Természetes kisugárzás – Hangsúlyozzuk erősségeinket a Kibbe-módszer segítségével!

De mi is az a Kibbe-módszer? Fekete Edina írása a Nők Lapja Egészség 2022/04. számából.

David Kibbe New York-i stylist a nyolcvanas években dolgozta ki módszerét, amely népszerűbb, mint valaha. Érthető, hiszen abszolút megfelel a 21. századi testpozitív trendeknek: minden testalkatnak a természetes vonalait erősíti fel.

Módszerét a Metamorfózis című könyvében ismertette Kibbe (ejtsd kibi), szemlélete máig modern maradt. 

„Míg a sokak által ismert testalkatkategóriák (alma, körte, oszlop, homokóra stb.) esetén minden öltözködési fogás arra irányul, hogy a homokórakontúrt érjük el, addig Kibbe azt vallja: minden test szép, és a ruhákat, sminket, kiegészítőket ne a saját vonalaink elrejtésére használjuk, hanem éppen azokat elfogadva és kiemelve erősítsük fel a természetes kisugárzásunkat

– mondja Kós Viktória szín- és stílustanácsadó, Kibbe-szakértő. – Emiatt a Kibbe-testtípusunkat a súlyingadozás sem befolyásolja, még extrém súlytöbbletnél sem változik, csupán egy szélesebb, puhább kiadásban mutatkozik meg.”

Jin és jang energiák

A Kibbe-típusok a jin/jang alapokon nyugszanak. A jin a nőies kerekséget, lágyságot, alacsony termetet jelképezi, a jang pedig a magas, izmos, picit férfiasabb kisugárzást képviseli. Ezek a jegyek mindenkiben megvannak, csak különböző arányban.

„A nőket (és férfiakat) a csontozatuk alakja, vastagsága, és az azon lévő izom és testzsír aránya alapján sorolja Kibbe öt fő kategóriába és azok altípusaiba. És az így kialakuló 13 kategóriában adja meg, hogy kinek milyen fazonú, stílusú ruhák állnak összhangban a megjelenésével, milyen anyagokkal, formákkal, színhatással tudjuk a természetes egyéniségünket hangsúlyozni”– magyarázza a stílustanácsadó.

A Kibbe-spektrum két szélső kategóriája a szinte 100% jangdomináns drámai, illetve a 100% jindomináns romantikus testalkat. A spektrum középen pedig a fele-fele arányban jin és jang klasszikus típus áll. Ha elképzeljük egymás mellett a magas, szálkás, egyenes testalkatú, csontos arcú, szöghajú Tilda Swintont (drámai) és a nála jóval alacsonyabb, testének minden négyzetcentiméterén kerekded Marilyn Monroe-t (romantikus), a különbözőségük szemléletes, és azt is értjük, hogy miért kerül középre, a klasszikus kategóriába tartozó Grace Kelly.

A spektrum két véglete között további 3 fő kategória van: a természetes, a klasszikus és a gamine (ez szó szerint fiúcskát jelent, de tágabb a jelentése), melyeknek mindig van egy több jang elemet rejtő drámai, és több jin elemet rejtő lágy verziója. És most nézzük, mi jellemzi az egyes testalkattípusokat, és milyen ruhákat, szabásvonalakat, ékszereket, kiegészítőket ajánl nekik Kibbe.

Drámai típus

Jellemzői

Előkelő, Picasso nőalakjaira emlékeztető megjelenés. Szinte csak jang jegyekkel bír: hosszú, hegyes, éles, vékony és szögletes csontok a testen és az arcon, szálkás izomzat és nagyon kevés zsír. Négyzet alakú, éles vonalú váll, hosszú, keskeny kezek és lábak, kiugró keskeny orr, hegyes állkapocs, magas járomcsont, mandulavágású szemek, vékony, egyenes ajkak. Testmagassága általában 170 cm fölötti.

Mi ajánlott számára?

Nyúlánk alkatát hosszanti vonalakkal, monokróm szettekkel, szögletességét geometriai mintákkal, válltöméssel, éles szabásvonalakkal, szögletes, hegyes ékszerekkel, kiegészítőkkel emelheti ki. Meghökkentő színű, hosszított fazonú blézerben és nadrágkosztümben, hegyes orrú cipőben, erős sminkkel lehengerlő.

Ő is ilyen: Cate Blanchett, Amal Clooney, Lilu

Lágy drámai típus

Jellemzői

Erős jang jegyek hangsúlyos romantikus beütéssel. Nagy, éles csontok a testen, hosszú végtagok, nagyobb kezek és lábak, minimum 165-170 cm-es magasság, de már egy picit húsosabb a drámaihoz képest, és van derékvonala. A jin jegyek érzéki arcvonásaiban jelennek meg: nagy szemek, telt ajkak, de éles kiugró orr, hegyes állcsont, erőteljes járomcsont. Egzotikus, buja megjelenéséhez dús, hullámos hajkoronája is sokat hozzátesz.

Mi ajánlott számára?

Feltűnő jelenség, hosszú, alakkövető és derékhangsúlyos vonalakat, csillogó ruhákat és ékszereket kíván az alkata. Nem lehet túlöltöztetni, túlékszerezni, túlsminkelni.

Ő is ilyen: Sofía Vergara, Monica Bellucci, Ördög Nóra

Természetes típus

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .