4 mondat bizonytalan párkapcsolat

4 mondat, ami arra utal, hogy partnered bizonytalan a kapcsolatotokban

Készüljünk fel egy őszinte beszélgetésre és arra, hogy számunkra ez akár fájdalmas is lehet.

A párkapcsolatok összetett világában nem ritka, hogy megterhelő pillanatokkal találkozunk. Miközben természetes, hogy a felek különféle fázisokon mennek keresztül, fontos volna felismerni, ha a partnerünk esetleg bizonytalan az érzéseiben, a kapcsolatban. Főleg, mert nem minden ember számára jön egyszerűen a nyílt kommunikáció. Különösen, ha a párkapcsolat a téma, amellyel kapcsolatban kétségei is lehetnek. Vannak azonban olyan mondatok, amelyekből azért kiderül, hogy a másik így érez velünk kapcsolatban.

Természetesen ne kombináljunk, ne szűrjünk le végletes következtetéseket a következőkből (elvégre az őszinte kommunikáció a legfontosabb), de ha a következő mondatok gyakran hangoznak el partnerünk szájából, készüljünk fel egy őszinte beszélgetésre – és arra, hogy számunkra ez akár fájdalmas is lehet.

Mondatok, amelyek bizonytalanságról árulkodnak a párkapcsolatban

1. „Nem tudom”

Bármiről is legyen szó, mindig (tehát nem csak egyszer-kétszer) egy „nem tudom” a válasz, esetleg  egy „most nem tudom megmondani” vagy egyéb kitérő mondat? Ez gyakran annak a jele, hogy valami dolgozik az illetőben, de (még) nem áll készen arra, hogy beszéljen neked róla. Nem konkrét mondat, de az is árulkodó lehet, ha a másik kommunikációs szokásaiban következik be változás. Például visszafogottabbá válik, vonakodik az érzelmek megbeszélésétől, vagy kerüli a jövőbeli tervekről szóló beszélgetéseket. Tehát a „nem tudom” mellett minden vonakodó, kitérő és kurta reakció arról tanúskodhat, hogy nem biztos a dolgában. 

Nincs mese,

beszélni kell a dologról, minél előbb, annál jobb, hogy bármi is lesz a vége (mondjuk a párkapcsolaté), minél előbb véget érjen a bizonytalanság.

Teremts biztonságos és nyitott teret a kommunikációhoz, bátorítsd partnered, hogy nyugodtan fejezze ki gondolatait és érzéseit, nem kap érte ítélkezést. Elvégre az élet már csak ilyen, afölött nem lehet hatalmunk, hogy a másik érez-e irántunk szerelmet. Tudasd vele, hogy ott vagy, hogy meghallgatod és támogatod, így talán képes lesz elmondani, mi miatt lett bizonytalan – hiszen erről szól egy párkapcsolat.

4-mondat-bizonytalan-parkapcsolat

A közös tervezés fontos része a kapcsolatnak – legyen szó akár csak egy utazásról (Fotó: Canva)

2. „Nem vagyok elég jó hozzád”

Ha egy filmben hallod, már mondod is a képernyőnek, hogy „hahaha, kamuuu, ilyen nincs, hagyd ott azonnal”. Ha azonban az életben kapsz egy ilyet, könnyen lehet, hogy még el is hiszed, hogy saját értékeiben bizonytalanodik el a másik. Valójában egyébként előfordulhat, hogy valóban önbizalomhiányban vagy életközepi válságban szenved. Esetleg csak egy kis megerősítésre vágyik, de általában a kapcsolati aggályok finom kifejezésére szolgál ez az érdekes mondat.

Segíthet, ha a végére járunk e kijelentés okának, elkerülve a fölösleges köröket. Ha pedig esetleg veszekedéssé fajulna a beszélgetés, ne feledd, hogy vannak dolgok, amelyeket sose mondj veszekedés közben egy párkapcsolatban.

3. „Nincs erre időm”

Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor sok minden történik egyszerre, és a különböző szerepeink mind az egész lényünket kívánnák meg, márpedig nekünk lavíroznunk kell munkahely, család, barátságok és az extra felmerülő problémák között. Szóval könnyen lehet, hogy nincs ideje arra, hogy számára valami apró-cseprő dolgoddal foglalkozzon (természetesen ilyenkor is nyíltan mondd el, ha ez rosszul érint, nem jó, ha az emberben tüske marad), néha még az is belefér, hogy a kapcsolat – különösen, ha biztos lábakon áll – egy ideig háttérbe húzódjon.
De ha rendszeresen kapod ezt, az azért nagyjából világosan mutatja, hogy bizonytalan bennetek, nem olyan fontos számára sem a párkapcsolat, sem te magad, így valószínűleg a szakítás lesz a ti utatok.

4. „Túl gyors ez nekem”

Egy újabb olyan frázis, amelyre, ha filmen látod, felhúzod a szemöldököd. A valóság természetesen mindig árnyaltabb, de azért az elmondható, hogy egy kapcsolatban nem árt, ha mindkettőtöknek megfelel a tempó, amiben haladtok. Fontos, hogy kötődési mintától függetlenül mindkét partner jól érezze magát a közös lépésekben, legyen szó akár az első szexuális együttlétről, akár az összeköltözésről, a házasságról való beszélgetésről vagy a gyerekvállalásról. 

Tehát nem feltétlenül jelez bajt, ha a másik mondjuk még nincs kész egy gyerekre, de egy idő után bizonytalanságot feltételez. Ennek listázására pedig megint csak nem marad más út, mint a jó öreg mély, őszinte beszélgetés, még akkor is, ha az esetleges fájdalmakkal járhat.

A szakértők szerint ez a 4 leggyakoribb válsághelyzet a kapcsolatokban.

Kiemelt kép: Canva/nőklapja.hu