ódivatúan flöltözött pár

9 ósdi divatszabály, amit azonnal el kellene felejtenünk

Változnak az idők, így lejárt az ideje a szabályoknak is!

Közhely, de igaz, hogy a divat örök körforgásban van: sorra térnek vissza a 20-30 évvel ezelőtti trendek (mint a reneszánszát élő klumpa), legyenek azok kényelmesek, szépek, vagy éppen olyasmik, amiket egyenesen borzasztónak látunk most már (mint mondjuk hajszálvékony szemöldökök módija). A divat számos szerepet tölt be a társadalomban és az egyének életében. Egyrészt segít a kulturális identitás kifejezésében, illetve például segítségével kapcsolatot teremthetünk és csatlakozhatunk a hasonló érdeklődésű emberek csoportjaihoz, ruhatárunk segítségével kifejezhetjük az összetartozást, és megtalálhatjuk azokat, akik hasonló divatpreferenciákkal rendelkeznek. Gondoljunk csak a fociszurkolókra, a motorosokra, egy-egy zenei stílus kedvelőire – nem véletlen, hogy hasonlóan öltözködnek.

Ezen kívül a divat üzlet is, amely munkahelyeket teremt és gazdasági növekedést generál. Divattervezők, ruházati márkák, modellek, kiskereskedelmi ágazat és egyéb divathoz kapcsolódó iparágak mind hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez – és környezetszennyezéshez is, ahogy azt már többször is megírtuk.

De, persze, a divat lehetőséget nyújt az egyéneknek az önkifejezésre és az egyediségre is, hiszen az öltözködés és a stílus segítségével az emberek megmutathatják a világnak a személyiségüket, érdeklődési köreiket, életstílusukat és értékeiket.

A jól megválasztott öltözet és a stílusos megjelenés ráadásul növeli az önbizalmunkat is: amikor valaki jól érzi magát a bőrében, magabiztosabbnak és vonzóbbnak érzi magát, ami pozitív hatással van az önértékelésére és a másokkal való interakcióira is.

Van, akinek ehhez több érzéke van, mint másoknak, de alapvetően senki sem születik divatmogulnak: egyszerűen csak mernek kísérletezni és kipróbálni új dolgokat. Éppen ezért jó, ha van némi útmutató, ami zsinórmértékként segít eligazodni a stílusos megjelenés útvesztőjében, viszont ezek közül a szabályok közül nem árt olykor szelektálni, mert meg is fojthatják a kreativitásunkat. Következzenek hát azok a divatszabályok, amelyeket jobb, ha elfelejtünk, hacsak nem akarunk ódivatúan vagy egyenesen öregesen kinézni.

1. Ne viselj rövid szoknyát vagy nadrágot 35 felett

Ez a divatszabály arra a hiedelemre épült, hogy a rövid ruhadarabok csak a fiataloknak valók. Azonban a stílus és az öltözködés a személyiség kifejezése, és senkinek sincs korlátozva a lehetősége, hogy rövidebb ruhadarabokat viseljen, ha magabiztosan érzi magát bennük. Jusson eszünkbe Julia Roberts karakterének (finomított) mondása az Erin Brokovich – Zűrös természet című filmből, amikor beszóltak neki a rövid, testhezálló ruhájára, ami nagyjából így hangzik: „Ameddig jó a lábam és a fenekem, azt veszek fel, amit akarok”. Magyarul ha egy miniszoknyában érezzük önazonosnak magunkat, akkor igenis viseljük, ne a szülinapi tortánkon díszelgő gyertyák száma határozza azt meg.

Részlet az Erin Brokovich – Zűrös természet című filmből (Fotó: Ronald Siemoneit/Sygma/Sygma via Getty Images)

2. A táskának és a cipőnek passzolnia kell? Nem

Ez a hiedelem mai napig is makacsul tartja magát, pedig itt az ideje, hogy elfelejtsük. Ez még az 50-es években alakult ki, amikor a nők csupán egyetlen (esetleg kettő)  szettbe fektettek, amelyet úgy szereztek be, hogy minden évszakban kitartson és minden alkalomra megfeleljen. Ma már sokkal reálisabb és szórakoztatóbb a különböző színű, anyagú és stílusú holmikat keverni egymással, amivel az összhatás is sokkal érdekesebb lesz. Persze, ezután is hordhatsz passzoló lábbelit és táskát – csak ez legyen tudatos választás, és ne pedig egy ósdi szabály, amit be kell tartani.

3. 40 év felett tilos a hosszú haj? Hajjaj…

Régebben sokan azt hitték, hogy hosszú haj csak a fiataloknak való, és idősebb korban jobb és praktikusabb választás a rövidebb frizura, így gyakran házasságkötés, de legkésőbb a gyerek születése után már nyúltak is az olló után. Azonban ma már egyre több nő választ hosszú hajat idősebb korban is, hiszen ez is csupán egy személyes stíluspreferencia, semmi köze nincsen a korunkhoz, sokkal inkább a hajunk állagához (amin ebben a korábbi cikkünkben részletezett módon tudunk javítani).

4. Nem szabad az ezüstöt és az aranyat keverni. Miért is?

Ki mondta, hogy muszáj választani a nemesfémek közül? Mindegy, hogy inkább az aranyat vagy az ezüstöt preferáljuk, vagy éppen mindkettőt: igenis, viselhetjük egyszerre a kettőt.

A különböző árnyalatú és méretű karkötők, gyűrűk, karkötők és nyakláncok csak plusz érdekességet visznek a megjelenésünkbe. A lényeg, hogy ne görcsöljünk rá arra, hogy ha a táskánk fémrésze aranyszínű, akkor aztán nem vehetjük fel a kedvenc ezüst karóránkat, mert ez csak megöli a divat egyik fő értelmét: a játékosságot. Az is jó ötlet, ha mondjuk az ezüstösen csillogó ruhánkhoz aranyat társítunk, mint Rihanna – aki nagy mestere a mixelésnek – a képen. Ugye, milyen vagány?

rihanna ruha ezüst arany

Fotó: Mike Marsland / WireImage / Getty Images

5. Egyszerre csak egy mintát viseljünk

A régen divatszabályok szerint az eltérő minták kombinálása túlságosan is feltűnő és merész volt, ezért inkább az azonos mintákra helyezték a hangsúlyt, azonban manapság a minták keverése és rétegezése sokkal elfogadottabbá vált, sőt egy ideje nagyon trendi is. Kísérletezzünk bátran, például kombináljunk csíkos felsőt virágos szoknyával vagy éppen pöttyös kiegészítőkkel – a hatás sokkal frissebb, modernebb lesz.

6. Legfeljebb három szín legyen rajtunk

Ó, hányszor hallottam én ezt annak idején…! De nyugodjunk meg: nem leszünk papagájok akkor sem, ha nem kettő, legfeljebb három színt viselünk, sőt, nagyon érdekes hatásokat érhetünk el különböző kombinációkkal, és gyakorlatilag végtelen lehetőség nyílik előttünk. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg, hogy melyik tónus illik leginkább a csillagjegyünkhöz, illetve hogy mit árul el rólunk az általunk viselt szín.

7. Az elegáns ruhához kötelező a magas sarkú

Szerencsére ez a szabály is érvényét veszítette, aminek nálunk valószínűleg csak az ortopédusok örülnek jobban. Ma már rengeteg lapos talpú, de mégis nőies cipőt lehet kapni, ami bármilyen alkalomra megállja a helyét. Ráadásul az sem számít divatblaszfémiának, ha netalán egy sportos lábbelit, vagy ne adj’ isten egyenesen edzőcipőt húzunk fel a kirittyentős hacukánkhoz.

8. Kerüljük a színes ruhákat a hideg évszakokban

Régen általános volt az az elképzelés, hogy a hideg évszakokban inkább sötét színeket kell viselni. Azonban ma már a színek szezonról szezonra változnak, és sokan szeretnek színes és élénk ruhákat viselni télen is. Akkor pedig miért is mondanánk le róla? Egy élénk piros kabát vagy egy sárga kiegészítő feldobhatja a téli szettet és örömöt vihet a sötét napokba, amire lássuk be, azokban a szürke hónapokban nagy szükségünk van. És igen, az örömöltözködés az utóbbi egyik legklasszabb trendje.

pink rózsaszín pulóver sapka tél divat stílus

Fotó: Printa

9. Tilos a sötétkéket feketével kombinálni

Ez is olyasmi szabály, ami már régen meghaladott. Valószínűleg régebben azért tartózkodtak ettől a kombinációtól, mert mind a két szín sötét, ráadásul túl közel állnak egymáshoz. Pedig igenis nagyon csinos tud lenni egymással: a kék ugyanis remekül lazítja a fekete borongósságát, és úgy tudsz színt belecsempészni az öltözetedbe, ha alapvetően a sötét holmikat szereted, a fekete pedig sikkessé teszi a megjelenésünket.

És itt persze még nincs vége! További, mára meghaladott divatszabályért kattints erre a korábi cikünkre!

Kiemelt kép: Getty Images