színek, árnyalatok, barack, Getty Images

Így öltözünk, így rendezzük majd át a lakást: megvan a 2024-as év színe

A nyomdaipart forradalmasító Pantone Intézet 25 éve minden év végén kihirdeti a következő év színét. A szakértők minden alkalommal olyan színt választanak, ami véleményük szerint a legjobban kifejezheti az előttünk álló évet, a színválasztás pedig alapjaiban határozza meg a következő év lakberendezési, művészeti és divattrendjeit is.

A Pantone szakértői ez alkalommal is jó mélyen belenéztek a varázsgömbjükbe, és azt látták, hogy a következő évet egy könnyű, gyümölcsös, barackos árnyalat, a Peach Fuzz (barackpihe) határozza majd meg. Ha esetleg lemaradtál volna az ideiről, az az energikus Viva Magenta.

Leatrice Eisman, a Pantone színspecialistája a CNN-nek elmondta, hogy „Ez egy meleg, finom, szinte simogató árnyalat, ami azt fejezi ki, hogy a következő évben minden korábbinál nagyobb jelentősége lesz egymás megértésnek, az emberi érintésnek és annak, hogy finoman bánjunk egymással. A színnek, amelyet a 2024-es év Pantone színének választottunk, ki kellett fejeznie azt a vágyunkat, hogy közel akarunk lenni azokhoz, akiket szeretünk, és azt az örömöt is, amit akkor érzünk, amikor megengedjük magunknak, hogy élvezzük a csendes, magányos pillanatokat is.

Olyan színnek kellett lennie, amelynek meleg és barátságos megjelenése az együttérzés és az empátiára hív fel egymás iránt.”

Nem is olyan új

A barackos árnyalatok már a 2024-es tavaszi-nyári divatot bemutató idei kifutóknak is állandó szereplői voltak, Uma Thurman pedig a Women Making History Awards díjátadón vett részt egy barackszínű Prada ruhában. A Pantone szakértői ugyanakkor nem innen inspirálódtak, hanem többek közt Beyoncé egy még a 2016-os  a MET gálán viselt puffos ujjú latex Givenchy-ruhájra hivatkoznak ihlető erőként. Bár Beyoncé outfitjét akkor sok kritika érte, a Pantone szakértői most ünneplik a ruha finom árnyalatát.

„Úgy gondolunk a barackra, mint egy igazán nosztalgikus színre. Ugyanakkor – bár nőies színnek tekintjük  – egyre inkább helyet kap a férfiak ruhatárában is (az idei Oscar gálán Dwayne „a Szikla” Johnson viselt hasonló színű, és csodásan selymes szaténból készült szmokingot), így klasszikussága ellenére is modernségről árulkodik.”

A Szikla az idei Oscar gálán. (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

25 évnyi színjáték

A Pantone idén ünnepli az Év színe kezdeményezés 25. évfordulóját is. A CNN által megkérdezett színszakértő, Eisman elmondta, hogy az elmúlt három évben az optimizmust, a bátorságot és az erőt szerették volna közvetíteni a megválasztott színekkel, mert ezekre a minőségekre, a mostanihoz hasonló kiszámíthatatlan időkben nagy szükségünk van.

Az első Év színe 1999-ben az Égszínkék volt. „Csodálatos és reményteli színt kerestünk a múlt évezred végén, hiszen ezekkel a gondolatokkal néztünk a jövőbe. De ott volt bennünk a félelem is, mit várhatunk vajon az új évezredtől: sokan emlékezhetünk például a dátumváltozás miatti számítógépes átállás kapcsán megfogalmazott aggodalmakra is (Y2K-probléma).

Ha a 2000-es év színe az ismeretlen felvállalásáról és az optimizmusról szólt, akkor a Pantone 2024-re csendességet, befelé fordulást és visszavonulást jósol.  

„2023-ban azt ünnepeltük, hogy kilábaltunk az elmúlt évek rosszkedvéből  – mondta Eisman. Most úgy érezzük, hogy jövőre, amikor vélhetően megint rengeteg dolog történik majd körülöttünk, szükségünk lesz egy kis csendre, nyugalomra, pihenésre. Ezt fejezi ki a Peach Fuzz.”

Színek és hangulat

Azt, hogy a színek milyen jelentős befolyással vannak érzelmeinkre, jó ideje tudjuk, a színek lelki állapotunkra gyakorolt hatásaival a pszichológia is foglalkozik. Az, hogy milyen színű ruhát veszünk fel, egész napra meghatározhatja kedvünket, tetterőnket, és befolyással lehet arra is, hogy mások hogy viszonyulnak hozzánk. Ha pedig lakásunkba is harmóniát árasztó színeket választunk, jobban fogjuk érezni magunkat a szabadidőnkben is. A most megválasztott szín (melynek pontos színkódja egyébként:  PANTONE 13-1023) kiválóan alkalmas lehet arra, hogy otthon és öltözködésünkben is szolid, finom hangulatot teremtsünk, ehhez pedig természetesen nem kell ruhatárat cserélni, vagy tonnányi lakáskiegészítőt vásárolni. Ruhatárunkat aktualizálhatjuk egy selymes, barackszínű kendővel, otthonra pedig beszerezhetünk egy szolid, barackpihe árnyalatú plédet az esti filmezésekhez. 

Olvasnál még a színek pszichés és mentális hatásáról? Ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe. 

Kiemelt kép: Getty Images