Megvan 2023 divatszíne, és egyszerűen imádjuk már most

Szokatlan, de gyönyörű árnyalatot választottak a szakemberek.

Szokásához híven a Pantone Színintézet idén is kihirdette az év színét, ami az előrejelzésük szerint dominálni fogja a 2023-as trendeket, legyen szó lakberendezésről, ruházatról vagy egyéb kreatív területekről. És ezt el is hisszük nekik, hiszen egy kifejezetten kellemes, de mégis különleges tónust sikerült választaniuk, ami nem más, mint a Viva Magenta fantázianévre hallgató PANTONE 18-1750. (A korábbi évek színeiről itt, itt és itt írtunk.)

A cég közleménye szerint ez egy „élénken és erőteljesen vibráló, a természetben gyökerező, a vörös családból származó árnyalat, amely az erő új jelét mutatja”, és véleményük szerint jól illeszkedik a különleges jövőképhez modernitásával. 

Mint írják, „a Viva Magenta új narratívát ír: bátor és félelmet nem ismerő, lüktető szín, amelynek túláradó ereje optimizmust és örömöt sugároz. Erőteljes és erőt adó, élénk vörös, amely kísérletezésre és önkifejezésre ösztönöz, korlátok nélkül; egy elektromossággal teli, határok nélküli árnyalat (…). Merész, szellemes és mindenkit befogadó, bárkit és mindenkit ugyanolyan lázadó szellemben üdvözöl.”

Gyakorlatilag bárki tudja viselni ékszer, ruha vagy smink formájában, hiszen ez a bíborvörös tónus egyszerre hideg és meleg árnyalatú, így illeszkedik minden bőrárnyalathoz.

Kevésbé agresszív, mint a tűzvörös, így azoknak is ideális választás, akik eddig azért ódzkodtak a pirosas színektől, mert túlságosan is dominánsnak, élénknek tartották.

Remek választás mondjuk a nappalinkba és az étkezőnkbe is, ha fel szeretnénk dobni kicsit ezeknek a helyiségeknek hangulatát, hiszen ahogy ebben a színek hatásairól szóló cikkünkben is írtuk, a vöröses, pirosas árnyalatok összehozzák az embereket, beszélgetésre ösztönöznek, és jó választás, ha izgalmat akarunk kelteni, különösen éjszaka. (A fürdőszobákba azonban nem ajánlja a szakértő.)

Fotó: Dulux

„A technológia korában a természetből és a valóságosból igyekszünk inspirációt meríteni. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös színcsaládból származik, és a cochineal vöröséből inspirálódott, amely a természetes színezékek családjába tartozó egyik legértékesebb színezék, valamint az egyik legerősebb és legélénkebb, amit a világ valaha ismert. A Viva Magenta az ősiben gyökerezik, és visszavezet minket az eredeti anyaghoz. A természet erőit megidézve felpezsdíti szellemünket, és segít belső erőnk kiépítésében” – tette hozzá Leatrice Eiseman, a Pantone Színintézet ügyvezető igazgatója.

Kiemelt kép: Getty Images