Cikk a Nők Lapja Évszakok 2022/03. lapszámából.

Az utóbbi évtizedekben világszerte ugrásszerűen megnőtt a válások száma az 50 éven felüliek körében. Mi áll a jelenség hátterében és mire számíthat, aki élete közepén nyit egy teljesen új fejezetet? Erre volt kíváncsi Fehérváry-Ménes Anna.

Az Amerikai Nyugdíjasok Szövetsége egy 2004-es tanulmányban használta először a „szürke válás” (gray divorce) kifejezést a középkorúak és az annál idősebbek válása vonatkozásában. A Bowling Green State University kutatói 2012-ben már egyenesen a „szürke válás forradalmáról” beszéltek. Tanulmányuk szerint az 50 éves és annál idősebb amerikai felnőttek körében a válási arány 1990 és 2010 között megduplázódott, a 65 év felettiek esetében pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt. A szürke válások számának robbanásszerű növekedése nem csak az Amerikai Egyesült Államokra jellemző, ugyanez a tendencia figyelhető meg Kanadában, az Egyesült Királyságban, Japánban, Európában, Ausztráliában és Indiában is.

Mi lehet az oka?

A szürke válások számának ugrásszerű növekedése több tényezőre vezethető vissza. Az 1960-as évek végén és az 1970- es években a személyes boldogság és az önmegvalósítás került előtérbe, az „én” sok esetben fontosabbá kezdett válni, mint a „mi”. Az ezt követő évtizedekben a legtöbb iparosodott országban jelentősen megnőtt a várható élettartam, ezzel pedig kitolódott a házasságok „szavatossági ideje”. Korábban ritkaságszámba ment egy 60-70 évig tartó házasság, egész egyszerűen azért, mert az emberek nem éltek olyan sokáig. Egy házaspárnak sokkal rövidebb időszakot kellett úgy tartalommal megtöltenie, hogy az mindkét fél számára elégedettséget és boldogságot adjon. Manapság viszont egy 50 éves ember előtt még három-négy évtized is állhat, és ez egészen más perspektívába helyezheti a párkapcsolatok megítélését. Megváltozott a házassággal mint élethosszig tartó intézménnyel kapcsolatos hozzáállás is, a válás társadalmilag sokkal elfogadottabbá vált. Megszűnt az elvált nő stigmája, elterjedtek a mozaikcsaládok. Nagyon fontos változás az is, hogy a nők bekapcsolódtak a munkaerőpiacra, és anyagilag függetlenebbé váltak, ezáltal jelentősen csökkent az a gazdasági függés, amely néhány évtizede még a házasságok egyik leghatékonyabb ragasztója volt.

Egy házasság evolúciója

Az idősebb korban bekövetkező válás kirobbantója gyakran a hűtlenség és az elidegenedés. A hosszú évtizedek alatt a házasfelek eltávolodhatnak egymástól és úgy érezhetik, nem azt az álmot élik, amit évtizedekkel ezelőtt, a házasságkötéskor elképzeltek. Kutatások szerint a válást kezdeményező 50 év felettiek arról számolnak be, hogy valami többre és másra vágynak, vagy akár évtizedekig éltek konfliktusokkal teli házasságban, amiből kiutat keresnek. De mi vezethet idáig? Egy hosszú házasság felbontása jellemzően egy szintén hosszú folyamat eredménye, amely régóta erodálja a kapcsolatot. „A kapcsolat első tíz évére általában nagyfokú testi és érzelmi vonzódás jellemző. A felek hasonló dolgokat szeretnek és terveznek, hasonlóan képzelik el a jövőt. Ugyanakkor már ebben az első évtizedben nyilvánvalóvá válik, hogy ha az alapvető értékekben és a világlátásban hasonlóak is a felek, a hogyan kérdésében nagyon különbözhetnek. Ez járhat veszekedésekkel, de ha van szeretet, akkor ezzel jól együtt tudnak élni. A második tíz évben közeledik vagy beköszönt a »midlife«, és ezzel együtt sok esetben az életközepi válság. Teljesen egészséges, ha 40 éves kora körül az ember elkezd azon gondolkodni, hogy lassan az élete feléhez ér és leltárt tart, ideértve a párkapcsolati kérdéseket is. A harmadik évtized általában az »üresedő fészek« időszaka, amikor a gyerekek kirepülése állítja új helyzet elé a házasfeleket” – vázolja fel a hosszú párkapcsolat tipikus szakaszait dr. Komlósi Piroska klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta. Az 50 pluszosok válása szempontjából a második és a harmadik szakasz bír döntő jelentőséggel, az ekkor felmerülő jellegzetes problémák vezethetnek ugyanis oda, hogy a felek a különválás mellett döntenek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .