Még egy kulcsdarab a kilencvenes évekből, amely ismét reneszánszát éli.

A Magyar etimológiai szótár szerint a klumpa fapapucsot jelent (az irodalmi német Klump származéka, amely annyit tesz: csomó, tuskó, tönk), a divat laza szabályai alapján azonban ide sorolhatunk minden kényelmes, zárt orrésszel rendelkező papucsot.

Sokáig úgy tűnt, hogy ezeket a klasszikus klumpákat örökre az ezerkilencszázas években hagytuk, az ezredforduló óta ugyanis legfeljebb a Crocs különböző kollaborációi borzolták a divatérzékenyek kedélyeit. 2016-ban Christian Louboutin, a vörös talpú tűsarkúiról ismert sztártervező a Fat Mascara című podcastben még klumpafóbiájáról is vallott, és mindenkit óva intett a viselésétől. „Csak ne klumpát, légy szíves” – kérlelt mindenkit. Mígnem Párizsban valami olyasmi történt, amire senki nem számított: az Hermès divatház a teljes 2021-es tavaszi–nyári kollekcióját klumpába bújtatott modelleken mutatta be…

Hermès 2021 tavasz–nyár (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

Hermès 2021 tavasz–nyár (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

És amikor az És egyszer csak… egyik részében a trendteremtő Carrie Bradshaw egy fatalpú, zárt elejű papucsban tűnt fel a képernyőnkön, szinte biztosak voltunk benne, hogy a klumpatrend újjáéledt. (A nyár másik nagy nyertesei a gyógypapucsok, ezekről nemrég írtunk a nőklapja.hu-n)

A praktikus és komfortos lábbeli, amelynek elődjeit már az ókori rómaiak és japánok is hordták, 2022-ben soha nem látott mennyiségben kapható, és menőbb, mint valaha.

Az idei klumpák persze nem ugyanolyanok, mint amilyenekben a kilencvenes években klaffogtunk: a legnagyobb divattervezők innovatív anyagokból, szokatlan színkombinációkban álmodták újra a kissé bumfordi papucsokat, a komfortszintből azonban nem engedtek.

Givenchy 2022 tavasz–nyár (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Salvatore Ferragamo 2022 tavasz–nyár (Fotó: Pietro S. D’Aprano/Getty Images)

Ganni 2022 tavasz–nyár (Fotó: Yuliya Christensen/Getty Images)

A cipősszekrény mélyéről előkotort vagy az újonnan beszerzett klumpánkba idén nyáron gyakorlatilag bármilyen szetthez belebújhatunk: lágy esésű ruhákkal és bő szárú farmerokkal épp olyan jól mutat, mint a kilencvenes évek visszatérőivel.

Minimalista stílusúak, bohém lelkületűek és az extravagancia hívei egyaránt megtalálhatják a személyiségükhöz legjobban passzoló klumpát, amelyben kényelmesen léphetnek át a nyári hónapokba. Mutatjuk a kedvencinket, és néhány inspirációt is, mivel érdemes viselni őket.

Gitta Banko influenszer bebizonyította, hogy a fehér klumpa nem „orvosos” vagy „szakácsos”, ha vidám színekkel viseljük. A nyári égbolt árnyalatai meseszerűen mutatnak a klasszikus fapapuccsal.

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

Sue Giers divatblogger a szafari stílust tette vagányabbá egy bőrklumpával. Az biztos, hogy egy ilyen fazonban nem fájdul meg a lábunk a betondzsungelben sem.

Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

Rosita Missoni, a Missoni divatház 93 éves társalapítója a mintamixre esküszik. A Missoni-mintás kardigán a virágmintás blúzzal, a pöttyös kistáskával és a zebracsíkos klumpával egészen eklektikus, és pont ezért imádni való.

Fotó: Melodie Jeng/Getty Images

A klumpa, ha akarjuk, romantikusan nőies, ha akarjuk, vagány és maszkulin, bizonyítja a koppenhágai divathét két vendége. 

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Kattints a képre még több klumpáért!

Galéria | 6 kép

Kiemelt kép: Getty Images