Így hatnak az otthonunk színei ránk – találd meg a legjobbat!

Nem mindegy, hogy melyik helyiséget milyen színűre festjük! Mutatjuk is, hogy miért.

––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––

Ha azon gondolkodunk, hogy más színűre fessük otthonunkban a falakat, érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy hogyan érezzük magunkat. Ugyanis a színekről és azok hangulatunkra gyakorolt hatásairól számtalan pszichológiai tanulmány fellelhető. Valójában a kutatók már több évszázada tanulmányozzák ezt a jelenséget: Johann Wolfgang von Goethe például már 1810-ben írt egy könyvet A színek elmélete címmel arról, hogyan érzékelik az emberek a különböző árnyalatokat, és a színeket érzelmi kategóriákhoz kapcsolta. (Például szerinte a piros és a sárga a melegséget és az izgatottságot jelezte).

Bár a legtöbben talán nem töltünk sok időt a szobaszíneken való gondolkodással, mégis minden nap hatással van ránk. A szobaszín befolyásolhatja a hangulatunkat és a gondolatainkat, és sokféleképpen hat ránk. Bizonyos színek vagy akár színcsoportok általában közös reakciót váltanak ki a legtöbb emberből, ezért olyan fontos, hogy a színeket bölcsen válasszuk meg, amikor a dekorációról vagy új falfestékről van szó.

Mi a szobaszín-pszichológia?

A szobaszínek pszichológiája a mindennapi életünk szerves részét képezi, hiszen a falakra választott színnel is befolyásolhatjuk hangulatunkat és az energiaszintünket. „A szín alapvetően meghatározza a teret: megadja a hangulatát, megteremti a harmóniáját, egyedivé teszi, személyiséggel ruházza fel azt. Nem is hinnéd, hogy az árnyalatokkal játszani mennyire egyszerű. A falszínek jól megválasztott kombinációja élővé teszi otthonunkat, irodánkat, kedvenc tereinket” – mondja Lovász Viktória belsőépítész, a Héra színszakértője.

A jó szín azonban szubjektív, hiszen mindenkinek más az ízlése. Választásunkat befolyásolhatja az életkorunk, a hangulatunk, érzelmi állapotunk, ízlésünk és természetesen az épp aktuális trendek is.

Általánosságban elmondható – ahogy azt Goethe is megfogalmazta –, hogy a meleg színek (piros, sárga és narancssárga) általában energikus és barátságos légkört biztosítanak a helyiségnek. Ezzel szemben a hűvös színek (kék, zöld és lila) viszont inkább nyugodt és laza hangulatot kölcsönöznek. Tehát egy piros festmény, fal, drapéria vagy előszoba izgalmas és stimuláló hatású, a hálószobában azonban érdemes elkerülni a piros hangsúlyokat a megnövekedett vérnyomás elkerülése és a jobb alvás elősegítése érdekében. De nézzük meg közelebbről, mit tehetnek a színek egy helyiségben.

Fotó: Unsplash

A nappali

A nappali színpszichológiája egyszerű: keressünk olyan nappali színeket, amelyek illeszkednek a tér általános hangulatához, a kényelemhez, a beszélgetéshez és a meghittséghez. Ezen kívül fontos az állag is: a Héra Ceramic speciális mikrokerámia-gyöngy tartalmának köszönhetően a legellenállóbb Héra beltéri falfesték, amely hipoallergén, selyemmatt felület exkluzív színmegjelenést kölcsönöz otthonodnak. 

Használjuk ezeket a színeket:

 • A vörös jó választás, ha izgalmat akarsz kelteni, különösen éjszaka.
 • A zöldet tartják a szem számára legpihentetőbb színnek, amely egyesíti a kék frissítő tulajdonságát és a sárga vidámságát.
 • A kék a társas terekben pihenésre és nyugalomra ösztönözhet, de inkább a lágyabb árnyalatokat válassza.

A szakértő tippje: „Drámai hatást érhetsz el a merész, sötét tónusok kombinálásával. A jól megválasztott karakteres színek a helyiségnek lendületességet és elegáns hatást kölcsönöznek. Jól épülhetnek egymásra az olyan sötét árnyalatok, mint a sötétzöld Városi dzsungel és a szinte fekete Bakelit, melyek hasonló árnyalatok ugyan, mégsem gyengítik, hanem erősítik egymást. Világosabb színek kedvelőinek kedvence lehet a Minimál zöld és a Puha takaró.”

Kerülendő színek:

A narancssárga túlságosan energikus ahhoz, hogy elősegítse a pihenést.

Galéria | 3 kép

Így hatnak az otthonunk színei ránk – találd meg a legjobbat!

Így hatnak az otthonunk színei ránk – találd meg a legjobbat!

Fotó megosztása:

A fürdőszoba

A fürdőszobában a helyiség színpszichológiájának értelmben a nyugtató színekre érdemes összpontosítania. Fontos, hogy vízálló legyen a festék, így nem kell csempézni sem feltétlenül: a Héra Ceramic falfesték hidrofób alkotórészei révén vízlepergető bevonatot képez, miközben innovatív kötőanyag szerkezete kiváló páraáteresztő tulajdonságot biztosít, ezért bátran használhatjuk itt is.

Használjuk ezeket a színeket:

 • A sárga egy feldobó szín, amely energiát visz a fürdőszobába.
 • A kék a relaxáció érzését hozza a fürdőjébe. 
 • A lila világosabb árnyalatokban extra nyugalmat adhat.

A szakértő tippje: „Használjuk a Héra Ceramic festékek Acélkék, Karibi hullám vagy Azúr tenger árnyalatait, amelyeket remekül kiegészít a Fehér hótakaró, Dán keksz és a Barka. A hangulat friss és megnyugtató, függetlenül attól, hogy földrajzilag nem Long Island tengerpartján vagyunk.”

Kerülendő színek:

 • A piros világosabb árnyalatokban kissé túl szigorú lehet a fürdőben.
 • A narancssárga túlstimulálónak bizonyulhat egy olyan helyen, amelynek pihentetőnek kellene lennie.

A konyha

A konyha közösségi tér, ahol alkotunk (a főzés is alkotás!) és a család összegyűlik, ezért olyan színeket válasszunk, amelyek elősegítik a kreativitást és a boldogságot. A Héra Ceramic kiválóan alkalmazható a legnagyobb igénybevételnek kitett helyiségekben is, legyen szó konyháról, előszobáról, fürdőszobáról vagy gyerekszobáról. A kerámia technológia kimagasló mosás- és dörzsállóságot biztosít a felületnek, így téve azt foltmentesen tisztíthatóvá és fertőtleníthetővé. 

Használjuk ezeket a színeket:

 • A sárga energizáló hangulatot visz a konyhába.
 • A zöld hangulatossá teheti a konyhát.
 • A meleg kékek elősegíthetik a pihenést a konyhájában.
 • A lila gazdag kifinomultságot és élességet kölcsönöz.

A szakértő tippje: „A végtelenül sokoldalú kékes és szürkés árnyalatok, például a Titán vagy a Gránit, fehér vagy visszafogott pasztellszínekkel (Téli álom, Teadélután) kombinálva letisztult hátteret képeznek a tér többi elemének. Amennyiben ridegnek találod a szürke–kék színpárosítást, a melegség fokozása érdekében fess egy-egy falat bézs-, vagy homokszínű Héra Ceramic festékkel.”

Kerülendő színek:

 • A fekete túl sötét és drámai egy olyan helyiséghez, amely a könnyed beszélgetésekhez való.
 • A barna színt nem szokás az éhséghez társítani, ezért jobban illik más területekre.

Az étkező

Amikor az étkező legjobb szobaszínét és hangulatát mérlegeli, a szobaszín pszichológia szerint olyan színeket érdemes választani, amelyek elősegítik az étvágyat. Bizonyos színekről bebizonyosodott, hogy kevésbé leszünk tőlük éhesek, ami kerülendő ebben a helyiségben.

Használjuk ezeket a színeket:

 • A piros szín összehozza az embereket, és beszélgetésre ösztönöz.
 • A sárga pozitív energiát és vidám hangulatot adhat, valamint fokozhatja az éhséget.
 • A lila izgalmat és luxust hoz.

A szakértő tippje: „Gondolnád, hogy a Héra Ceramic Zöld Lagúna, Lágy ölelés és Naplemente színek kiegészíthetik egymást anélkül, hogy az eredmény túl harsány lenne? A megfelelő arányokat megtartásával tökéletes harmóniában lehetnek egymással. Ebben a stílusban nincsenek szigorú szabályok, hagyd szabadon szárnyalni fantáziád! Érdemes egy vezérszínt választani, mely dominánsabb, majd ehhez igazítani a többi árnyalatot.”

Kerülendő színek:

 • A kék elálmosíthat, és csökkentheti az étvágyat.
 • Az élénk árnyalatú zöldek energetizálhatnak, így kevésbé lesz kedved enni.

Kiemelt kép: Unsplash