divat 8 pontos szabály

Mindig csinosan: ismerd meg az öltözködés 8 pontos szabályát

Sosem volt még ennyire egyszerű csinosan felöltözni minden alkalomra, mint a 8 pontos szabállyal!

Az öltözködés művészete gyakran kihívást jelenthet sokunk számára, különösen akkor, ha azt szeretnénk, hogy a megjelenésünk stílusos és divatos legyen, de mégis könnyed és természetes hatást keltsen. A túlzásba vitt vagy éppen túl lapos szettek elkerülése között egyensúlyozni nem mindig egyszerű feladat, azonban segítséget nyújthat egy egyszerű, mégis hatékony módszer: a 8 pontos öltözködési szabály, ami a TikTokon már rengeteg követőt szerzett.

Nem véletlenül: a 8 pontos öltözködési szabály ugyanis egy egyszerű, mégis hatékony módszer arra, hogy kiegyensúlyozott, stílusos megjelenést hozzunk létre. A szabály lényege, hogy minden ruhadarab és kiegészítő egy vagy több pontot kap, és az összegyűjtött pontok alapján megállapíthatjuk, hogy az adott öltözékünk mennyire komplex és érdekes, vagy éppen unalmas.

@marissafair This beginner’s style tip will help you achieve all of those aesthetic fall outfits you’ve been eyeing on pinterest! Stay on my page for fashion inspo, cozy fall outfits, and allllll the style and closet tips! #cozyfalloutfits #beginnersstyleguide #styletips #buildinganoutfit #fashioninspo #findyourstyle #fallblazeroutfits #millenialsoftiktok #fallfits ♬ Pink Champagne - Abby Roberts

Hogyan kövessük a 8 pontos öltözködési szabályt?

Az 8 pontos öltözködési szabály egyszerűen követhető mindenki számára, és pont ettől lesz zseniális. Először is, minden ruhadarabot és kiegészítőt pontozzunk le, majd adjuk össze a pontokat.

Így számoljuk ki a pontokat:

  • Minden egyszerű ruhadarab (felső, alsó, harisnya, cipő) és egyszerű kiegészítő (öv, sapka, ékszer, hajkiegészítő) 1-1 pontot kap.
  • A nagyobb felületű ruhadarabok, mint az egyberuha vagy a kabát alapból 2 pontot érnek (mivel általában feltűnőbbek és hangsúlyosabbak, mint a kisebb jelentőségű felsők). Ha ezek nagyon látványosak, feltűnők, akkor számoljunk 3 ponttal.
  • A feltűnő színek, a merész minták, ruhadarabok és kiegészítők 2-2 pontot érnek.
  • Ha erős a sminkünk vagy különleges frizurát viselünk, esetleg a manikűrünk élénk, feltűnő, akkor arra is számolhatunk 1-1 pontot.
  • Az összesített pontszámnak ideálisan 6 és 8 között kellene lenni annak érdekében, hogy az öltözetünk érdekesnek, de ne túlzottan feltűnőnek vagy hivalkodónak számítson. 

Természetesen ettől el lehet térni egyedileg, hiszen mindnyájunknak más az ízlése, a stílusa, és az is, hogy mi fér bele az „egyszerű” illetve a „túl sok” keretébe. Esetenként, ha az alkalom úgy kívánja, természetesen el lehet térni ettől 1-2 ponttal is akár, például egy különleges eseményre nem gond, ha 9 vagy akár 10 pontos szettben érkezünk – feltéve, ha a személyiségünk „elbírja”. Miután megtanultuk a pontozás szabályait, könnyedén alkalmazhatjuk őket minden nap a szettünk összeállításánál, így mindig tökéletes lesz a megjelenésünk.

3 gyakorlati példa a 8 pontos szabályra

Mutatunk három olyan stílusos és divatos öltözéket, ami pontosan megmutatja, mire is gondolunk.

1. Egy tökéletes alkalmi szett – 8 pont

divat 8 pontos szabály

Ha nem érdekes a ruha fazonja, akkor a színe vagy az anyaga legyen az (Fotó: Canva)

A ruha fazonja önmagában nem túl érdekes, de az anyagának és színének köszönhetően mégsem lesz unalmas. Viszont ennek ellenére mégsem hivalkodó, így a számítás szerint 2 pontot kap. A natúr színű cipellő 1 pontot ér, az öv még 1-et, a nyaklánc és a karkötő szintén 1-et 1-et, a táska – színes mintájának köszönhetően – pedig 2-t. Így az összpontszám a tökéletes 8-at éri el – sem nem túl sok, sem nem túl kevés.

2. Csinos szabadidő – 8 pont

divat 8 pontos szabály

A kiegészítőkkel sokat tudunk játszani a 8 pontos szabály alapján (Fotó: Canva)

Következő szettünk 2024 legdivatosabb színében, a barackpihében pompázik, ennek ellenére mégis egyszerű holmiról van szó. A zakó, a rövidnadrág és az egyszerű fehér top is 1-1 pontot kapnak, a megkötős cipő 2-t, míg a további kiegészítők – táska, napszemüveg, sapka – 1-et 1-et. Így ismét egy nyolcpontos szettet kapunk, ami nem hivalkodó, de nem is unalmas.

3. Hétköznapi rohangálós – nem unalmasan – 6 pont

divat 8 pontos szabály

Egy egyszerű farmeres összeállítást is fel lehet úgy dobni, hogy ne legyen unalmas (Fotó: Canva)

A hétköznapokon sokan szeretünk farmert viselni, hiszen változatos és kényelmes – bár sokszor nagyon unalmas. Hogy feldobjuk az egyszerű farmer-póló összeállítást (most tekintsünk el a képen látható haspólóról, ahelyett nyugodtan viselhetünk normál hosszúságú felsőt is), elég néhány kiegészítő. A különleges, átlátszó sarkú cipő rögtön 2 ponttal dobja meg a szettet, az öv és a zakó pedig további 1-1 pontot ad hozzá, így 6 pontos lesz az öltözékünk. Látható, hogy itt még bőven van hely a kísérletezésnek: ha még feltűnőbbek akarunk lenni, akkor egy nyaklánccal (1 pont), táskával (1 pont), vagy egy piros rúzzsal (1 pont) dobhatjuk fel.

Csinos megjelenésből pedig sosem elég: a linkre kattintva mutatunk nyolc olyan divatszabályt, ami éppen ideje elfelejteni.

Kiemelt kép: Canva