gardrób tipp stylist divat ősz tél

Tudatos gardrób építése – miről is szól és hogyan kezdj bele?

A tökéletes gardrób elsősorban nem a pénzen, hanem azon múlik, hogy mennyire tudatosan válogatjuk össze a tartalmát.

Olyan egyszerűnek hangzik leírva, mégis nagyon sok bosszúságot okoz, hogy egy olyan ruhatárat alakítson ki magának mindenki, ami tényleg kiszolgál, kommunikál helyette, emellett igazán elemében érezheted magad a ruhákban. Hogyan kezdjünk bele?
Ott van már a sok frusztráció a fejedben, a korábbi rossz tapasztalatok, talán már le is mondasz arról, hogy elmondhasd: jól érzem magam a bőrömben és a ruháimban! Tényleg… Mikor mondtad ki utoljára, hogy „ebben az öltözékben igazán önmagam vagyok”? Sokszor a hétköznapok forgatagában érezheted úgy, hogy az öltözködésen jobb túl lenni, ha már „kulturáltan” nézünk ki akkor már elégedettek vagyunk. Pedig az öltözködés, a ruhák ennél sokkal több minőséget rejtenek, ugyanis, ha minden nap csak pár perccel szánsz többet arra, hogy megfigyeld a testeddel kapcsolatos érzéseidet és a testedet – nagy változásokat okozhat amikor a öltözék kiválasztására kerül a sor.
Nézzünk pár tippet, amivel elindulhatsz a vágyott cél felé.

Gondold végig először

Tedd fel magadnak a kérdést: mit viselnél, ha BÁRMIT lehetne ma választani? Erre a választ első körben általában nem a saját ruháid között, hanem a képzeletedben találod.

Kezdj el olyan képeket gyűjteni magadnak, amelyeken bármilyen részlet vagy akár az egész ruházat megtetszik.

Mentsd el őket, és néha pörgesd végig, ez segíthet abban, hogy lásd, mire vágysz, így ha vásárlásra kerül sor, már sokkal fókuszáltabb tudsz lenni.

Légy önmagad „suttogója”!

divat tipp öltözködés gardrób stylist

Fotó: Getty Images

Szánj időt arra, hogy minden nap 30 másodpercig (lehet több is) figyeld a tested öltözködés közben és a önmarcangolás helyett kiemeld mindazt amire büszke vagy, találj olyan részletet, ívet, görbületet, ami a kedvenceddé válik. Hidd el nap, mint nap egyre több számodra kedves testrészlettel fogsz tudni odaállni a tükör elé. Ez a gyakorlat ad egy olyan alaphangulatot, ami az öltözködéssel töltött időt pozitív gondolatokkal tölti fel, így sokkal kreatívabban, önazonosabban találod meg az aznapi öltözékedet!

Ismerd a tested

Szeretnéd tudni milyen színek állnak jól? Először inkább nézd meg, hogy milyen formák azok, amelyek legjobban mutatnak rajtad! A testalkattípus meghatározása, az optikai testformálás és test kiegyenlítésének, harmonizálásának alaptézise.

Amíg nem ismered azt, hogy mit szeretnél „becsomagolni”, addig nem az az elsődleges kérdés, hogy milyen színű csomagolópapír kell.

Helyette merülj bele abba, hogy az öltözéked arányrendszere mennyire harmonizálja a testedet. Hogy meddig érjen egy zakó? Hogy milyen legyen a szabása? Tehát, hogy a ruhák amiket viselsz igazodnak e ahhoz az egyedi és megismételhetetlen testhez ami te vagy? Ne feledd! Sokszor több testalkattípus is megjelenik egy testen belül, ezért ne ragaszkodj egy típus választásához.

Az életviteledhez válassz ruhát, ne fordítva

Vajon a ruháid kiszolgálnak e a mindennapokban? Egy kis önellenőrzés sosem árt! Fontos, hogy olyan ruhák legyenek a gardróbodban, amelyek ténylegesen nap, mint nap kiszolgálnak, magabiztosságokat adnak. Úgy tudod ezt felmérni, hogy listát készítesz azokról a dolgokról, amelyeket minden nap végzel. Így láthatod, hogy a ruháidnak ténylegesen helye is van a szekrényben, egy-egy ünnepi és más stílusú ruhadarab abszolút megfér, de ne essünk a ló túloldalára, és

ne gyűjtögessünk és halmozzunk fel olyan ruhákat, amelyek egy jövőbeli (vagy múltbeli) testalkatot szolgálnak,

vagy csak simán 1-5-10 éve nem viseltük őket. Nagyon fontos, hogy a jelenlegi állapotból, testalkatból és élethelyzetekből kell kiindulnunk, így állnak igazán szolgálatunkba a ruhadarabjaink.

Vásárolj fenntartható forrásból, tervezz hosszútávra!

Érdemes először a vágyott ruhalistáiddal a kezedben vásárolni, akár online akár offline vásárlásról van szó, amitől egy-egy szerelemdarab esetén eltérhetsz, de igyekezz a listával maradni. Keress másodkézből ruhákat, keress olyan helyeket ahol, esetleg szakmai segítséggel tudsz vásárolni, de ami biztos, hogy ha hosszútávra tervezel érdemesebb jobb minőségű, alapanyagú és állapotú ruhákat választani. Erre természetesen a RUHA recycledfashionstore-ot javaslom, ahol a ruhák állapotát és minőséget tekintve igyekszünk a maximumot nyújtani.

Kísérletezz ezekkel a tippekkel és ha elakadtál, keressétek az Instagramon a @tudatosoltozkodes oldalt, ahol érdeklődhettek a különböző kurzusokról, amit sok esetben teljesen személyre szabottan határozunk meg Nektek! Lépj rá a fenntartható, tudatos öltözködés és gardrób kialakításának útjára, ami sok-sok örömöt hoz az mindennapokba és környezeted és kíméled vele. Öltözz örömmel, hiszen meztelenül úgysem járhatsz!

Érdekel, miféle kincseket rejtenek a secondhand-üzletek? Nézd meg korábbi videóinkat, melyekben néhány budapesti vintage boltot mutatunk be!

Kiemelt kép: Getty Images