fiatal pár ölelkezik boldogan

7 kérdés, ami elárulja, tényleg egymásnak szántak-e titeket a csillagok

Válaszolj őszintén erre a 7 kérdésre, és tudd meg, tervezhetsz-e hosszú távon jelenlegi pároddal!

Általában még a legrosszabb kapcsolatok is egy igen intenzív „rózsaszín ködös” időszakkal indulnak. Nem hiába, belénk van kódolva a vágy, hogy utódokat hozzunk létre, ehhez pedig nem árt, ha ideig-óráig képesek vagyunk szemet hunyni a másik ember ordító hibái felett. Ugyanakkor épp ezen okból intik óva olyan gyakran az ifjú szerelmeseket a túl korai elköteleződéstől.

Szorongató lehet a gondolat, hogy könnyen belehabarodhatunk egy borzasztó emberbe – de persze már az is elég, ha csak simán túl sok időt és energiát feccölünk egy olyan kapcsolatba, ami sehová sem tart (maximum a teljes kudarc és szívfájdalom irányába). Köztudott, hogy a szerelem kezdetén érzett fellángolás a legeslegjobb érzések közé tartozik, mégis jó ötlet lehet leellenőrizni (már ha képesek vagyunk erre rávenni magunkat), hogy

érdemes-e komoly terveket szőnünk jelenlegi kapcsolatunkat illetően.

Dr. Suzanne Degges-White hét kérdést írt össze, melyekre ha őszintén válaszolunk, tisztább képet kaphatunk arról, valóban egy olyan párkapcsolatban vagyunk-e jelenleg, ami kiállhatja az idő próbáját. Íme:

7 kérdés, ami segít tisztábban látni a párkapcsolatodat

gondolataiba merült nő

Jobb ma egy fájdalmas felismerés, mint holnap egy összetört szív és milliónyi elvesztegetett perc. (Fotó: Getty Images)

Figyelem! A kérdések kizárólag akkor hoznak valós eredményt, ha hajlandóak vagyunk vállalni a csalódás kockázatát és brutálisan őszintén válaszolni rájuk.

  1. Sokszor inkább nem mondod ki, amit valójában gondolsz vagy érzel, csak hogy elkerüld a konfliktust? Ha igen, az hosszú távon rengeteg problémát okozhat majd nektek. Kutatások már bebizonyították (spanyolviasz feltalálva!), hogy azok a párok, akik képesek szabadon kifejezni egymás előtt az érzelmeiket, boldogabb kapcsolatban élnek, és maguk a felek általánosságban véve is boldogabbak.
  2. Vannak hasonló hosszú távú céljaitok az életben? Ha a hosszú távú céljaitok teljesen eltérőek, akkor jó eséllyel nem egymás mellett fogjátok végigjárni az élet rögös útját.
  3. Az életben ugyanazok a dolgok fontosak nektek? Amennyiben az igényeitek eltérőek, ráadásul egyikőtök rendszeresen a másik prioritásai fölé helyezi sajátjait, rengeteg feszültség (akár versengés) alakulhat ki közöttetek a felszínen – és mélyebben egyaránt. Bár maradinak tűnhet ez az álláspont, kutatások bizonyítják, hogy ma is nagyon fontos, hogy közel hasonlóan gondolkozzatok a családról, a vallásról, a pénzügyekről, a politikáról és a környezetvédelemről – csak hogy néhányat említsünk az élet nagy kérdései közül.
  4. A hétköznapi életben értékelitek az egymásért tett erőfeszítéseket? Amennyiben valamelyikőtök magától értetődőnek veszi a kedvességet, a figyelmességet, akár pusztán a napi mosogatást, az hosszú távon nem túl jó kilátásokkal kecsegtet. Minden sikeres párkapcsolat alapja, hogy a felek észreveszik és értékelik a másik által az ő kényelmük és örömük érdekében megtett apróságokat – már ha vannak ilyenek.
  5. Nagyon eltérő fogalmaitok vannak a pihenésről? Amennyiben számodra az ideális vasárnap szundikálásból és filmnézésből áll, ő viszont, ha tehetné, minden hétvégén hegyet mászna, érdemes lehet ezeket az igényeket a lehetőségekhez mérten összehangolni. Hosszú távon ugyanis az élesen eltérő relaxációs preferenciák komoly feszültségeket, akár eltávolodást is szülhetnek.
  6. Akkor is tisztelnéd a jelenlegi párodat, ha nem lenne köztetek szexuális vonzalom? Amennyiben a válaszod nemleges (a határozatlan igent is ide vehetjük), valószínűsíthető, hogy ez a kapcsolat olyan tulajdonságokon és elvárásokon alapul, amelyek nem igazán garantálhatnak hosszú távú sikereket.
  7. Elég hasonló a humorotok? Nyilván sosem lesz teljesen egyforma, hisz minden ember egyedi és megismételhetetlen, de már az is kielégítő lehet, ha egy filmet nézve ugyanazokon a poénokon nevettek fel…

Bár ezek a kérdések segíthetnek előre látni kapcsolatunk jövőjét, Dr. Suzanne Degges-White szerint nem érdemes rögtön szakítani, ha esetleg nem a várt eredményre jutottunk általuk. Életünk során ugyanis

számos olyan kapcsolatunk létesülhet, amely megéri a befektetett időt, türelmet és elfogadást – még akkor is, ha nem lesz örök életű.

Továbbá azt is érdemes szem előtt tartani, hogy senki sem tökéletes partner – hiába szeretjük sokan ezt hinni magunkról. Ha képesek vagyunk azonban elfogadni és megérteni a másik ember problémáit és hiányosságait, jobb eséllyel alakíthatunk ki és tarthatunk fent mély, boldog és egészséges párkapcsolatokat, legyenek ezek bármilyen hosszúságúak is.

És hogy mi az a dolog, ami előre jelzi a szakítást? Kattints ide, hogy megtudd!

Kiemelt kép: Getty Images