A színészek, énekesek, sőt még a politikusok is trendteremtők. Sokan akarják őket utánozni: leggyakrabban, mivel ez tűnik a legkönnyebbnek, a frizurájukat.

E hírességeket sokszor látjuk, filmben, tévében, plakátokon; jól ismerjük az arcukat, mindent tudunk a megjelenésükről. Előfordul az is, hogy az általuk viselt ruhadarabot vagy frizurát róluk nevezik el. Így lett a titokzatos színésznő után garbó a magas nyakú pulóver, a fenséges egyiptomi királynő nevét pedig frufrus, állig érő frizura viseli.

A rajongott szőke

Az az igazság, hogy ez a jelenség nem a modern kor találmánya. Az egyiptomi nők kopaszra borotváltatták a fejüket, és természetes vagy mesterséges hajból készült parókát viseltek. Elkezdte a fáraó felesége, a többiek pedig gyorsan lekoppintották. Az ókori görögök előkelő hölgyeinek könnyebb dolguk volt. Spártában a nők csaknem hat évszázadon át egyszerű szalaggal fogták át a hajukat, esetleg laza kontyba csavarták. Az ókori olimpiák hőseitől viszont a babérkoszorúkat irigyelték el, számos férfi tette a fejére, akkor is, ha nem győzött mondjuk stadionfutásban.

Róma hatalmának megerősödésével szőke nők ezrei kerültek rabságba a leigázott országokból, és a katonák rajongtak értük. A gall és germán törzsektől vendéghajat is szereztek, így a római nők is aranyfürtökkel ragyoghattak. Szegény itáliai hölgyek még századokkal később is órákat ültek a napon felül kivágott kalapban, miután hajukat sáfrányból és citromléből készült keverékkel kenték be. Hogy mennyire sikerült kiszőkülniük a jellemzően inkább sötétbarna hajú nőknek, az kérdés – de az óhaj töretlen maradt.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .