fiatalabb nő és idősebb férfi egy kikötőben mosolyognak

3 tényező, ami nagy korkülönbség ellenére is tartóssá tehet egy párkapcsolatot

Mennyit számíthat valójában a kor a szerelemben?

Manapság mintha egyre inkább megosztaná a tömegeket a kérdés, miszerint lehet-e hosszú távon őszinte és boldog egy olyan párkapcsolat, melynek tagjai között viszonylag nagy (mondjuk, több mint 15 év) a korkülönbség. Miközben az emberek egy része abszolút elfogadó az ilyen kapcsolatokkal, a másik tábor mély szkepticizmussal (esetenként egyenesen megvetéssel) tekint ezekre a viszonyokra. Üdvözölendő dolog, hogy manapság egyre többen merik nyíltan felvállalni „nem hagyományos” kapcsolataikat és azoknak szintén esetleg szokatlan működését – hiszen ahogyan két egyforma ember, úgy két egyforma kapcsolódás sem létezhet. Mindenkinek más és más válik be a mindennapok során, ráadásul egyéni fogalmaink vannak a sikerről, így egy sikeres párkapcsolatról vagy életről is.

Bár tény, hogy okozhat bizonyos specifikus nehézségeket a nagy korkülönbség egy párkapcsolatban, valójában azt, hogy egy szerelem kiállja-e az idő próbáját, nem a felek életkora fogja eldönteni. Ugyanakkor szintén létezik néhány olyan alapvető tényező, ami akár igazán nagy korkülönbség esetén is garantálhatja a felek boldogságát. Lássuk, melyek ezek!

Azonos tervek a jövőt illetően

Kifejezetten előnyös lehet például egy idősebb férfi és egy fiatalabb nő kapcsolata, ha mindketten egyformán vágynak a közös családalapításra. Értelemszerű, hogy amennyiben egy férfi idősebb korában is vágyik családalapításra, nagyobb valószínűséggel választ maga mellé egy reproduktív korban lévő nőt – míg egyes tanulmányok szerint

a nők számára azért tűnhet gyakran előnyösebb választásnak egy idősebb férfi, ha gyereket szeretnének, mert őket gondolkodóbbnak és odaadóbbnak vélik a születendő utóddal,

valamint mert nagyobb lelki, mentális és anyagi biztonságot feltételeznek a gyermeknevelés során tőlük.
Ugyanígy (a heteroszexuális kapcsolatoknál és a gyermekvállalás kérdésénél maradva) a fiatalabb férfi + idősebb nő is ideális párosítás lehet, ha egyikőjük sem szeretné tovább bővíteni családját: egy nemrégiben megjelent kutatás szerint azok a nők, akik legalább 10 évvel idősebbek férfi partnerüknél, sokkal elégedettebbek a párkapcsolatukkal, mint azok, akik közel egyidősek a társukkal, vagy sokkal fiatalabbak nála.

Egyforma értékrend

De egyes tanulmányok szerint nem csak a nők boldogságérzetére van pozitív hatással egy fiatalabb társ: Journal of Population Economics című folyóiratban közzétett egyik írás szerint mind a férfiak, mind a nők boldogabbak, ha egy kapcsolatban ők lehetnek az idősebbek (adja magát a kérdés, hogy akkor mégis hogyan érzik magukat az ezekben a kutatásokban megkérdezett alanyok partnerei?). A tanulmány viszont azt is hangsúlyozza, hogy

az ilyen kapcsolatok kezdetére jellemző megemelkedett elégedettségérzés gyakran rövid életű lehet…

Más kutatások azonban arra jutottak, hogy ahogyan bármely más kapcsolat sikere, úgy a nagy korkülönbséggel rendelkező pároké sem csupán a puszta véletlenen múlik. Amennyiben például azonos értékrenddel és humorral bír a két fél, valamint kellően türelmesek és képesek hosszú távon megbízni egymásban, akár különösen boldogok is lehetnek, kutatások szerint ugyanis a korban egymástól távolabb álló párok kevesebbszer féltékenyek, valamint „a szeretet önzetlenebb formáját mutatják”, mint a közel egyforma korú szerelmesek.

A helyzet elfogadása

szerelmespár a csillagos égbolt előtt

Fotó: Getty Images

Ahogyan azt a cikk elején írtuk, manapság még mindig rengeteg stigma övezi azokat a szerelmi kapcsolatokat, melyekben nagy korkülönbség van a felek között. Mivel napjainkban a közösségi médiában bárki nyíltan és akár arca felvállalása nélkül kritizálhatja egy másik ember életét, nehéz nem meghallani a rosszakarók cinikus morajlását. Pedig nagyon is érdemes minél inkább erre törekedni!

Bizonyos kutatók kifejezetten sokat foglalkoznak annak kérdésével, hogy mégis mi is lehet az ideális korkülönbség a szerelmesek között. Nos, el kell keserítsük azokat, akik szintén konkrét, számszerű válaszra várnak:

a sikeres párkapcsolatnak ugyanis nincsen egyetlen, kétségbevonhatatlan, bombabiztos receptje.

Amennyiben azonban minél több időt töltünk azzal az emberrel, akit valóban tiszta szívünkből szeretünk, és aki tényleg igazán jól bánik velünk – legyen akárhány évvel is idősebb vagy fiatalabb nálunk –, máris sokat tettünk a boldogulásunkért.

Lássuk, hogy mi a kiegyensúlyozott párkapcsolat négy jellemzője!

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images