gyors takarítás 15 perc tipp

Váratlan vendégek? 7 trükk, amivel 25 perc alatt tiszta lesz a lakás

Néha bizony jól jönnek ezek a tippek.

Tedd a szívedre a kezed: nálad sem mindig a takarítás az első, ugye? Manapság már csak nagyon keveseknek van ideje (vagy kedve, khm…) arra, hogy folyamatosan ragyogjon a lakás, de ez nem is baj. Hiszen rengeteg egyéb olyan dolog van, ami a takarításnál jobban feltölt.

Na, de mi a helyzet akkor, ha ennek ellenére nem szeretnéd, ha megenne a kosz, netalán, néhanapján vendégeket is fogadnál? Ilyenkor egy nagytakarítás természetesen nem fér bele az időbe, de nem is baj, mert a tippjeinkkel

gyakorlatilag pár perc alatt patikává varázsolhatod az otthonodat

– és senki sem tudja meg, hogy mindössze 25 perc kellett hozzá.

A siker kulcsa az, hogy azokra a területekre összpontosíts, amelyeket a vendégek valószínűleg leggyakrabban látogatnak, és vonj be családtagokat is a takarításba. Mutatjuk, hogy kezdj bele!

1. Első az előszoba (5 perc)

Mindenképpen ezzel a helyiséggel kezdd a takarítást, hogy a vendégek egy rendezett térbe érkezzenek. Ez ugyanis megalapozza az első benyomást. Távolítsd el a kupit az ajtó közeléből, és biztosíts helyet a vendégeknek, hogy levehessék a cipőjüket és felakaszthassák a kabátjaikat. Használj porszívót vagy seprűt a padló feltisztítására, vagy legalább rázd ki a szőnyeget.

gyors takarítás 15 perc tipp

Ha nincsenek koszos edények és le van törölve a konyhapult, akkor az azonnal tisztaságot áraszt (Fotó: Canva)

2. Jöhet a konyha (5 perc)

Ha enni is fogtok, valószínűleg a vendégeid legalább egy időre a konyhába is betérnek. Tegyél el minden edényt a mosogatóból, és takarítsd le a felesleges tárgyakat a munkalapról, hogy azonnal rendezett benyomást kelts. Fújd le a felületeket konyhai tisztítóspray-vel, és mikroszálas- vagy papírtörlőkendővel töröld végig, majd porszívózd vagy söpörd fel a padlón látható morzsákat. Ennél eggyel gyorsabb, ha alapból tisztítókendőt használsz, amivel a padlót is gyorsan „felmoshatod”, illetve a konyhabútorokon található ujjlenyomatokat is eltüntetheted.

3. Porszívózd fel a forgalmas területeket (3 perc)

Bár már nincs időd a padlók alapos felmosására és a szőnyegek mélytakarítására a vendégek érkezése előtt, de egy gyors porszívózás sokat segíthet.

Összpontosíts azokra a területekre, ahol lesztek, mint például a nappali és a folyosók, valamint minden olyan helyre, ahol szennyeződést, morzsákat vagy állatszőrt látsz.

(Egy vezeték nélküli porszívó ilyenkor nagyon hasznos tud lenni, hiszen annak segítségével könnyedén mozoghatsz szobáról szobára, és nem kell időt pazarolnod a zavaró kábelek rendezésére, én például mindig megfogadom, hogy most aztán tényleg beszerzek egyet.)

4. Irány a fürdőszoba! (5 perc)

Szánj néhány percet a fürdőszoba megtisztítására, mert ezt a helyiséget biztos, hogy meglátogatják majd a vendégek. Hogy időt takaríts meg, először önts wc-tisztítót a fajanszba, majd kezdd el más felületekkel, amíg dolgozik a fertőtlenítő. Fújd le a tükröt üvegtisztítóval, töröld át, majd következhetnek a pultok és a mosdókagyló egy általános tisztítószerrel. Minderre egy nedves mikroszálas kendőt is bevethetsz, ha tényleg sieted kell. Amikor a többi felület tiszta, fogd meg a WC-kefét, és gyorsan dörgöld át a csészét, majd öblítsd le. Végül tedd ki a friss kéztörlőket, és győződj meg arról, hogy van elég szappan és WC-papír.

5. Gyorsan rendet! (2 perc)

Rendezd a helységeket egy egyszerű trükkel: fogj egy szennyeskosarat, és töltsd meg minden olyan tárggyal, amely nem tartozik a helyiségbe (például szétszórt játékok, eldobáld ruhadarabok, elöl felejtett kézkrém, stb.). Mivel már nincs időd ezeket a helyükre tenni, rejtsd el az egész kosarat egy olyan helyre, ahol a vendégek valószínűleg nem fognak nézelődni, például a hálószobai szekrénybe.

gyors takarítás 15 perc tipp

Az összegyűrt takaró és szétdobált díszpárna még akkor is rendezetlen hatást kelt, ha amúgy tiszta a lakás. Ne felejtkezz el róluk! (Fotó: Canva)

6. Szedd ráncba (2 perc)

Azonnal letisztultabb megjelenést ad a nappalinak, ha kicsit felfrissíted a bútorokat. Kezdd a díszpárnák kisimításával és felrázásával. Csapj egy karate mozdulattal a párnák tetejére, amely éles sarkokat képez, és középtájt teltebbnek tűnik majd. Hajtsd össze a takarókat, majd terítsd szépen az egyik karfára. A párnák és takarók stratégiai elhelyezése könnyű módszer a foltok elrejtésére is, amelyeket nem volt esélyed eltüntetni. Ha van még egy kis extra időd, menj át a kanapén egy kézi porszívóval vagy tapadós hengerrel, hogy felszedd a szöveteken található morzsákat, állatszőrt vagy port.

7. Porold le a gyakran látott felületeket (3 perc)

Távolítsd el a kellemetlen porszemeket a látható helyekről, mint például a dohányzóasztalról, a tévéről és a lámpaernyőkről.

Azokat a területeket nyugodtan kihagyhatod, amelyeket a vendégek valószínűleg úgysem vesznek észre,

például a hűtő teteje vagy a ajtókeretek. Amikor nincs időd minden felületet külön bepermetezni tisztítószerrel és letörölni, egy kézi mikroszálas portörlő gyorsan végezhet ezzel a feladattal. Az én kedvencem mégis egy hagyományos tollseprű, ami minden koszt magához vonz, és seperc alatt meg is vagyok.

Ha nem várunk vendégeket, és nagyon nem fűlik a fogunk a takarításhoz, akkor ezekkel a trükkökkel tudjuk mégis rávenni magunkat.

Kiemelt kép: Canva