesz, és lényegében egy függönyfrufruvá alakul át. Alapvetően ez egy olyan frufru, amely mindkét verzióból a legjobbat kínálja.”

Az átlagos frufruval ellentétben, amely az egész arcon egyforma hosszúságú, a bottleneck bangs a homlok közepén rövidebb szálakkal készül, így az arcon szűk keresztmetszetű formát hoz létre. Ezek miatt a rövidebb tincsek miatt passzol szinte minden arcformához: „Igazán előnyös ez a fazon, mivel kicsit megtörik a frufru – mondja Northwood. – Ez a legbiztonságosabb stílus minden archoz és korhoz.”

Különösen a kerekebb arcúak fogják értékelni a szakember szerint, mert nekik talán a legnehezebb olyan fazonú frufrut találni, ami nem szélesíti az arcot, ezért számukra mindenképpen ajánlja, hogy tegyenek kísérletet ezzel a ’70-es években már felfedezett és népszerű stílussal. „Egyedül a nagyon göndör hajúak vannak nehéz helyzetben ennél a fazonnál, de náluk is megoldható, ha időt szánnak a hajuk kiegyenesítésére” – teszi hozzá Northwood.

Forrás: Vogue Australia Kiemelt kép: Getty Images