Egy kedves meghívásnak eleget téve, viszont idő szűkében – gyerek/iskola/munka tengelyen – 24 órára utaztam Milánóba a divathét idején, hogy megnézzem, hogyan szerepelnek a magyar divattervezők a divat fővárosában. Röpke egy nap alatt arra is volt lehetőségem, hogy megfigyeljem, mégis mit tanulhatunk az olasz nőktől, amit be tudunk illeszteni a napi öltözködési rutinunkba.

Az igazat megvallva, 13 éve nem voltam Milánóban, és 13 évvel ezelőtt személy szerint csalódásként éltem meg, de azt kell mondjam, hogy akkoriban még teljesen mást kerestem, és másért érkeztem.

24 óra (alvással együtt) elég szűkös idő, de mégis órási inspirációt nyújtott számomra a pezsgő divathét, a város forgataga, és büszkeséggel töltött el Szegedi Kata, a The Four és Zsigmond Dóra bemutatója.

Vizuális élményekre éhesen érkeztem meg tehát Milánó belvárosába. A Budapest Select show után az olasz utcai divatra nyitott szemmel róttam az utcákat a következő időpontokra várva, így kerek egy nap alatt még arra is volt lehetőségem, hogy kifürkészhessem, mégis mi a titka a mindig stílusos olasz nőknek.

Az olasz nők 3 stílustitka

Mit tanulhatunk az olasz nőktől, amit be tudunk illeszteni a napi öltözködési rutinunkba? (Szépségápolási szokásaikba nem is olyan rég nyertünk bepillantást.)

Teljes öltözékben gondolkodnak, ruháik mértani pontossággal vannak összeválogatva

Ezt már hasznosíthatjuk is! Álljunk a gardróbunk elé, és ne típus szerint akasszuk a ruháinkat, hanem inkább úgy, ahogy szeretjük őket párosítani. Ez akkor is adhat öltetet, ha éppen nagyon korán van és semmi kedvünk gondolkodni. Nincsenek igazán kedvenc kombinációink? Szánjunk rá időt, és alakítsuk ki őket! Vegyük ki az összes szezonális opciót és próbálgassunk! Amit jónak érzünk, hagyjuk egy vállfán, hogy legközelebb már ne kelljen próbálnunk, kora reggel is tudni fogjuk, hogy az jó választás lesz.

olasz divat stílus

Fotók: Getty Images

A minőségi kiegészítőkre építik a szetteket

Nem hiába híres az olasz cipő és a táska! Még ha az öltözékünk nem is a legizgalmasabb (talán nem éreztük a legmagabiztosabban magunkat reggel), egy jó minőségű, szép alapanyagú cipő és táska párosa megteszi a hatását. és szépen keretbe foglalja az öltözékünket. Az olasz nők figyelnek arra is, hogy a cipőiket és táskáikat ápolják és karban tartsák, így igazán fenntarthatóvá válik egy-egy esetlegesen drágább, minőségibb darab. Vigyük el mi is bőrdíszműveshez, ápoljuk és szeressük bőr darabjainkat, mert sok évtizedig kiszolgálhatnak minket. Ha tehetjük,

ezeket a darabokat klasszikusabb, ne a legtrendibb fazonokban vásároljuk meg, így örök tagjai lehetnek a ruhatárunknak.

Nem félnek használni a színeket és mintákat

Nincs izgalmasabb, mint mintákkal és színekkel kísérletezni, nekem elhihetitek. Ha megvannak a jó minőségű, és testalkatunknak megfelelő alapdarabjaink, bártan választhatunk hozzájuk erős színeket és mintákat. Ne féljünk kitűnni!

Fotók: Edward Berthelot/Getty Images

Ha esetleg elkapunk egy-két tekintetet, vegyük bóknak őket, színesítsük mi is az utcákat! Ehhez viszont szükség van egyfajta önismeretre, testismeretre, és arra, hogy a színes/mintás darabjainkat körülvegyük olyan alapdarabokkal, amiben magabiztosan mozgunk és igazán szeretjük viselni őket!

Kedj el kísérletezni, vagy ha még az elején tartasz, ajánlom az ennek szentelt Instagram-oldalunkat,  ahol tippeket kaphatsz az első lépésekkel kapcsolatosan.

Kiemelt kép: Getty Images