Nem bírsz magaddal és mindenáron le akarod vágni a saját hajad? Akkor tedd profik tanácsaival - hiszen nem mindegy, mivel, milyen trükkökkel és milyen lelkiállapotban állsz neki!

Az otthoni hajvágás a karantén előtti időkben egyértelműen tabu volt, amiről nemcsak a magazinok, de a fodrászok is bőszen megpróbálták lebeszélni az embert. Ezekben az új időkben azonban nemcsak el lehet játszani a gondolattal, de meg is lehet próbálni. Szakértők adnak ehhez tippeket, de vigyázat, garanciát így nem vállalnak! 
Másfél hónap után már megtanultuk jól eltölteni az időt otthon, a lakások többsége csillog-villog, a konyhában is kimaxoltuk a bennünk lévő tehetséget. Persze ha nem, azzal sincs semmi gond – nem mindenkiből hozza ki a karantén a házimunka hősét. Sőt az is teljesen rendben van, ha nem ezalatt a néhány hét alatt válsz jobb emberré. Teljesen normális, ha nem érzed most az „erőt”, ha nem akarsz kovászbajnok lenni vagy nem akarod tökélyre fejleszteni a bakászanát (jógások tudják, miről beszélek). A pszichológusok is felhívják rá a figyelmet: attól, hogy mostanában több időnk van otthon, az egész emberiséget sújtó, kollektív traumát élünk át, ami nagy teher az idegrendszer számára. Sokak szoronganak, egyesek gyászreakcióval reagálnak, mások számára félelemmel és pánikkal jár ez a bizonytalanság. Így aztán teljesen természetes, ha nem most tanulsz meg egy új nyelvet vagy egyáltalán nem érzed azt, hogy tökéletesíteni kellene magad. Kultúránk produktivitás iránti megszállottsága kifejezetten negatívan sülhet el ebben a járvánnyal és gazdasági összeomlással terhes időszakban. Szóval ne gyötörd magad, tedd, amihez kedved van, és ha valaki motivációs beszédekkel fáraszt, nyugodtan hagyd figyelmen kívül.

A hajad is milyen!

Az az egy biztos, hogy az idő haladtával a mindennapok egyre rendezettebben működnek. Van valami, ami viszont nemhogy egyre jobb lesz, de inkább egyre kaotikusabb. Ez a valami természetesen a hajad. Rendbe kellene tenni, nem? Hiszen mostanra a legjobban levágott frizura is vad burjánzásnak indult, mintha direkt más tempóban nőne elöl és hátul, és persze a frufrud is pont olyan hosszú, hogy fül mögé tűrni még nem lehet, kilátni alóla viszont képtelenség. Ezeket a haj-ügyeket mindenki máshogy viseli, egy valami azonban mindannyiunkban közös: mindenkinél megtalálható otthon legalább egy darab olló, ez pedig meggondolatlan tettekre sarkalhat bennünket.

Azokon a napokon, amikor az ember nem akar produktív lenni, nem akar tanulni, mentális energiaszintje a nullán van, na azokon a napokon törhet rád a vágy, hogy a kis házi ollóddal nekiállj a saját hajadnak: elvégre

 a hajunk olyasvalami, ami fölött, koronavírus ide vagy oda, teljhatalmunk van.

Ráadásul egy új frizura terápiás hatásai közismertek, és ha valamire, akkor ilyen léleksimogatásra most nagy szükség van. Jómagam egyébként már az önkéntes karantén második hetében nekiestem a hajamnak (azóta kb. háromszor javítottam). Mit is mondhatnék? Nem jó, de nem is tragikus. De számomra ez nem jelent problémát, mindig úgy voltam vele, hogy a haj visszanő, minek izgassam magam.

Marosi Béla fodrász három aranyszabálya az otthoni fodrászkodáshoz:
  • Mindegy, mit csinálsz, csak ne vidd túlzásba!
  • Mindegy, mennyit vágsz, amennyiben nem haladod meg a 2 centit!
  • Ha frufrut vágnál rövidebbre, az 1 centinél ne legyen több!

Persze ha előbb kértem volna tanácsot két fodrász szakértőnktől, egy fokkal közelebb állna a frizurám a jóhoz, mint a bénához, de legalábbis nem lenne centikkel rövidebb, mint terveztem. És el is érkeztünk az első nagy tanulsághoz otthoni hajvágás terén: ha rettegsz attól, hogy elrontod, semmiképpen se állj neki! Ha viszont úgy vagy vele, mint én, hogy nem hatódsz meg néhány centi mínusztól, akkor bátran vágj bele!

Vágás helyett

Frohner Ferenc és Marosi Béla fodrászokat, az Authentic Beauty Concept márkanagyköveteit kérdeztem, mégis mit tanácsolnak azok számára, akik mindenképpen saját kézbe szeretnék venni a frizurakérdést. „Mielőtt nekiugranál a hajvágásnak, azt tanácsolom, hogy előbb inkább a stylingot gyakorold – javasolja Frohner Ferenc. – Elvégre mindig mindenki azon sír, hogy nincs ideje úgy elkészíteni a frizuráját, ahogyan a fodrász, hogy egyáltalán nem tudja úgy besütni. Itt az alkalom, van idő, lehet próbálgatni! Persze csak óvatosan, elvégre a sütővas égési sérüléseket okozhat! Ha valakinek alapjáraton hullámos kicsit a haja, kipróbálhatja azt is, hogy félig megszárított haját néhány fonatba fonja és megvárja, amíg megszárad – ez szép, természetes hullámokat varázsol.”

Csak azért is levágom!

A szakértők tehát azt javasolják, hogy inkább a stylinggal üsd el az időt, ha mindenképpen változtatni akarsz a hajadon. De neked senki nem mondja meg, ugye?! Ha vágásra adod a fejed, akkor viszont fogadd meg a tanácsokat. „Az alapvető probléma a hosszú haj vágásánál, hogy az ember előre húzza a haját és úgy vágja le – magyarázza Frohner Ferenc. – Igen ám, de így az a rész, ami hátul, a tarkónál van, előre húzva nagyobb utat tesz meg, mint az oldalsó rész, így hosszabb marad.

Mivel vágjam?

„Az a fontos, hogy az ollód stabil legyen, és persze éles – mondja Marosi Béla. Egy szabóolló is megteszi, de akár kisebb méretű ollóval is próbálkozhatsz. És igen, egy éles papírvágó olló is működhet. Az a lényeg, hogy kézre álljon, biztosan tudd irányítani.”

Ha ezt a fodrász ki akarja majd javítani, az azzal is járhat, hogy 5-6 centit kell vágnia a hajból, az pedig hajnövesztés szempontjából egy-két év munkáját is jelentheti.” És mi a helyzet a frufruval? Ferenc szerint semmiképpen se álljunk neki, Marosi Béla azonban megengedőbb: „Ha frufrut vágnál rövidebbre, száraz hajon tedd, és fontos, hogy 1 centinél ne vágj többet! És persze vigyázz az ujjadra, használj fésűt segítségnek!”

És ha rövid a hajam?

Bubihajat vágni magunkon nem annyira jó ötlet: ezt azért mondom biztosra, mert nekem bubihajam van, és ahogyan már említettem, saját vágásom eredménye nem lett kifejezetten jó, pedig ennek a profi videónak a lépéseivel próbálkoztam:

Klasszikus rövid haj esetén azonban bátran lehet ügyeskedni! „Jó program lehet például egy rövid hajat géppel lenyírni (persze nem magunknak) – tanácsolja Frohner Ferenc. – Rövid hajúak esetén azért nem olyan nagy dolog az otthoni hajvágás, mert bármennyire is elrontják, legfeljebb néhány hónap alatt újra a kiindulási állapot érhető el.

Hogyan ne legyen tömött és szögegyenes a hajam alja?

Szakértőink azt mondták, nyugodtan próbálkozhatsz otthon a puhítással, amit, mint most megtudtam, valójában mélypont vágásnak hívnak. Ezzel a „puhítással” érheted el, hogy textúrája legyen a frizurának, illetve ahol a fazon kívánja (általában a hajvégeknél), ott vékonyítani tudj. Óvatosan csináld, sose vágj bele túl mélyen a hajadba! Hogyan állj neki? Ujjaid között húzz ki egy adag hajat és az ollóval a hajjal párhuzamosan dolgozz! Így a hossza megmarad, de a tömege nem, tehát szebb lesz az esése.

Rövid hajnál az a lényeg, hogy a felső, fejtetőn lévő tincseket külön csipeszeld el, és csak az oldalsó részhez nyúlj. Van egy vendégem, akinek a múltkor Facetime-on keresztül próbáltam elmagyarázni, hogyan csinálják kedvesével a hajvágást. Azt mondták, hogy persze, menni fog, majd nem sokkal később jött a videó, hogy a srácnak végül nullás géppel tolták le a haját. Szóval történhetnek balesetek.”
És mi a teendő, ha elbaltáztuk a hajvágásunkat? Leginkább semmi. Hagyd, hadd nőjön, ne járj úgy, hogy amikor végre ellátogathatsz a fodrászodhoz, drasztikus lépéseket kelljen eszközölnie. Ha idegesít a végeredmény, tegyél fel egy hajpántot, egy kendőt, kösd össze vagy csatold el és legfőképpen vond le a tanulságot: nem véletlenül szakma ez, amit hosszú időn át tanulnak a profik.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu)