kert-trendek-2024

Gótika, rovarok és fenntarthatóság – Ezek lesznek 2024 legnagyobb kerti trendjei

Elő a vízköpőkkel és a nagyi régi virágcserepeivel!
 • 2024-ben újra divatba jönnek a gótikus kerti díszítőelemek.
 • Mindennél fontosabb lesz a fenntarthatóság.
 • No, de mihez kezdjen az, akinek csak egy kisebb erkélye/terasza/lodzsája van?

Manapság sokan keresik a módját annak, miként tehetnék fenntarthatóbbá, egészségesebbé és élettel telibbé kertjüket. Olyan buja, zöld és lombos szeletekre vágyunk a természetből, ahol elbújhatunk a stressz elől, ahol békére lelhetünk egy kicsit a mindennapi rohanásban.

A januári hideg idő dacára sokan ilyenkor kezdenek tervezgetésbe, hiszen miként is lehetne hatékonyabban átvészelni ezt a borongós időszakot, mint egy kis tavaszvárással? Ahogyan életünk más területein, úgy a hobbikertészkedésben is akadnak trendek, melyek évről évre mutatnak valami újat. Még ha nem is áll szándékunkban követni őket, önmagában már az is felér egy kis hangolódással, ha csak nézegetjük őket, nem igaz?

Az aktuális kerti trendek változóak, de 2024-ben lesz néhány hasznos, kreatív és örökzöld irányzat, melyek közül bizonyos elemeket magunk is könnyedén beépíthetünk a környezetünkbe

 – legyen szó fenntarthatóságról, vidéki vagy városi kertről.

Nézzük meg, hogy melyek lesznek 2024 legizgalmasabb kerti trendjei!

Régiségek és gótika a kertben

Ha gótikus esztétikáról van szó, a sötét árnyalatok, a furcsa, már-már nyomasztó félhomály és a porosodó régiségek előbb jutnak eszünkbe, mint egy virágzó és napsütötte kert – de ennek nem feltétlenül kell így lennie.

A nosztalgia, a retró dolgok és a régiségek iránti igény a divatvilágban is megnőtt az elmúlt években, ami alól a kerti trendek sem jelentenek kivételt. A kanyargós utak és a vadregényes virágültetvények fénykorukat élhetik idén, és mivel egyre nagyobb az érdeklődés a régi, kopottas hatású dolgok és az újrahasznosítás iránt, a kovácsoltvas elemek, az ütött-kopott bútorok, vázák, szobrocskák és ősrégi varrógépek is teret nyernek kertünk zegzugaiban.

kert-trendek-2024

Így néz ki egy trendi kert 2024-ben. (Fotó forrása: Instagram/@ladyleegoth)

A zöld lombozat ráadásul tökéletes összhangban lehet a sötétlila, bordó és fekete virágokkal, így, ha nem félünk a szokatlanabb színválasztástól, fekete tulipánokkal, árvácskákkal, denevérvirággal és sötétlila dáliákkal is fokozhatjuk a drámai és titokzatos hatást.

Ökotudatos, beporzóbarát kertek

A méhbarát, vagyis a beporzóbarát kertek nemcsak környezetbaráttá, de dekoratívvá is varázsolhatják a környezetünket. Aki rendszeresen jár túrázni, minden bizonnyal észrevette, hogy a természetes élőhelyek száma milyen szinten indult csökkenésnek az elmúlt években.

Ha támogatni szeretnénk a vadvilágot, a kertünkben kialakított méhlegelőkkel nemcsak a földi ökoszisztéma legfontosabb képviselőinek, a méheknek, de madaraknak és más hasznos rovaroknak (lepkéknek, pillangóknak, és sokunk nagy kedvenceinek, a kacsafarkú szendernek és a hétpettyes katicabogrának) is élőhelyet biztosíthatunk. 

Az őshonos beporzók elsősorban az egynyári növényeket (körömvirág, rézvirág, hamvas zsálya, legényrózsa, napraforgó, bazsalikom), évelőket (rozmaring, kakukkfű, levendula, bíbor kasvirág, sudárzsálya) és cserjéket (orgona, kínai selyemvirágfa, mályvacserje) kedvelik.

kert-trendek-2024

Házi készítésű kerti rovarhotel. (Fotó forrása: Mika Baumeister/Unsplash)

De a rovarhotel vagy bogárgarázs is tökéletes (és látványos) kerti kiegészítő lehet azok számára, akik a természet egyensúlyát is a szívükön viselik.

Ráadásul, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számukra, ízeltlábú bérlőinknek eszükbe sem jut majd az ágyunk alá költözni.

Hogy hogyan érdemes rovarhotelt telepíteni a kertbe, illetve miként kerülhetjük el mindeközben a szúrós kedvű darazsakat, arról az ebbe a mondatba linkelt korábbi cikkben olvashatsz.

Hőségtűrő növények a kertben

Az 1800-as évektől rendelkezésre álló globális adatok szerint a tavalyi nyár volt a Föld legforróbb nyara. Tekintve a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárási viszonyokat, várhatóan sajnos ez idén sem lesz másképp, amihez bizony a kerti trendek is kénytelenek igazodni.

Nem véletlen tehát, hogy manapság egyre nagyobb a kereslet a hőségtűrő, kánikulában is színpompás növények iránt. Íme, milyen növények ültetésével hozhatod ki idén a legtöbbet a kertedből és a balkonodból – akkor is, ha épp őrjítő szárazság van: 

 • levendula,
 • körömvirág,
 • petúnia,
 • moharózsa,
 • hibiszkusz,
 • legényrózsa,
 • sárga cickafark,
 • kakukkfű,
 • rozmaring,
 • oregánó,
 • zsálya és
 • menta.

Kert híján: városi oázis

Szerencsére a kertészkedésről annak sem kell lemondania, aki nagyvárosban él; ahogy annak sem, aki kisebb udvart tudhat a magáénak. A konténerkertészet ráadásul nem csak egy pillanatnyi hóbort – praktikusságának köszönhetően évek óta hódít a kerti esztétika világában, ráadásul kezdő és haladó kertbarátok egyaránt gyakorolhatják.

kert-trendek-2024

Kert a balkonon. (Fotó forrása: Artur Aleksanian/Unsplash)

Ha viszonylag kevés hely áll rendelkezésünkre – legyen az egy aprócska konyhakert, erkély vagy ablakpárkány –, de nem szeretnénk lemondani a buja növényzet látványáról, a kúszónövények, a muskátli, a díszcsalán, a hamvaska, a levendula, a rozmaring, a szegfű és az örökzöld zabfű számítanak a legtutibb választásnak.

Fontos számodra a fenntarthatóság? Ha már a kert a téma, a komposztálásról se feledkezz meg!

Kiemelt kép: Unsplash