válás

5 gyakori ok az életközepi válások mögött

Az idei év még a sztárvilágban is a válások éve volt. De vajon mi lehet a háttérben?

Azt mondják, a sikeres házasságra legalább annyi az esély, mint megnyerni a lottót, ám pesszimizmus ide vagy oda, sokan külföldön 2023-at máris a válások éveként emlegetik. Ehhez persze a nem túl rózsás statisztikák mellett – hazánkban egyébként a válások száma a tavalyi évben 2021-hez képest már csökkenő tendenciát mutatott – az is hozzájárult, hogy sorra kaptuk a válási híreket még a hollywoodi álompárokról is.

Sofía Vergara és Joe Manganiello, Reese Witherspoon és magyar származású férje, Jim Toth, de még Kevin Costner és Christine Baumgartner is beadta a válókeresetet, utóbbi 18 együtt töltött év után. Ilyenkor persze a legtöbben találgatásokba bocsátkoznak, mi sarkallhatta arra a feleket, hogy ilyen hosszú idő után a különválás mellett döntsenek. A szakértő szerint az alábbi 5 ok áll a leggyakrabban az életközepi válások mögött. 

Az 5 leggyakoribb ok a válások mögött

Susan L. Brown, az ohiói National Center for Family & Marriage Research társigazgatója szerint a hosszú házasság után bekövetkező szakítások napjainkban jóval gyakoribbak, mint a korábbi generációkban. „Az idősebb felnőttek ma már sokkal kevésbé hajlandóak megmaradni az általunk üres kagylóházasságnak nevezett kapcsolatban” – mondja, mely vélekedést adatokkal is alátámasztja, ugyanis

az 50 évnél idősebbek válási aránya 1990 és 2010 között konkrétan megduplázódott. „2019-ben ezer 50 éves vagy annál idősebb házas emberre 10 elvált ember jutott.”

Az Európai Unióban pedig ma Magyarországon a legnagyobb a veszélye annak, hogy egy ötvenes éveiben járó házaspár elváljon. Ebben közrejátszik az is, hogy manapság a házasság már inkább szól az egyén boldogságáról és kiteljesedéséről, emellett a szakértő úgy látja, magas elvárásokat támasztunk azzal kapcsolatban is, mit jelent valójában a sikeres házasság. Mindenesetre az biztos, hogy az alábbi okok valamelyike (vagy mindegyike) közrejátszik még a hosszú házastársi viszonyok megromlásában. 

Hűtlenség

Aki élt már párkapcsolatban, annak nem kell részletesen elmagyarázni, milyen könnyen át tudja venni az irányítást az egyhangúság, de ugyanígy kommunikációs problémák, éveken át hurcolt sérelmek, megváltozott igények és az érzelmek elmúlása is vezethet oda, hogy beférkőzik egy harmadik fél a kapcsolatba. Természetesen minden házasság egyedi, és a megcsalás mögött is számtalan ok húzódhat, épp ezért mi is több szemszögből vizsgálódtunk már a témában. Itt például arról olvashatsz, milyen párkapcsolati nehézségek jelezhetik előre a hűtlenséget, megbocsátható-e a mikromegcsalás, vagy hogy milyen jelekből ismerhetjük fel, ha partnerünk érzelmileg már kikacsingat a kapcsolatból

válás

Fotó: Canva

Pénzügyi kérdések

Talán egy hosszú házasság esetében már nem gondolnánk erre – jellemzően a fészekrakás és a gyermekek születése utáni időszak ad nagyobb okot a pénzügyi nehézségekre –, de az Amerikai Pszichológiai Társaság 2020-as felméréséből kiderül, hogy az anyagi kérdések később is komoly stresszforrást jelentenek a kapcsolatokban. Mivel mindkét fél másként viszonyul a családi kasszához – a szakértő szerint klasszikus példa a költekező és a megtakarító ellentéte – a konfliktusok bizonyos helyzetekben több év után sem csitulnak. Ráadásul a válással járó vagyonmegosztás idővel még inkább felerősíti ezeket a nézeteltéréseket. 

A kommunikáció hiánya

Minél régebb óta élünk együtt valakivel, annál nehezebb őszinte érdeklődéssel fordulnunk felé, kérdezni őt és meghallgatni, hiszen úgy vagyunk vele, mi már mindent hallottunk, egyszerűen nem tud a másik meglepni, vagy újat mutatni ennyi év után. Ehhez a fajta érdektelenséghez gyakran hozzátársul a káros kommunikáció, melyet az amerikai Gottman Intézet az apokalipszis négy lovasaként aposztrofál. Az intézmény az 1990-es évek vizsgálatai óta ezzel a metaforával hivatkozik azokra a kommunikációs típusokra, melyek előre jelzik egy kapcsolat végét: a kritika, a megvetés, a védekezés és az elzárkózás. 

Kiüresedik a családi fészek

Sokszor halljuk a hétköznapokban, hogy nagy hibát követ el az, aki alárendeli házasságát a gyermekgondozásnak, mert amikor kirepülnek a gyerekek, nem lesz, akivel leélhetné az idős- és szépkorú éveket. Persze a dolog nem ennyire fekete-fehér, és ahány házasság, annyiféle egyéb tényező játszhat még közre abban a döntésben, miért válnak el az emberek a gyerekek felnőtté válásával egy időben. Így például az is, hogy időközben a felek rádöbbentek, kötelességeik után immáron más irányba szeretnének elmozdulni, a bejárt közös út mellett átrendeződtek a prioritások és velük együtt jövőbeni céljaik is.

Megoldatlan problémák

Az elfojtott, tisztázatlan sérelmek belülről bomlasztják egy kapcsolat tartóvázát, ha pedig egy pár éveken keresztül sem képes megoldást találni a nehézségekre, az sejthetően nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve. A problémák elkerülése vagy figyelmen kívül hagyása, a nyílt kommunikáció, az együttműködés és a kompromisszumkészség hiánya mind olyan tényezők, melyek időzített bombaként ketyegnek a házasságban és nagy valószínűséggel egy válás kirobbanásához vezetnek. 

De vajon honnan tudhatjuk, hogy egy kapcsolat biztosan válással végződik-e? A Virginiai Egyetem közgazdászai 2 kérdésből következtettek rá, melyik házasság marad tartós a jövőben. Válaszold meg ezeket te is!

Kiemelt kép: Getty Images