Kiderült, hogy eddig (valószínűleg) mind rosszul használtuk a mosogatógépünket

Legalábbis ezt állítja egy 73 éves nagyi TikTokon nagyon népszerű videója, amiből kiderül, mi a hiba.

Barbara „Babs” Costello, a 73 éves TikTok-szenzáció ismét meghódította a videómegosztó alkalmazást azzal, hogy bemutatja, hogyan kell helyesen betölteni a mosogatógépet. Messze nem ez Costello első Tiktok-slágere: az ételek előkészítésétől kezdve a mosógép szűrőjének tisztításáig már számtalan rendkívül hasznos útmutatót kínált, amivel kiérdemelte a „mindenki nagymamája” becenevet is, ami most már a TikTok-profilján is megjelenik.

A pénteken megosztott tippes videó azóta bejárta az internetet, több mint 4,5 millió megtekintésnél tart, 600 ezernél is több lájkot, és közel 5000 kommentet kapott a közzététele óta eltelt néhány napban. Nem is csoda, hiszen a nagyik mindentudó bölcsességével osztja meg a tapasztalatait velünk, amik amilyen egyszerűek, olyan hasznosak is.

A teljes videó itt látható:

@brunchwithbabs 🍽  Did your Mom ever teach you the Do’s and Don’ts for loading the dishwasher?  In our family, when it comes to chores, how to load the dishwasher is one of the hottest topics.  Let’s face it, everyone has their own system that they think is the only way to load the dishwasher.  Well, Babs’ is here to teach you the proper way to load your dishwasher so that each and every dish comes out sparkling clean.  🍽 Xo Babs #dishwasher #howtoloadadishwasher ♬ original sound - everyone’s grandmother

Lássuk akkor azokat a bizonyos tippeket! 

Kaparjuk le!

Babs elmondja, hogy nagyon fontos, hogy az ételmaradékokat szedjük ki az edényekből, mielőtt a gépbe teszük azokat. Ezzel ugyanis növeljük a hatékonyságát, magyarul tisztább lesz minden, és kevesebb mosószerbe és energiába kerül.

Válogassuk szét!

Az evőeszközöket válasszuk külön kanalakra, villákra és késekre, így a be- és kipakoláskor is egyszerűbb lesz a dolgunk, mert azonnal átlátjuk, mi hol van.

Pakoljuk fel!

A törékeny holmik mindig a felső rekeszbe menjenek. A poharakat és bögréket pedig ne a tüskékre, hanem azok közé tegyük, így stabilan maradnak.

Engedjük le!

Sokan nem tudják, de (ha olyan típusú a mosogatógépünk), akkor a felső rekeszt lejjebb is tudjuk engedni. Ez különösen akkor fontos, ha boros- vagy pezsgőspoharat szeretnénk elmosni (amik csillogni-villogni fognak, ha betartjuk ezeket a tippeket, amikről korábban írtunk), de a hosszabb száruk miatt nem tudjuk az ajtót becsukni. Babs a videóban ezt a trükköt is megmutatja: egyszerűen egy kart kell benyomni, és máris lentebb tudjuk ereszteni.

Sugárral szemben

Az edények mindig nézzenek befelé, mert így biztosíthatjuk azt, hogy a vízsugár mindenhol elérje őket.

Nem minden való bele!

Az olyan dolgok, mint a kenyérvágó kés vagy a fa vágódeszkák nem valók a mosogatógépekbe, mert azzal jelentősen lerövidíthetjük a használható idejüket.

Ne felejtsük el takarítani!

Ma már talán közismert, hogy a mosogatógép használata energia- és víztakarékosabb, mint a kézi mosogatás: ha az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát, valamint több mint hatmilliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani.

Narancsos mosogatógép-tabletta

HOZZÁVALÓK: 270 g mosószóda • 120 g nátrium-perkarbonát • 60 g citromsav • 20 csepp narancsillóolaj • víz • ecet

TIPP: Használhatunk jégkockatartót is a kockák elkészítéséhez.

ELKÉSZÍTÉS: Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban, majd csepegtessük bele az illóolajat. Ezután lassan, evőkanalanként adjunk hozzá annyi vizet, amennyitől összeáll. Picit pezseg­ni fog a keverék, ez normális, de azért bán­junk óvatosan a viízzel, hogy ne pezsegjen fel túlságosan. Amikor jól összekevertük a masszát, kanalazzuk egy lapos edénybe. Hagyjuk egy éjszakán át száradni, majd vágjuk akkora kockákra, ami pont befér a mosogatógép adagolójába.

HASZNÁLAT: Töltsük tele a mosogatógépet a szennyezett edényekkel, majd tegyünk egy tablettát az adagolóba. Az öblítőrekeszbe öntsünk ece­tet, hogy az edények, poharak, evőeszközök teljesen foltmentesek legyenek. 2 hónapig is elállnak, addig tároljuk őket légmentesen záródó üvegben, dobozban.

Csakúgy, mint a mosógépek esetén, a mosogatógépeknél is fontos, hogy várjuk meg, amíg megtelik a készülék, illetve használjuk a megfelelő programot, hiszen a kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények számára elegendő az alacsonyabb hőfokú tisztítás. Ráadásul lehet a hozzájuk való tablettákon is spórolni, ha magunk készítjük el, ami nemcsak olcsóbb lesz a bolti változatnál is, de a zero waste jegyében még a környezetet is kíméli, hiszen nem keletkezeik felesleges (és kidobandó) csomagolószer. Munkácsi Brigit a legnevesebb divatmagazinok és ruhamárkák arcaként ismerhettük meg, tíz éven keresztül sikeres fotómodellként járta a világot, de már több éve vezeti a Nempazar nevű blogját, amelyen sok hasznos tippet oszt meg az olvasóival, illetve két könyve is megjelent. A Levendula és ecet címűben 57, otthon is könnyen elkészíthető, olcsó és környezetbarát tisztítószer receptjét gyűjtötte össze, ebből mutatunk egyet a keretes írásban. A tisztítószerek terén abszolút le lehet váltani a bolti szereket: a nátrium-perkarbonáttal, a szódabikarbónával, az ecettel, a citromsavval egyszerűen mindent meg lehet oldani, ezeket használták régen is. 

Óvjuk gépeinket!

Egész évben kemény munkát végeznek, így nem meglepő, hogy a tisztítóberendezések – a mosogatógép, a mosógép és a porszívó – rendszeresen alapos tisztításra szorulnak, de sokszor elfelejtkezünk róluk. A mosó- és mosogatógéphez lehet külön tisztítótablettát vásárolni, hogy belül is makulátlanok legyenek (de az ecet ilyenkor is jó barátunk: töltsük fel a tartályt egy rész ecet, egy rész víz keverékével, és indítsunk el üresen egy forró mosást), kívülről ecetes törlőronggyal tudjuk tisztává varázsolni. A porszívó tisztításához, vagy legalábbis a szagának javításához ürítsük ki rendszeresen, ne porszívózzunk fel olyan ételt, ami nem száradt meg alaposan (akkor inkább töröljük fel), a szűrőt pedig rendszeresen tisztítsuk meg meleg, szappanos vízzel, és szórjunk szódabikarbónát a tartályba (ha nem cserélhető fajta), hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagoktól. Ha arra vagy kíváncsi, hogyan növelhető meg a háztartási berendezéseink élettartama, akkor kattints ide, hiszen erről is írtunk már!

Kiemelt kép: Getty Images