divat gardrób személyiség

A divat ereje: miért olyan meghatározóak a ruháink?

Mi az előnye annak, ha önkifejezésként tekintünk az öltözködésre?

A mai világban egy nőnek naponta több száz döntést kell meghoznia. Ebből az egyik, az, hogy milyen képet alkot magáról a világban? Hogyan fedje be testét minden nap (ruhával)? Nap mint nap választ, mit sugároz magáról a külvilág számára. Valaki mást személyesít meg, vagy inkább a saját maga lelkéhez, vágyaihoz legközelebb eső ruhákat választja? Mint stylist, általánosságban az a tapasztalatom, hogy ugyan vannak öltözködési vágyai a nőknek, de félnek. Félnek önmaguk lenni, félnek a saját egyéniségüket megélni, és félnek, hogy ha igazán önmaguk lesznek, talán kilógnak a sorból, és ítélkeznek majd felettük? Vagy épp ellenkezőleg: neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?

Vannak nők, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legújabb trendek azonnal a vállfán pihenjenek, és folyamatos lemaradásban érzik magukat a „divatosság” tekintetében. Ők a másik szélsőség, akik mindent, de mindent kipróbálnak, mindent amit tudnak megvásárolnak és aztán a káosz közepén azt érzik, hogy „egy rongyuk sincs”.
Mindkét szélsőségnek egy és ugyanaz a problémája, nem találta meg azokat a ruhadarabokat, amelyekben igazán önmaga lehet, akár annyira, hogy talán még azt is elfelejti, hogy miért is volt olyan nagy cirkusz számára ez az öltözködés. Na ez az. Az öltözködésben azért érdemes megkeresni a önmagunkat, mert akkor jön a nyugalom és a komfort.

Az a higgadtság, amellyel félelem nélkül, tudatosan lehet választani, úgy, hogy a vásárlás kényszere megszűnjön, és elkezdi élvezni a ruháit – így válik a nők ruhatára önkifejezési helyszínné.

Innentől öltöznek valósan maguknak. Szerintem óriási szükség van erre a biztonságos térre, ahol a vágyaiknak megfelelően élhetik meg a kreativitásukat a nők. Ez egy lehetőség, hogy a mindennapok élményben gazdagabbak legyenek, egy lehetőség, hogy megismerjék a testüket, az őszinte elképzeléseiket vagy akár korlátaikat.

divat gardrób személyiség

Fotó: Getty Images

Ennyi minden lenne egy-egy öltözék összeállításában? Hát persze! A modern világban, azt hiszem, kár lenne kihasználatlanul hagynunk ezt a élményt. Már hivatalosan nincsenek olyan szabályok, amelyeknek a nőknek meg kellene felelniük az öltözködésükben. Természetesen nehéz megküzdeni az internet és a társadalom béklyóival és elvárásaival, de ha megtalálható ez a szabadság mindenképpen megéri. Vizsgáljuk meg tehát melyek is azok a lépések, amelyekkel elindulhatnak a nők a legjobb önmaguk irányába?

Figyeld meg magad!

Reggeli öltözésnél tölts el azzal 15-30 másodpercet, hogy milyen érzéseid vannak a testeddel kapcsolatban fehérneműben (vagy meztelenül) és felöltözve! Természetesen sokkal nagyobb hatásfokkal működik, ha mindezt a tükör előtt csinálod. Ha mindkét állapotban el tudod kerülni a szégyenérzetet, és elő tudod magadban hozni az olyan pozitív érzelmeket, mint magabiztosság, büszkeség, sikertudat, akkor már indulhatsz is!

Ne feledd: ha magabiztosan és olyan öltözékben indulsz el otthonról, amely jó érzést okoz, akkor sokkal szabadabban tudsz kapcsolódni a munkatársaiddal, sikeresen tudsz kiállni magadért egy esetleges vitában, de egy meetingen is könnyebben lépsz elő az új ötleteiddel.

Egy sikeres nap után, pedig sokkal jobban esik majd az otthoni társaság is, nem igaz? Ha ezeket megéled, akkor napi szinten tudod a stressz-szintedet alacsonyabban tartani, és a mentális egészségedért többet tettél, mint gondoltad volna.

Listázz!

Írj egy top 10-es listát arról, hogy melyek azok a tulajdonságaid és testrészeid, amelyekre igazán büszke vagy! Tartsd a telefonodban, és ha éppen reggel nem jut eszedbe hirtelen egyik sem, gyorsan emlékeztesd magad. A listádban szerepelhetnek akár olyan események és öltözékek, amelyekben igazán sikeresnek és szabadnak érezted magad, sőt, írhatsz tulajdonságokat vagy olyan eredményeket is, amelyekre a testeddel kapcsolatban büszkeséggel tekintesz. Bármikor emlékeztetheted magad az értékeidre, és ez nem kilók számától függ.

Nem ciki a nagyobb méret

divat gardrób személyiség

Fotó: Getty Images

Válassz kényelmes, a napi rutinodnak megfelelő ruhákat. Nem csoda, ha nem vagy komfortos a testeddel, ha esetleg mindig arra törekszel, hogy kicsi méretű ruhába beleférj, vagy esetleg fájdalmat okoz egy cipő viselete! Egy nagyobb méretű ruha vásárlása nem minősít emberileg (már csak azért sem, mert a divatipar folyamatosan változtatja a számozást)! Megtalálni a megfelelő méretű és formájú ruházatot igazán fontos, hogy mind küllemben, mind érzésben és stílusban megtaláld azokat a darabokat, amelyek valódi egyéniséged megtalálásához szükségesek.

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Légy kritikus a közösségi médiával, és próbáld meg elkerülni a hasonlítgatásokat másokkal! Figyeld meg, melyek azok a tartalmak, amelyek testeddel vagy a ruháiddal kapcsolatban szégyent vagy rossz érzéseket keltenek benned. Ezeket kövesd ki, mert nem vezetnek magabiztos testérzethez és testpozitív öltözködéshez. Használd inspirációként a platformokat, kövess olyanokat, akik ötleteket adnak egy olyan ruhatár és ön- és testismeret kialakítására, amely komfortot és megnyugvást hoz ebben témakörben. Öltözz önmagad jövőbeli legjobb verziójának, és amint megjönnek a visszajelzések, azonnal megérzed, hogy már az is vagy!

Más ruha = más üzenet

Vedd észre, hogy különböző ruházatoknak különböző jelentéseket tulajdonítunk, és ezt használd a saját öltözködésedben, ruhatárad kialakításában is. Csak gondolj bele: a különböző ünnepeken viselt kosztümök esetén már-már a viselkedésünkben is azonnal megmutatkozik az éppen viselt maskara hangulata és tulajdonságai. Egy otthoni melegítőben és egy nőies ruhában is teljesen máshogy viselkedünk, máshogy gesztikulálunk, máshogy szerepelünk. Saját öltözködésed megreformálásával magadat is inspirálhatod egy új munkakörre, egy elfeledett tehetségedre, vagy akár egy életedben jelenlévő szerepkör erősebb megélésére.

Ha megtanuljuk az öltözködést önkifejezésként megélni, sokkal magabiztosabbak és boldogabbak leszünk.

Minden ruhaválasztás elárulja rólunk, hogy hogy vagyunk, mit is gondolunk magunkról, hol is van a helyünk a világban.
Ha szeretnél a tudatos öltözködésről és magadról tanulni, akkor egy 4 hetes kurzuson megteheted mindezt. Jelentkezz e-mailben a tudatosoltozkodes@gmail.com-on, ha pedig további tippekre vágysz kövess az Instagramon @lendvailillastylist és @tudatosoltozkodes oldalaimat.

Még inkább hozzád illően öltözködhetsz a Kibbe-módszer segítségével. Nem tudod, hogy az mi, vagy hogy hogyan vágj bele? Akkor kattints ide!

Kiemelt kép: Getty Images