Ezek a zöldségek még a legnagyobb szárazságot is képesek túlélni a kertben

Ha jól bánunk velük, egyesek még a legnagyobb kánikula idején is hozhatnak termést.

Mindannyian tudjuk, hogy zöldségeinknek nedvességre van szükségük a fejlődéshez, a tudósok azonban egyre melegebb és szárazabb időjárást jósolnak világszerte, ami nehéz feladat elé állítja a hobbikertészeket. A folyamatos öntözés megterhelő, ellenben jó hír, hogy szárazságtűrő növényekkel nemcsak a vízhasználaton, de a pénzen is spórolhatunk. A kevés öntözést igénylő zöldségek ültetése pedig nagyszerű stratégia, ha igazán tudatos kertészek szeretnénk lenni – összegyűjtöttük hát, melyek azok a zöldségfélék, amelyek a szárazabb időszakot is átvészelik a konyhakertben.

De mielőtt nagyon belemerülnénk, szögezzük le: csak azért, mert jól bírják a szárazságot, még nem jelenti azt, hogy víz nélkül is életben maradnak, és ha konténerben neveled őket, valamennyivel több vízre lesz szükségük, mint a veteményesben termesztett növényeknek.

Rebarbara

A rebarbara rendkívül szívós, legalább 5-10 évig termőképes évelő zöldség. Bár ültetéskor, illetve átültetéskor rendszeres öntözésre van szüksége, a későbbiekben – rostos, nagyméretű gyökérzetének köszönhetően – egyáltalán nem igényel sok vizet, és elég akkor megöntözni, amikor kókadni kezd. Kifejezetten szereti a napos helyeket, illetve a tápanyagban gazdag laza, homokos talajt.

Svájci mángold

A mángold az egyik legkönnyebben termeszthető leveles zöldség. Napfényt és tápanyagban gazdag talajt kíván, jól tűri a szárazságot és a hőséget. Viszonylag gyorsan nő, első levelei az ültetés után körülbelül két hónappal már szedhetők. Bár a legtöbb mángold fajta szárazságtűrő, a Fordhook Giant, a Rhubarb és a Rainbow mix fajták egész évben, hűvösebb hőmérsékleten is képesek termést hozni. A mángold cserépben termesztve is képes szupersebességre kapcsolni, bár ebben az esetben jóval több öntözést igényel.

A türelem spárgát terem

A spárga nemcsak az ára miatt számít luxusnövénynek, tekintve, hogy ültetésétől az első ízletes sípok betakarításáig akár három év is eltelhet. De megéri a fáradságot, amit idővel a pénztárcánk is meghálál majd, hiszen mennyivel jobb saját termésből falatozni, mint a szupermarketek túlárazott kínálatából, nem igaz? A frissen ültetett magoknak ugyan rendszeres öntözésre, laza és tápanyagban gazdag, homokos talajra van szükségük, az érett spárga viszont kifejezetten szárazságtűrő: kánikula idején is jól érzi magát, és külön jó hír, hogy csak hosszabb nyári szárazságok idején igényel locsolást. 

Csicsóka

A napraforgók családjába tartozó csicsókáról úgy tartják, hogy átmenet a virágok és a zöldségek között. Szívóssága tagadhatatlan: termesztése egyszerű, kevés gondozást igényel, csak hosszabb szárazság idején igényel locsolást, és jó, ha tudjuk: nagyon nehéz kiirtani, ha valami miatt megszabadulnánk tőle. No de miért is akarnánk megszabadulni tőle? Burgonyára hasonlító, vitamindús gumóit cukorbetegek, szív-és érrendszeri betegségben szenvedők, illetve fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, rost- és ásványianyag-tartalma kifejezetten magas, és még a konyhában is ezerféleképp felhasználható. 

Csilipaprika

Az erős ízek kedvelőinek kifejezetten jó hír: minél szárazabb körülmények között tartjuk, annál csípősebb lesz a csilipaprikánk. A hosszú vízhiány ugyan kihat a termésükre, de a trópusi éghajlaton edződött zöldségféle alapjáraton szárazságtűrő, így bőven elég akkor locsolni, amikor kókadoznak a levelei. Sokan úgy tartják, hogy üvegházban termeszteni a legjobb, de nagy nyári melegek idején – amiből mostanság nem szenvedünk hiányt – a szabadban is szép termést hoz.

Rukkola

A rukkola termesztése pofonegyszerű: az egyik leggyorsabban fejlődő zöldségféle, igénytelen, nem kell sokat locsolni, olcsó és egész nyáron (sőt, akár még ősszel is) megterem. A hazai éghajlatot is kedveli, és ugyanolyan jól érzi magát balkonládában, mint a veteményeskertben. Hosszan tartó aszály idején íze mustárosabb, borsosabb lehet.

Padlizsán

A török paradicsom, vagyis a padlizsán nedvességtartalma lényegesen alacsonyabb, mint más zöldségeké (például azoké, amelyekről mint legmagasabb víztartalmú zöldségekről és gyümölcsökről írtunk ebben a cikkben), sőt, nem szabad túlöntözni, mivel kifejezetten hajlamos a gyökérrothadásra, így csak akkor érdemes locsolni, amikor a levelei kókadozni kezdnek. Néhány fajtája hűvösebb éghajlaton is megél, de a palánták számára elengedhetetlen a trágyával dúsított, napos földterület, öntözéskor pedig különösen ügyeljünk arra, hogy a talaj legalább 10-15 cm mélységig nedves legyen.

Cukkini

A cukkini előnyére válik, hogy mély és szerteágazó gyökérzete messzebbről is képes felvenni a nedvességet. Ültetésekor nagy mennyiségű vizet igényel, de miután gyökeret eresztett, a szárazsággal is jól megbirkózik. A lakásban palántákat nevelhetünk belőle, és balkonládában is jól fejlődik (bár számoljunk vele, hogy picivel több törődést, illetve öntözést igényel), kinti körülmények között pedig az agyagosabb, nedvességtartóbb talajt kedveli.

Édesburgonya

A tápanyagban gazdag szuperélelmiszer sokoldalúsága figyelemreméltó: a tudósok pedig kifejezetten szárazságtűrő tulajdonságai miatt nemesítik az éghajlati változásokkal szemben is ellenálló évelő növényt. Napos, jó vízelvezetésű, homokos talajt igényel, hogy a gyökerei mélyre tudjanak hatolni.

Gyökérzöldségek

A sárgarépa, a cékla, a paszternák, a petrezselyem és a zeller viszonylag jól tűrik a szárazságot. Laza, homokos talajba ültetve vígan eléldegélnek, az első 2-4 hajtás levél megjelenése után napi egyszeri öntözéssel eredményesen termeszthetők.

Illatos és finom fűszernövények

A zöld fűszernövényeket sem érdemes kihagyni a felsorolásból, tudniillik a szárazság miatt sokkal magasabb lesz az illóolaj tartalmuk. A szárazságtűrő kertek illatozó szereplőivel – rozmaringgal, zsályával, majoránnával, kakukkfűvel, levendulával, oregánóval és citromverbénával – nem lőhetünk mellé: túlélik az extrém nyarakat, nincs szükségük műtrágyára, balkonládában is jól érzik magukat, vonzzák a madarakat, méheket és egyéb hasznos rovarokat.

Kiemelt kép: Getty Images