Egy tanulmány a gépi tanulási algoritmust hívta segítségül annak meghatározására, milyen gyakori jelek láttán gyanakodhatunk hűtlenségre.

A személyiségi jellemzők eltörpültek a kapcsolati tényezők mellett, és a nemek közötti szakadék is csökkenni látszik a hűtlenség terén. A négy legnagyobb előrejelző feltérképezése mellett ilyen információkkal is szolgált az a tanulmánysorozat, mely a Journal of Sex Research folyóiratban jelent meg, és gépi tanulási algoritmus segítségével határozta meg, hogy a hűtlenség kiszámítható-e, és ha igen, melyek a legnagyobb előrejelzői. 

A hűtlenség meglehetősen gyakori tevékenység – ráadásul aki egyszer hűtlen volt, máskor is hajlamos lesz rá– de a nagyságrend változik attól függően, milyen célcsoportokat kérdezünk, és egyáltalán hogyan kérdezzük őket. Érzelmi vagy szexuális hűtlenség, online vagy személyes megcsalás történt? Ha azonban kifejezetten a házastársi kapcsolatokban tapasztalható hűtlenséget vesszük alapul, akkor ez az arány 20-25%, a randevúzási fázisban tartó kapcsolatoknál pedig 30-50%. A hűtlenség tehát nem véletlenül az egyik leggyakoribb oka a válásoknak, ennek eredményeként komoly érdeklődés övezi annak megértését, hogy a hűtlenség kiszámítható-e. Ha ugyanis sikerül azonosítani a kulcsfontosságú problémákat, akár megelőző stratégiát is kidolgozhatunk, ezzel pedig elkerülhetjük a megcsalással járó fájdalmas következményeket. 

Ezek a hűtlenség legnagyobb előre jelzői

A tanulmánysorozat egyik felmérésében 891 felnőttet kérdeztek a szexuális és online hűtlenséggel kapcsolatos tapasztalataikról, míg a vizsgálat második állomásában 202 LMBTQ+ pár megkérdezésére fókuszáltak, akik ugyanazokat a kérdéseket kapták. A kutatók mindkét tanulmányban átfogó információkat gyűjtöttek az emberek szexuális életéről, kapcsolatairól, demográfiai hátteréről és személyiségjegyeiről, de ezek csupán megközelítőleg adtak képet a hűtlenség mögött húzódó okokról. Nem úgy a kapcsolati jellemzők, melyek erős előrejelzőnek bizonyultak és hatékonyan meg tudták jósolni a félrelépéseket.

hűtlenség

Fotó: Canva

Hogy mely változók voltak a legbiztosabb hűtlenségi előrejelzők, azt nem az iskolai végzettség vagy a kötődési minták, és még csak nem is a nem befolyásolta

– a kutatók szerint ez azt sugallja, hogy a nemek közötti történelmi különbség csökkenni látszik, bár nem világos, hogy a nők gyakrabban hűtlenek vagy csak nagyobb valószínűséggel vallják be ezt partnerüknek. A legkövetkezetesebb jelek tehát az emberek szexuális életének és kapcsolatainak jellemzői voltak. Nagyobb valószínűséggel csaltak azok, akik 

  1. összességében kevésbé voltak elégedettek a párkapcsolatukkal
  2. a szexuális életükkel
  3. magasabb volt a szexuális vágyuk
  4. és több szeretetet kívántak partnerüktől

Az emberek együttléttel kapcsolatos vágyai tehát megjósolták a megcsalási hajlam esélyeit, de az is kiderült, hogy akik otthon nagyobb figyelmet fordítottak egymásra, kevésbé voltak hajlamosak a megcsalásra – bár ők eleve negatívabb nézeteket vallottak a hűtlenségről. 

Nem mindig a boldogtalan kapcsolat okozza

Bár akiknek problémáik voltak a kapcsolatukkal, nagyobb valószínűséggel csaltak, volt a tanulmánysorozatban egy kisebb minta, melyben épp az elégedett, de csalfa emberek szerepeltek. A szakértők szerint a hűtlenséget nem mindig a boldogtalan párkapcsolat vagy a rossz szex okozza, néha egészen másról van szó, és ez is azt sugallja, hogy a hűtlenség egy összetett jelenség, nem csupán egyetlen lehetséges oka van.

Összességében mégis elmondható, ha elégedetlenek vagyunk a kapcsolatunkkal, ráadásul ez erős szexuális vággyal és megengedő nézetekkel párosul, akkor nagyobb a megcsalás valószínűsége, mintha elégedettek vagyunk, de a szexuális vágy ennek ellenére alacsony, és több a korlátozás. Épp emiatt az összetettség miatt nem támaszkodhatunk teljes mértékben az eredményekre, de a hűtlenség megelőzéséért így is sokat tehetünk a kapcsolati problémák megoldásával. 

Kiemelt kép: Getty Images