takaritas tipp 6 10 modszer

Takarítás hatékony módon: itt a 6/10 módszer

A 6/10 takarítási módszerre egyre többen esküsznek. A módszer arról szól, hogy létrehozunk egy strukturált takarítási rutint, amely napi, heti, havi és negyedéves feladatokat foglal magában. Na de hogyan lesz működőképes?

Lassan mindenhez már valaki alkalmazás, ami megkönnyíti az életünket. Kivéve a takarítást, amit – ha csak nem veszünk igénybe külső segítséget – sajnos ugyanúgy magunknak kell elvégezni.

A házi munka, legyen az mosogatás, porszívózás, portörlés, ágyneműk cseréje, kerti munkák stb.,  megannyi családi veszekedés oka, pedig a szakértők szerint nem kellene annak lennie, elég lenne, ha rendszerben gondolkodnánk, amelyben napi egy-két apróságot kell csupán elvégezni. Mert akkor senkire nem hárulna nagyobb rész belőle, és egy-egy félnapos takarítás nem rondítana bele például hétvégi programokba.

A takarítást leginkább elkezdeni nehéz, hiszen amikor körülnéznek otthonukban, annyi különböző problémát találunk, hogy nem tudjuk, hol kezdjünk neki. És nem kell ehhez ADHD-snak vagy egyedülálló szülőnek lennünk, az idő- és koncentráció hiánya mindegyikünket megtalálhat. Éppen ezért

hasznos, ha van egy struktúra, egy meghatározott lista, amit követni lehet.

Megvan az a lehetőségünk, hogy 25 perces tűzoltó takarítást végzünk (ha például vendégek jönnek), de ezzel nem úszunk meg semmit, mert ettől még ugyanúgy neki kell állnunk egyszer.

A 6/10 takarítási módszer

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk azokat a kulcsfontosságú területeket vagy feladatokat, amelyekkel a 6/10-es takarítási rutin során foglalkozni szeretnénk. Készítsünk listát a napi, heti és havi takarítási célokról, hogy szervezettek maradjunk. Ha nincs kedvünk kitalálni, akkor hazsnálhatjuk az Organized Chaos nevű oldal takarítási listáját is. Ez a következő:

  • A napi 6 feladat a következő: ágyazás, mosogatás, a mosogatótálca lesikálása, pultok letörlése, padló porszívózása és egy adag mosás.
  • A heti 10 feladat a következő: hűtőszekrény kitörlése, mikrohullámú sütő kitörlése, éléskamra rendbetétele, padló felmosása, fürdőszoba takarítása, mosogató lefolyójának tisztítása, bútorok portalanítása, nagyobb mosás (törölközők, ágyneműk), autó rendbetétele és a háziállatok táljának tisztítása.
takaritas tipp 6 10

A 6/10 módszer alapján is vannak takarítási feladatok, amiket elég havonta vagy negyedévente elvégezni (Fotó: Getty Images)

  • Havonta 4 újabb dolog vár ránk: háztartási gépeink tisztítása, autót takarítás, zuhanyrózsa vízkőtlenítése, garázsrendezés.
  • Negyedévente 6 feladat: ajtók, szemöldökfák és ajtófélfák tisztítása, ventilátorok és lámpák tisztítása, ablakpucolás, könyvespolcok alapos portalanítása, légszűrőcsere, szekrények belsejének takarítása.

Soknak tűnik ennyi takarítás?

Az ágyazást talán ne is tekintsük annak, a mosogatás is alapvető kell legyen, így talán annyira nem is megterhelő ez a hat feladat. De ha valaki újonc a házimunkában, vagy már így is túlterhelt, akkor eleinte elég, ha a napi 6 tételből 2 vagy 3 dolgot elvégez, de azt mindenképpen. Ahogy ezek egyre könnyebbé, rutinunkká válnak, hozzáadhatunk egy-egy újabbat. A 6/10 módszert követve otthonunk állítólag már egy hét után sokkal kezelhetőbbé válik, és egyre gyorsabban lezavarjuk az egyes feladatokat. 

A fengsujnak, vagyis a tér- és lakberendezés „tudományának” a takarításra is van néhány javaslata!