Hívhatjuk tavaszi nagytakarításnak, vagy húsvéti előkészületnek is, a lényeg, hogy a héten valószínűleg sokan nekiduráljuk magunkat, hogy felfrissítsük a lakást. Persze a legtöbben nem szeretnénk órákat tölteni egy-egy helyiség kipucolásával.

Háromrészes sorozatunkban a villámgyors, mégis alapos takarításhoz adunk ötleteket. Következzék a konyha!

A konyha olyan helyiség, ami (akár akarjuk, akár nem) megköveteli, hogy minden nap foglalkozzunk vele. Kiváltképp, ha nagyobb a család, de már 1-2 fő esetén is hamar megtelik a mosogató, morzsa kerül a földre, kifröccsen vagy borul valami, ezért nem úszható meg, hogy a háztartás tagjai nap mint nap odafigyeljenek rá. Tavasz (és pláne húsvét) közeledtével viszont az embernek mintha jobban szemét szúrnák az otthon lelkében év közben lerakódott sunyi szennyeződések. Addig rendben van, hogy minden nap elmosogatunk, seprünk, de a zsíros-gőzös konyhai levegő némi porral keveredve így is-úgy is csúnya nyomot hagy a felületeken, sokunknál pedig az ünnepi előkészület része ennek eltüntetése is.

Nagy falatnak tűnik? Pedig annyira nem is az! A tennivalók helyes sorrendjének betartásával gyorsabban, jobban, szebbet, tisztábbat varázsolhatunk a konyhánkból! Íme, a menet:

1. Elpakolás

Értelemszerűen nem lehet úgy hatékonyan takarítani, ha közben mindenféle, a pultra kipakolt eszközt, edényt, kacatot kell kerülgetni, ezért először pakold el a pultról és az asztalokról, amit csak tudsz! De ne ám a fiókokba és a polcokba dugd el ezeket: ami szemét, azt dobd ki, amit pedig nem használsz gyakran, csak elől maradt, azt töröld át, és mehet is vissza a szekrénybe! A pulton lakó eszközöket gyűjtsd össze egy nagyobb dobozba, és vidd át egy másik helyiségbe, hogy néhány lépéssel később hozzáférhess az alattuk porosodó felületekhez!

2. Mosogatás

Tulajdonképpen még mindig a pakolásnál tartunk: gondoskodj róla, hogy a mosogatóhoz is rendesen hozzáférhess! Ha csak pár dolog árválkodik a mosogatótálcában (vagy nincs mosogatógéped), kézzel mosd el, amit ott találsz, ha viszont nagyobb mennyiségű mosatlan halmozódott fel, pakolj be a gépbe, és indítsd el a programot! Ha vannak olyan serpenyőid, amiket szabadon, fellógatva tartasz, itt az ideje azokat is átmosni, mert a főzés közben felszabaduló gőz miatt piszok rakódhatott rájuk. Elő az eddig rejtegetett, menthetetlennek tűnően odaégett edényekkel is: áztasd be őket, majd mehetnek ők is a mosogatógépbe!

3. Száraz törlés

Akármelyik helyiségről is van szó, a takarítást érdemes mindig fentről lefelé végezni, mert a munka során óhatatlanul szennyeződés, por vagy szemét hullik az alsóbb felületekre – ezeket pedig nem kis bosszúság újra letakarítani. Kezdd hát a konyhai por eltüntetését a hűtő és a szekrények tetejével, a felső lámpatestekkel és a szagelszívóval!

4. Nedves törlés

Ha a száraz portalanítás már pipa, nedves, enyhén tisztítószeres (ezúttal is javasoljuk, hogy amiből csak lehetséges, használj környezetbarát verziót) ronggyal is töröld át a portalanított felületeket, a bútorokat és a csempét!

5. Kisgépek

Ezután gyorsan tisztítsd meg a kisgépeket! Ne akarj túl sokat: most nem az a cél, hogy minden úgy nézzen, ki, mintha új lenne, hanem az, hogy ne tűnjenek maszatosnak, zsírpettyesnek. Kezdd a belső részekkel, például szórd ki a morzsákat a kenyérpirítóból, futtass le egy ecetes ciklust a kávéfőzőn és a forralón, gőzöld át a mikrohullámú sütő belsejét is ecettel! Befejezésül töröld le az egyes kisgépek külsejét valamilyen enyhe zsíroldó hatású tisztítószerrel.

Vigyázz! A rozsdamentes felületeteket az egyébként jó szolgálatot tevő ecet elmattítja!

6. Tűzhely és sütő

Bár az alapos sütőtisztítás nem fér bele az egyórás keretbe, egy külső pucolás nagyon sokat dobhat az összképen. Kezdd a tetején: ha gázfőzőlapod van, távolítsd el a rózsákat, hőelosztó lapocskákat (utóbbiakat, ha piszkosak, érdemes beáztatni), és töröld át az alattuk lévő felületet általános tisztítószerrel! Ha elektromos főzőlapod van, enyhén tisztítószeres vízzel tisztítsd, ha kerámialapos, akkor az ahhoz készített speciális szerrel. Ha nagyon szennyezett a felület, a megfelelő tisztítószer felvitele után fedd le frissentartó fóliával, és hagyd így állni, míg valami mással foglalkozol! Nagyon megkönnyíti a dolgod, ha így teszel, mert így sokkal jobban tud hatni a szer. A tűzhely teteje kész? Már csak az elülső részt, a gombokat és az ajtót kell megtisztítanod langyos mosószeres vízbe mártott ronggyal.

7. Mosogató

Amilyen gusztusos egy csillogó és üres mosogatótálca, annyira taszító, ha tele van ételmaradékkal, illetve zsíros és vízköves lerakódással. Először is öblítsd ki az egészet, majd ess neki dörzsiszivaccsal és súrolókrémmel! A csaptelepet vízkőoldóval vagy ecettel permetezd be, és csavard fóliába egy rövid időre! Töltsd meg forró vízzel az alaposan átsúrolt mosdótálcát, majd 10 perc múlva (közben persze tudsz mást csinálni) engedd le! Öblítsd át, fürdesd meg a mostanra már vélhetően vízkőmentes csaptelepet is! Ha van, a mosogatógép külsejét is töröld át alaposan!

8. Hűtőszekrény

Az egyórás programba nem fér bele, hogy kivedd a polcokat, de az igen, hogy kidobj minden romlott ételt, kitaláld, hogy mit kezdesz a közeli lejáratúakkal, és hogy kívül-belül nedves, konyhai tisztítószeres ronggyal áttöröld a hűtőt, valamint ellenőrizd azt is, nincs-e eldugulva a lecsapódott víz elvezetésére szolgáló kis lyuk a hűtőszekrény hátsó falán. Most van itt ideje annak is, hogy más nagy konyhai eszköz külsejét is áttöröld.

9. Szemetesláda

Ha teljesen kimosni nincs is időd, sokat tehetsz azért, hogy a szemetes környékén is valamivel higiénikusabb állapotok uralkodjanak: ürítsd ki a szemetet, porszívózd fel a kuka alján lévő morzsákat, és töröld át kívül-belül fertőtlenítőkendővel (fertőtlenítőszeres mosható kendővel) a szemetesedényt!

10. Porszívózás és felmosás

Előbb seprűvel söpörd össze a konyha padlójára került morzsát és törmelékeket – különösen a szekrénylábak közelében! A hűtőszekrény és a sütő alá is told be a partvist! Söprés után porszívóval szedd fel a finom port és szennyeződéseket, ezt követően pedig alapos felmosással távolítsd el az egyéb szennyeződéseket és a ragadós koszt!

11. Visszapakolás és utolsó simítások

Kerüljenek vissza a helyükre az elmozdított berendezési tárgyak, gépek, cseréld le a szivacsokat, rongyokat és mosogatótörlőket frissre, gyújts gyertyát, és helyezz néhány vágott virágot a pultra vagy az asztalra!

Ügyes szervezéssel a fenti feladatokkal egy óra alatt végezhetsz, ha viszont több idő van, ennél jóval alaposabb is lehetsz, és például a szekrények belsejének tisztítása is beleférhet. Ha épp nincs időd ennél jobban belemenni, tartsd észben az alábbi két alapszabályt:

Ne menj túl mélyre!

Már ha általános mélytisztításra törekszel, nem pedig az egyes tárgyak mélytisztítására. Ha olthatatlan vágyat érzel, hogy megtisztítsd a sütő belsejét, a mosogatógépet, vagy hogy lesikáld a fugát, tervezd meg, mikor szentelsz külön-külön időt ezeknek a tevékenységeknek (de ha ránk hallgatsz, ennek nem pont ezen a héten, pláne nem a teljes konyhatakarítás mellett fogsz neki)!

Használd a megfelelő eszközöket!

Ha a célnak legmegfelelőbb takarítószert használod, minden munka gyorsabb és egyszerűbb lesz. Van például olyan kis fém kaparód, amivel a kerámialapról, annak összekarcolása nélkül lehet felszedni a ráégett szennyeződést? Nos, ez az eszköz számtalan más koszt is le tud vakarni. Az ecet viszont, bár a takarítás szent grálja, a rozsdamentes acél vagy gránit felületekre nem való!

A cikkben következetesen úgy fogalmaztunk, mintha a takarítás egyszemélyes feladat lenne, de természetesen ez csak akkor állja meg a helyét, ha egyedül élsz. Minden más esetben nem csak kérhetsz, de várhatsz is segítséget a többiektől, hogy a takarítás, és a tisztaság megőrzésének feladata közös felelősség legyen, éppen úgy, ahogy a rendezett lakásnak is együtt örültök utána!

Kiemelt kép: Getty Images