vicces napszemüvegben, kalapban, virágfüzérrel a nyakában mosolygó idős pár koccintásra emeli poharát

4 dolog, ami csak a kiegyensúlyozott párkapcsolatokra jellemző

Ahogy mondani szokás: szerelembe esni nem ugyanaz, mint szerelmesnek maradni.

Amikor elköteleződünk valaki mellett, ő válik a legfontosabbá, és vele töltjük a legtöbb időnket. De mégis min múlik egy pár hosszú távú kiegyensúlyozottsága? Szerelmi kapcsolatainkat általában a szexualitás szemüvegén keresztül vizsgáljuk, de a dolog valójában ennél jóval összetettebb: ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk, jóval több kell a szexnél, az együtt töltött időnél és a közös érdeklődésnél.

Egy kapcsolat felépítésénél fontos, hogy mit hozunk magunkkal, milyen „alapanyagból” dolgozunk, és ha a közös életünket hosszú távon is stabillá szeretnénk tenni, ugyanilyen fontos az is, hogy miként használjuk fel mindezt. De identitásunk számos más aspektusa is közrejátszhat abban, hogy mit tekintünk építőnek vagy rombolónak, és ahány pár, annyiféle igény és vágy létezik. Van azonban 4 nélkülözhetetlen elem, melyek nélkül egyetlen kapcsolat sem működhet egészségesen. Szerencsére ezeket némi tudatossággal és gyakorlattal a mindennapjainkba is beépíthetjük.

Lássuk hát, mit tartanak kiemelten fontosnak a pszichológusok!

Nincs elhallgatás, nincs titok…

Az egészséges kapcsolatokban nincsenek tabutémák. Számos kutatásból kiderült már,

hogy a párbeszéd, még ha kényes témákról is van szó, inkább egyesíti, mintsem szétválasztja a párokat.

Az eltérő véleményekről és nézetekről folytatott diskurzusok és viták gondolkodásra és empátiára sarkallnak, és nagyban segítenek az egészséges kapcsolat további építését. „Ha úgy érezzük, hogy a másiknak olyan érzés az érzelmeiről beszélnie, mintha a fogát húznák, a kapcsolat nagyon magányossá válhat. A boldog párok talán nem kommunikálnak folyamatosan mély szinten, de elég gyakran teszik ezt ahhoz, hogy úgy érezzék, valóban ismerik egymást” – idéztük korábbi cikkünkben Samantha Rodman pszichológus és coach gondolatait.

… annál több viszont a nevetés és a nosztalgia!

Humorra és nevetésre egy minőségi kapcsolatban legalább akkora szükség van, mint a kölcsönös tiszteletre, csodálatra, őszinteségre és odaadásra. Doris Bazzini szociálpszichológus és párterapeuta a nevetés és a hosszú házasságok közötti összefüggéseket vizsgálta egy kutatásban, az eredményekből pedig világossá vált, hogy azok a párok tartósabban elégedettek a kapcsolatukkal, akik rendszeresen nosztalgiáznak együtt, illetve gyakran felidézik a régmúlt vidám pillanatait.

középkorú pár felfújható gyermekmedencében pancsol

Fotó: Getty Images

Sok figyelem és rengeteg hála is kell

Az osztatlan figyelem hiánya gyakori probléma a mai kor párkapcsolataiban. A rohanó, felgyorsult világban hatalmas mennyiségű inger éri az érzékszerveinket, és ember legyen a talpán, aki nem érzi olykor túlterheltnek magát a rá zúduló információs tömegtől – nem beszélve arról, hogy hiába igyekszünk, sokszor nem tudunk mindenre vagy mindenkire egyformán figyelni. De jó hír, hogy nem is kell! A figyelem tudatos gyakorlása bizonyítottan erősíti az összetartozás érzését.

Hogy lépést tudjunk tartani, muszáj mérlegelnünk, hogy mi is az, ami igazán fontos, illetve mi lenne az, ami tényleg hiányozna, ha eltűnne az életünkből.

Ha jól működünk együtt, minden bizonnyal a párunkra esik a választásunk. Ebben az esetben nem kell eget rengetően nagy dolgokra gondolnunk: a telefont hagyjuk inkább pihenni a zsebünkben, és ne felejtsük el a másik tudtára adni, hogy hálásak vagyunk a jelenlétéért.

A kényelem pedig nem egyenlő a megszokással!

Ahogy telik-múlik az idő, szinte mindannyian a megszokásainkba süppedünk. Ahhoz, hogy az egymás mellett megélt kényelem ne a belekényelmesedésről, sokkal inkább a biztonságról és a bajtársiasságról szóljon, gondoljunk arra, hogy mennyi mindent éltünk át együtt, mennyire szeretjük a másik közelségét. Hogy milyen jó, ha nem kell megjátszani magunkat, ha bármikor ellazulhatunk, önmagunk lehetünk a másik mellett, és nem kell folyamatosan „tetszenünk”, hiszen a feltétel nélküli szeretet az elfogadásból fakad – akkor is, ha bal lábbal, kócosan és táskás szemekkel virrad ránk a nap.

Tudni szeretnéd, hogy tervezhetsz-e hosszú távon a jelenlegi pároddal? Válaszolj őszintén erre a 7 kérdésre, és kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images