takarítás, tisztítószerek

Tiszta otthon, tiszta lélek – Tavaszi nagytakarítás a fengsuj szerint

Ha lépésről lépésre betartod a tippjeinket, akkor a fengsuj szerint a rend és tisztaság mellett harmónia is uralkodik majd az otthondban.

Egy olyan tér, ahol jól érezzük magunkat, pozitívan hathat életünk sok más területére is. Erre törekszik az annyira népszerű ősi kínai térrendezés tudománya, vagyis a fengsuj (vagy feng shui) gyakorlata, amit a harmónia megteremtése és pozitív energiaáramlás (azaz a csí) céljával már a lakberendezők is évezredek óta alkalmaznak. Sokat javíthatunk az életminőségünkön, ha lakásunk elemei (fa, föld, víz, tűz, fém) összhangban vannak egymással, ha magunk is harmonizálunk a környezetünkkel és a váltakozó évszakokkal, és ha kedvező energiamezőket hozunk létre. Túl bonyolultnak hangzik? Pedig nem az!

Egyénenként és kultúránként eltérő lehet, hogy mennyire vesszük komolyan, illetve milyen mértékben tekintünk rá tudományként, de nem veszíthetünk semmit, ha kísérletezünk a fengsuj filozófiájával.

Ehhez szerencsére nem szükséges átrendezni az egész lakást, a kínai térrendezés tudománya ugyanis az átláthatóságról, a rendetlenség megszüntetéséről és az élettel teli terekről szól, melyeket akár egy egyszerű tavaszi nagytakarítás során is magunkévá tehetünk. Nézzük meg, hogy hogyan!

1. lépés: Számold fel a káoszt!

Szakértők szerint, ha fáradtnak, levertnek és motiválatlannak érzed magad, valószínűleg túl lassan áramlik a csí az otthonodban – a pozitív energiák szabad áramlását pedig semmi sem gátolja jobban, mint a rendetlenség. Próbáld meg tehát minimalizálni a káoszt, különösen az ajtók és a folyosók környékén: távolíts el minden olyan akadályt, ami megnehezíti a mozgást, rendszerezd a dolgaidat dobozokba vagy rendszerező fiókokba, alaposan takarítsd ki az szekrényeket, és szabadulj meg minden olyan tárgytól, amit már nem használsz!

Ha mindenképp kitöltenéd valamivel a felszabadult teret, felesleges porfogók helyett használj inkább élénkzöld levelű növényeket, melyek a fengsuj szerint rejtett energiákat szabadíthatnak fel.

A fengsuj legkedveltebb növényei ráadásul látványra sem utolsók: a bambusz például az egészség és a hosszú élet, a liliom a tisztaság, az orgona a bőség és a lelki megerősödés, az orchidea a szerelem és a tartós boldogság, a bazsarózsa pedig a hűség és a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok szimbóluma.

2. lépés: Az ablak és a levegő fontosabb, mint hinnéd!

Az ablakok a fengsuj legfontosabb elemeinek egyikét jelképezik: úgy tartják, hogy az ablak az otthon szeme, melyen keresztül játszi könnyedséggel áradhatnak az energiák. Ha túl sok bútorral takarjuk, eltorlaszolhatjuk az energiaáramlás útját, illetve ha koszosan hagyjuk, kevesebb fény jut a lakásba, ami amellett, hogy kicsit sem esztétikus, még balszerencsét is hozhat a fejünkre.

https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/14/fengsuj-tavaszi-takaritas/

A tavaszi nagytakarítás a fengsuj szerint is tökéletes alkalom arra, hogy friss és pozitív energiákat csempésszünk az otthonunkba (Fotó: Pexels)

Napi 10 percnyi szellőztetéssel pedig a lakásban pangó negatív energiákat is kiűzhetjük. A friss levegő energiájához ráadásul semmi sem hasonlítható, pláne tavasszal, az éledező természet és nyiladozó virágok idején. Ami tehát a jó közérzetet és tisztaságot illeti, a természetes fénnyel, a csillogó ablakokkal, a tiszta függönyökkel és a friss levegővel akkor sem lőhetünk mellé, ha nem hiszünk a fengsuj működési elveiben.

3. lépés: Ne feledkezz meg a bejáratokról sem!

Ahogyan az ablakokat szemként, úgy az otthon bejáratát a csí szájaként emlegetik a fengsujban, melyen keresztül számtalan energia árad keresztül a lakásban – vagyis az ajtó környéke az életerő ki- és belépésének helyszíne. Ha rendszeresen tisztán tartjuk (beleértve a kilincsek fertőtlenítését is), utat engedünk a pozitív csí áramlásának. A fengsuj szempontjából azonban kilátástalan jövőt eredményezhet, ha közvetlenül az ajtóval szembeni részt üresen hagyjuk, így miután alaposan megtisztítottuk és megolajoztuk a nyikorgó részeket, ne feledkezzünk meg az első benyomásról sem. Fontos, hogy mit látunk meg elsőként, amikor belépünk a lakásba, így az ajtóval szembeni teret és az előszobát bátran dekoráljuk festményekkel, növényekkel vagy más számunkra kedves tárggyal.

A berendezéssel azonban nem árt csínján bánni, mivel a túlzsúfolt előszoba nemcsak felesleges helyet foglal, de a negatív energiáknak is kedvez. Ellenben, ha rendet és tisztaságot tartunk, az olyan, mintha Fortuna istennőt invitálnánk az otthonunkba.

4. lépés: Tiszta konyha, tiszta hűtő

A hűtő elsődleges funkciója az ételek tárolása, de a frigó a konyhában áramló energiákat is befolyásolhatja a kínai térrendezés szerint.

Fontos, hogy a hűtőszekrény (ami tulajdonképpen az életerőt szimbolizálja) és a konyha mindig tiszta legyen, ami nemcsak a csí, de az egészségünk szempontjából is lényeges szempont.

Szuper dolog például, ha a hűtőnk úszkál a bőségben, de a fengsuj szerint ebben az esetben sem szerencsés a túlzsúfoltság – amire minden esély megvan a téli hónapok után. A tavasz tökéletes alkalom a szelektálásra, így ha bent kallódik némi eldobozolt maradék vagy lejárt szavatossági idejű termék, érdemes mihamarabb megszabadulni tőlük. Amit csak lehet, használjunk fel komposztként, az üveget és a műanyagot pedig hasznosítsuk újra!

5. lépés: Viszlát, porcicák!

Utolsó lépésként jöhet a portörlő, a porszívó és a felmosás. Ahogyan feljebb is írtuk, a fengsujban különösen fontos szempont a felesleges dolgok eltávolítása, ami alól a portörlés és a szőnyegek tisztítása sem jelent kivételt. A porcicák kiűzése segít fenntartani az egyensúlyt és a harmóniát, amit az egészségünk és a közérzetünk is meghálál majd. Ha rendszeresen, hetente végezzük (tehát nem érdemes vele tavaszig várni), nemcsak az otthonunk, de mi magunk is fellélegezhetünk – különösen akkor, ha valaki allergiás a családban.

Amennyiben nincs lehetőséged a szabadban felfrissíteni a szőnyegeket és a nagyobb díszpárnákat, két-háromnaponta alaposan porszívózd át őket enyhe, közepes szívóerővel!

Tudtad, hogy a színek is energiát adnak és segíthetnek elérni a céljainkat? Mutatjuk, hogyan építheted be néhány egyszerű mozdulattal a pénz és jólét energiáit az otthonodba!

Kiemelt kép: Getty Images