Természetes kisugárzás – Hangsúlyozzuk erősségeinket a Kibbe-módszer segítségével!

De mi is az a Kibbe-módszer? Fekete Edina írása a Nők Lapja Egészség 2022/04. számából.

David Kibbe New York-i stylist a nyolcvanas években dolgozta ki módszerét, amely népszerűbb, mint valaha. Érthető, hiszen abszolút megfelel a 21. századi testpozitív trendeknek: minden testalkatnak a természetes vonalait erősíti fel.

Módszerét a Metamorfózis című könyvében ismertette Kibbe (ejtsd kibi), szemlélete máig modern maradt. 

„Míg a sokak által ismert testalkatkategóriák (alma, körte, oszlop, homokóra stb.) esetén minden öltözködési fogás arra irányul, hogy a homokórakontúrt érjük el, addig Kibbe azt vallja: minden test szép, és a ruhákat, sminket, kiegészítőket ne a saját vonalaink elrejtésére használjuk, hanem éppen azokat elfogadva és kiemelve erősítsük fel a természetes kisugárzásunkat

– mondja Kós Viktória szín- és stílustanácsadó, Kibbe-szakértő. – Emiatt a Kibbe-testtípusunkat a súlyingadozás sem befolyásolja, még extrém súlytöbbletnél sem változik, csupán egy szélesebb, puhább kiadásban mutatkozik meg.”

Jin és jang energiák

A Kibbe-típusok a jin/jang alapokon nyugszanak. A jin a nőies kerekséget, lágyságot, alacsony termetet jelképezi, a jang pedig a magas, izmos, picit férfiasabb kisugárzást képviseli. Ezek a jegyek mindenkiben megvannak, csak különböző arányban.

„A nőket (és férfiakat) a csontozatuk alakja, vastagsága, és az azon lévő izom és testzsír aránya alapján sorolja Kibbe öt fő kategóriába és azok altípusaiba. És az így kialakuló 13 kategóriában adja meg, hogy kinek milyen fazonú, stílusú ruhák állnak összhangban a megjelenésével, milyen anyagokkal, formákkal, színhatással tudjuk a természetes egyéniségünket hangsúlyozni”– magyarázza a stílustanácsadó.

A Kibbe-spektrum két szélső kategóriája a szinte 100% jangdomináns drámai, illetve a 100% jindomináns romantikus testalkat. A spektrum középen pedig a fele-fele arányban jin és jang klasszikus típus áll. Ha elképzeljük egymás mellett a magas, szálkás, egyenes testalkatú, csontos arcú, szöghajú Tilda Swintont (drámai) és a nála jóval alacsonyabb, testének minden négyzetcentiméterén kerekded Marilyn Monroe-t (romantikus), a különbözőségük szemléletes, és azt is értjük, hogy miért kerül középre, a klasszikus kategóriába tartozó Grace Kelly.

A spektrum két véglete között további 3 fő kategória van: a természetes, a klasszikus és a gamine (ez szó szerint fiúcskát jelent, de tágabb a jelentése), melyeknek mindig van egy több jang elemet rejtő drámai, és több jin elemet rejtő lágy verziója. És most nézzük, mi jellemzi az egyes testalkattípusokat, és milyen ruhákat, szabásvonalakat, ékszereket, kiegészítőket ajánl nekik Kibbe.

Drámai típus

Jellemzői

Előkelő, Picasso nőalakjaira emlékeztető megjelenés. Szinte csak jang jegyekkel bír: hosszú, hegyes, éles, vékony és szögletes csontok a testen és az arcon, szálkás izomzat és nagyon kevés zsír. Négyzet alakú, éles vonalú váll, hosszú, keskeny kezek és lábak, kiugró keskeny orr, hegyes állkapocs, magas járomcsont, mandulavágású szemek, vékony, egyenes ajkak. Testmagassága általában 170 cm fölötti.

Mi ajánlott számára?

Nyúlánk alkatát hosszanti vonalakkal, monokróm szettekkel, szögletességét geometriai mintákkal, válltöméssel, éles szabásvonalakkal, szögletes, hegyes ékszerekkel, kiegészítőkkel emelheti ki. Meghökkentő színű, hosszított fazonú blézerben és nadrágkosztümben, hegyes orrú cipőben, erős sminkkel lehengerlő.

Ő is ilyen: Cate Blanchett, Amal Clooney, Lilu

Lágy drámai típus

Jellemzői

Erős jang jegyek hangsúlyos romantikus beütéssel. Nagy, éles csontok a testen, hosszú végtagok, nagyobb kezek és lábak, minimum 165-170 cm-es magasság, de már egy picit húsosabb a drámaihoz képest, és van derékvonala. A jin jegyek érzéki arcvonásaiban jelennek meg: nagy szemek, telt ajkak, de éles kiugró orr, hegyes állcsont, erőteljes járomcsont. Egzotikus, buja megjelenéséhez dús, hullámos hajkoronája is sokat hozzátesz.

Mi ajánlott számára?

Feltűnő jelenség, hosszú, alakkövető és derékhangsúlyos vonalakat, csillogó ruhákat és ékszereket kíván az alkata. Nem lehet túlöltöztetni, túlékszerezni, túlsminkelni.

Ő is ilyen: Sofía Vergara, Monica Bellucci, Ördög Nóra

Természetes típus

Jellemzői

Nyitottság, kedvesség árad a megjelenéséből. Csontozata enyhén szögletes, kissé széles, tompa végekkel, kissé atletikus, izmos alkat. Magassága kb. 160–170 cm közötti, dereka egyenes, lapos, csípője keskeny, mellei kicsik vagy közepes méretűek. Arca is szögletes, járomcsontja kissé széles, szemei közepes méretűek, orra és állkapcsa tompa, kissé szélesebb, ajkai egyenesek. A bőr és a haj színe között kicsi a kontraszt.

Mi ajánlott számára?

A laza, kissé kócos hatású frizura, lezser, nem strukturált, bővebb ruházat, természetközeli anyagok lágyabb színekben, minimális smink, természetes anyagokból készült, közepes méretű ékszerek állnak jól neki.

Ő is ilyen: Angelina Jolie, Jennifer Aniston, Barabás Éva

Drámai természetes típus 

Jellemzői

A természetes jegyek kevés drámai jang jeggyel keverednek. Kissé szélesebb, tompa, lekerekített végű csontozata van, általában 170 cm-nél magasabb. Végtagjai hosszúak és nagyok, a csípője egyenes, a karok, lábak izmosak, a mell laposabb, szélesebb. Arcán is a tompa, szélesebb vonások jelennek meg. A szemek lehetnek nyitottak vagy mandulavágásúak, a száj inkább egyenes, vékony.

Mi ajánlott számára?

Tetőtől talpig egy színben, oversize fazonban, lazább szabásvonalú ruhákban, légies anyagokban, bohém, indián vagy fesztivál stílusban néz ki a legjobban, természetes, vagy 1-2 árnyalattal világosabb hajszínnel, természetes hatású sminkkel emelheti ki arcát.

Ő is ilyen: Lady Diana, Julia Roberts, Mihalik Enikő

Lágy természetes típus 

Jellemzői

Természetes jegyek rejtett jin tartalommal. Alapvetően szögletes és tompa csontozata kissé szögletes, széles vállakban, közepesen széles kezekben, lábakban, közepes vagy kissé rövid végtagokban jelenik meg. Lágy, telt arcvonások jellemzik. A derék vékonyabb, arányos a csípő és mell méretével, lehet homokóra alkatú, de nem darázsderékkal, inkább sportosabb benyomást tesz. Magassága jellemzően 160–170 cm közé esik.

Mi ajánlott számára?

Nőies testalkat, de sportosabb, lazább ruhákban, derékhangsúlyos farmerban, szoknyában, természetes anyagú és színű, betűrt felsőkkel néz ki a legjobban. Természetes hajszín és smink ad igazán harmonikus megjelenést neki.

Ő is ilyen: Jennifer Lopez, Scarlett Johansson, Gombos Edina

Klasszikus típus 

JELLEMZŐI: A jin és jang jegyek tökéletes egyensúlya. Csontozata, arcvonásai szimmetrikusak és szabályosak. Nem túl éles, nem túl kerek vagy tompa csontok. A zsír és izom aránya is szimmetrikus. Közepesen hosszú végtagok, közepesen fejlett izomzat jellemzi. Válla kissé egyenes, a mell-, derék- és csípőmérete arányos. Arca átlagos méretű, szimmetrikus szemekkel, nem túl nagy orral, közepesen dús ajkakkal. A magassága általában 160–170 cm közötti.

Mi ajánlott számára?

A ruházatban is a letisztult, szabályos vonalak és formák, egyszerű, szimmetrikus, minimalista minták, visszafogott smink és kiegészítők állnak neki igazán jól. Akkor ragyog fel, ha semmi túlzó nincs rajta. Nála tökéletesen igaz: a kevesebb több.

Ő is ilyen: Ginger Rogers, Grace Kelly, Détár Enikő

Drámai klasszikus típus

Jellemzői

Kontrolláltan kifinomult megjelenés kis drámaisággal. A jang befolyás a csontozatát kicsit szögletessé és élessé teszi. Emiatt a váll keskenyebb, szögletesebb, a kezek csontosabbak, éles szögletek jelenhetnek meg az arcon. A derék inkább rövidebb, egyenes, éppúgy, mint a csípő, a kar egy picit hosszabb. Jellemző magasság: 160–170 cm között. Az arcon a közepesen nagy szem, száj mellett magasabb járomcsont, hegyesebb orr, keskenyebb ajkak jellemzőek.

Mi ajánlott számára?

Jól áll neki a kosztüm, a nadrágkosztüm, a letisztult vonalú, szimmetrikus ruha, a mély nyakkivágás.

Ő is ilyen: Jackie Kennedy, Julianne Moore, Dobó Kata

Lágy klasszikus típus 

Jellemzői

Kiegyensúlyozott megjelenés, kis romantikus jin hatással. Az elegáns és kecses klasszikus testalkatnak puhább, kerekebb és esetleg picit alacsonyabb verziója. A csontozat vékony, szimmetrikus, kerekebb élekkel, picit lejtős vállakkal. Szemei nagyok, ajkai teltek. A végtagok közepesen kicsik, a testmagassághoz képest inkább rövidnek tűnnek, a derék is rövidebb, de hangsúlyos, a combok, a csípő is kerekebb. A bőr és a haj színének kontrasztja kicsi.

Mi ajánlott számára?

A rendezett, szabályos frizura áll jól neki, öltözködésben a derékhangsúlyos, visszafogott ruhák romantikus kiegészítőkkel kiemelik a személyiségét. Túlzó, kiugró, harsány elem nem mutat jól rajta.

Ő is ilyen: Emma Thompson, Meryl Streep, Für Anikó

Gamine típus 

Jellemzői

Az alkatában jang hatású, elkeskenyedő vállú, éles madárcsontú, fiús testalkatú, lapos mellű, egyenes csípőjű hölgy magasságában már jin jegyekkel bír, hiszen alacsony termetű (165 centi alatt). Kevésbé feszes és kerek arcvonásai, hatalmas szemei, vékonyabb szája, hegyes orra van általában. Egyszerre nőies és túl hosszú kezeivel és lábaival kamaszosan fiús, alacsony termete ellenére tűnhet nyakiglábnak.

Mi ajánlott számára?

Célszerű megtörnie a vertikalitást vízszintes vonalakkal, rétegekkel, színekkel. Jól állnak neki az élénk, kontrasztos színek, az apró minták, a magasan záródó nyakmegoldások, a pixie-frizura.

Ő is ilyen: Audrey Tautou, Emma Watson, Oszvald Marika

Drámai romantikus típus 

Jellemzői

Felfedezhető benne egy kevés jang drámaiság a finom, telt arcvonásokból kissé kiugró áll- és orrformában. Dereka vékony, csípője szélesebb, éles madárcsontjain a zsír dominál, amitől érzéki hatást kelt. A kezei, lábai a magasságához (kb. 165 cm) viszonyítva kicsik. Buja megjelenését bájos arca és nagy, kerek szemei is erősítik. Jellemzői a telt ajkak, a sűrű hajkorona.

Mi ajánlott számára?

Légies anyagú, a vonalait kihangsúlyozó, kivágott, derékhangsúlyos ruhákban, leomló, romantikusan hullámos hajkoronával mutat a legjobban, amit érdemes kiegészítenie az ékszerekben, kiegészítőkben némi éles elemmel. Az élénkebb színek, erős rúzs, füstös szem rajtuk nem túlzó.

Ő is ilyen: Christina Aguilera, Mila Kunis, Zséda

Lágy gamine típus 

Jellemzői

Apró termetű (kb. 155-165 cm), kicsit szögletes, széles csontozatán kevés izomzat és picit több zsír van. Kezei kicsik, a karok, lábak rövidek a testmagasságához képest, picit szélesek. Járomcsontja, állkapcsa is apró és szögletes, de az arca babaarc, nagy szemekkel, telt ajkakkal. Testalkata kerekded benyomást tesz, pedig a homokóra és az egyenes között van, de a csípője szélesebb, a dereka ívelt, a karok is húsosak. Gyakran akkor is pufinak érzi magát, ha normál a testsúlya.

Mi ajánlott számára?

A színek keverése, a zárt nyakmegoldás, a gallérok, fodrok, apró minták. Sminkje lehet picit élénkebb, kiegészítőkben is picit bátrabb, de a hatalmas ruhák, túl nagy kiegészítők túlharsogják.

Ő is ilyen: Natalie Portman, Reese Witherspoon, Nótár Mary

Drámai gamine típus 

Jellemzői

Az ellentétek kombinációja: csontozata révén jang, de az alacsony termete jin jegyű (max. 165 cm). A gamine típusnál lehet picit magasabb, szögletesebb csontú, de nála is megjelenik a kislányos báj. Alapvetően vékony, kicsit fiús, egyenes alkatú, erős és szálkás izomzattal. A melle lapos, a csípője keskeny. Kezei és lábai nagyok, olyan, mint egy növésben lévő tini. Arca kislányos: az arccsontja, a járomcsontja, az állkapcsa szélesebb, a szemei nagyok, ajkai közepesen vagy erősen teltek.

Mi ajánlott számára?

Jól áll neki a színtípusnak megfelelő vagány, élénk színű haj. Megjelenését kiemelik a bohém, színes ruhák, az óriási kiegészítők, a különböző textúrák keverése.

Ő is ilyen: Audrey Hepburn, Lady Gaga, Eszenyi Enikő

Romantikus típus

Jellemzői

Hangsúlyosan nőies típus. Minden testrésze, csontja, valamint a zsír és izom aránya jin domináns: ívelt, telt, puha és kicsi. Semmi élesség és szöglet. Lekerekített vállak, pici kezek, lábak, alacsony termet (általában 165 cm alatt), homokóra sziluett, telt keblek, gömbölyű csípő jellemzik. Arcvonásai kislányosak: járomcsontja kerek, orra fitos, szeme nagy, ajkai teltek. A haj és a bőrszíne között általában nincs nagy kontraszt.

Mi ajánlott számára?

A lágyan eső anyagok, selyem, csipkék, fodrok, virágminták, derékhangsúlyos vonalak hangsúlyozzák nőiességét. Általában a világosabb hajszín áll jól neki, apró, antik hatású ékszerekkel még különlegessé teheti megjelenését.

Ő is ilyen: Kate Winslet, Marilyn Monroe, Liptai Claudia

Kiemelt kép: Unsplash/Kitera Dent
Cikkfotók: Getty Images

A cikk eredetileg a Nők Lapja Egészség 2022/4. lapszámában jelent meg. A magazint keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitálisan a https://digitalstand.hu/noklapjaegeszseg oldalon.