Könnyen lehet, hogy fel sem ismered, pedig ez az első lépés ahhoz, hogy helyén tudd kezelni az érzelmi zsarolót.

Ideális esetben egy kapcsolatban mindkét fél fejlődésre igyekszik ösztönözni a másikat, vannak azonban, akik inkább a maguk malmára hajtják a vizet és úgy alakítják az erőviszonyokat, hogy a kontroll az ő kezükben legyen. Az érzelmi zsarolást főként olyanok tudják bevetni ellenünk, akikkel szoros kapcsolatban, nem ritkán mély barátságban állunk, ráadásul az sem könnyít a helyzeten, hogy épp emiatt nehéz idejében felismerni. Az, hogy őszinte, erős támaszként vagyunk jelen, egy érzelmi zsaroló esetében a visszájára fordulhat és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy viselkedésével lerombolta önbecsülésünket. Ha úgy érzed, olyan kapcsolatban vagy, melyben az igényeid nem számítanak, irányítanak és a valódi érzelmeidet sem tudod megélni, akkor lehet, hogy érzelmi zsaroló befolyása alatt állsz. 

Mi is az az érzelmi zsarolás? 

A szoros emberi kötelékek az érzelmi jóllét alapvető részét képezik, ám a hozzánk közel állók ugyanígy fájdalmat is okozhatnak, mely Susan Forward szerző szerint – aki az elsők között értekezett részletesebben erről a jelenségről –, az érzelmi zsarolás egyik alapvető következménye. Definíciója szerint, amikor egy személy verbálisan vagy testbeszéddel arra ösztönzi a másikat, hogy tegyen valamit, mely által ő elérheti a céljait, ám az az illetőben kellemetlen érzéseket ébreszt, akkor érzelmi zsarolásról beszélhetünk.

A manipuláció során az érzelmi zsaroló olyan érzéseket, gondolatokat próbál kelteni a másikban, mellyel kiszemeltje irányíthatóvá válik,

de a kizsákmányolás, a szándékos rágalmazás és az értéktelenség gondolatának elültetése is része a zsaroló eszköztárának. A Couple and Family Psychology: Research and Practice folyóiratban megjelent tanulmány ennél tudományosabban is kifejti, hogy az érzelmi zsarolás az ismétlődő érzelmi manipuláció egyik formája, mely során az elkövető azzal fenyeget, hogy megbántja vagy elhagyja a hozzá közel álló személyt, miközben félelmet, kötelezettséget vagy bűntudatot ébreszt. Szerencsére ezt azonban nem kell tétlenül tűrnünk, különösen miután felismertük a leggyakoribb árulkodó jeleket. 

Ezekből a jelekből gyanakodhatsz 

érzelmi zsarolás

Fotó: Canva

Folyamatos a bűntudatkeltés

Az érzelmi zsaroló gyakori eszköze, hogy ajándékokkal halmozza el kiszemeltjét, mellyel később megvesztegetheti, így próbálva folyamatos elkötelezettségre késztetni őt. Mivel az illetőnek emiatt valószínűleg bűntudata lesz, könnyebb fenyegetni, az áldozat szerepét játszva manipulálni vagy sajnálatot kicsikarni, ezzel pedig rávenni arra, amit a manipulátor akar. 

Az önbecsülésedbe gázolnak

Az érzelmi zsarolás egyik gyakori velejárója, hogy az elkövető mindig talál alkalmat arra, hogy az önbecsülésünkbe tiporjon.  A manipulátorok folyamatosan kritizálnak, elítélnek vagy leértékelik képességeinket, mely által kontrollt gyakorolnak és alávetettségbe kényszerítenek. Ennek eredményeként elveszthetjük önbizalmunkat és a saját értékünkbe vetett hitünket.

Megfélemlítés vagy fenyegetés

Az ilyen típusú emberek hajlandók akár megfélemlítéssel vagy fenyegetéssel is próbálkozni annak érdekében, hogy elérjék céljaikat. Ezek a fenyegetések lehetnek nyíltak vagy burkoltak, például a már említett elhagyással vagy azzal kapcsolatban, hogy leleplezik mások előtt féltett titkainkat, esetleg megszüntetik felénk támogatásukat, ha nem tesszük meg, amit kérnek. 

A gázlángolás mindennapos

Korábban már írtunk róla, milyen a gázláng-effektus az egészségügyben, de ugyanezt a magatartást a hétköznapi kapcsolataink során is megtapasztalhatjuk. A gaslighting vagy magyarul gázlángolás szintén az érzelmi manipuláció egy alattomos ismérve, amiben a hatalomgyakorlás a másik élményeinek, érzéseinek és tapasztalásainak megkérdőjelezésével történik, miközben az érintett teljesen elbizonytalanodik önmagában. 

A titkaidat és a figyelmedet akarják

Az érzelmi zsarolók ügyesen vonják magukra a figyelmet, így könnyebb számukra hozzáférni legféltettebb titkainkhoz, ahogy a bizalom kiépítését is mesterien űzik. Előfordulhat, hogy az így szerzett információkat aztán fenyegetéshez használják fel, hogy általuk hatalmi pozícióban maradhassanak és céljaik érdekében átvehessék a kontrollt felettünk. 

Így kezeld, ha már felismerted

Már önmagában a felismerés sem egyszerű, nem még helyén kezelni a manipulatív viselkedést, de van néhány fontos lépés, melyet mindenképpen megtehetünk, nem pusztán a helyzet megoldása, de saját lelki békénk érdekében is. Miután felismertük az érzelmi zsarolást, fontos, hogy tudatosítsuk, manipulációval van dolgunk és semmiképp se hagyjuk magunkat tovább dróton rángatni. Húzzuk meg határainkat és fejezzük ki világosan érzéseinket, gondolatainkat, melyeket barátok, ismerősök véleményével is megerősíthetünk. Fontos, hogy ne érezzük magunkat egyedül és megértsük, nem vagyunk hibásak az érzelmi zsaroló viselkedésért. Ha az illető ezek után sem hajlandó változtatni, az a legjobb megoldás, ha távolságot tartunk tőle – az egészségünk, mentális jóllétünk a legfontosabb, és néha a kapcsolat megszüntetése az egyetlen módja annak, hogy megvédjük magunkat.

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu