Kiderült, milyen férfi teszi igazán boldoggá a nőket – meglepő eredmény született

Brigitte Macron és Emmanuel Macron, Julianne Moore és Bart Freundlich, Lisa Bonet és Jason Momoa, Tina Turner és Erwin Bach Gabrielle, Hugh Jackman és Debora Lee-Furness – csak néhány azok közül a hollywoodi párok közül, akik között jelentős korkülönbség a nő javára áll fenn. Egy új kutatás szerint azok a nők, akik legalább 10 évvel idősebbek férfi partnerüknél, sokkal elégedettebbek a párkapcsolatukkal, mint azok, akik közel egyidősek a társukkal, vagy sokkal fiatalabbak nála.

Több kutatás kimutatta már, hogy a társadalom hajlamos jobban elítélni azokat a párkapcsolatokat, amelyekben a nő az idősebb fél (nem pedig fordítva), mi több, a tömegek rosszallása is ezekben az esetekben elsősorban a nőre irányul. A fiatalabb férfiakkal ismerkedő nőket bizonyos körökben még külön gúnynévvel is illetik: pumáknak nevezik őket (feltételezetten ragadozó természetükre utalva), míg az ilyen kapcsolatokban létező fiatalabb férfiakra nem igazán használnak becsmérlő címkéket. (Gondoljunk csak bele, az idősebb férfi-fiatalabb nő felállású kapcsolatok szereplőire azonban milyen széles körben elterjedt és meghonosult a sugardaddy és sugarbaby kifejezés.)

Ezek az előítéletek is nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az idősebb nők és fiatalabb férfiak közötti párkapcsolatok manapság is viszonylag ritkának számítanak: az Egyesült Államok népszámlálási adatai szerint a férfi-nő házasságoknak mindössze 1,3 százalékában idősebb a feleség 10 vagy több évvel a férjénél. Pedig egy új kutatás azt lengette be, hogy a nők számára az ilyen korkülönbséggel operáló párkapcsolatok ideálisabbak lehetnek bármilyen más felállásnál.

Egyik végletből a másikba

Idén januárban startolt az amerikai TLC csatornán egy MILF Manor nevű reality-sorozat, amelyben 40 és 60 év közötti egyedülálló nők egy mexikói villában náluk néhány évtizeddel fiatalabb egyedülálló férfiakkal költöznek össze – társkeresés céljából. Hatalmas csavarként a műsor első epizódjából rögtön kiderül, hogy a műsorban szereplő férfiak a villában élő nők fiai. Naomi Fry, a The New Yorker kritikusa a műsort a valóságshow-k mélypontjának nevezte a reality-t.

Dr. Justin J. Lehmiller, az Indianai Egyetem kutatója körülbelül 200 olyan, heteroszexuális, párkapcsolatban élő nő körében végzett felmérést, akik között nagyjából egyenlően oszlott meg a férfi partnerüknél lényegesen idősebbek, a férfi partnerüknél lényegesen fiatalabbak és a partnerükhöz korban közel állók aránya. Kutatása során Lehmiller azt találta, hogy a férfi partnereiknél több mint 10 évvel idősebb nők voltak a legelégedettebbek és a legelkötelezettebbek a párkapcsolatukat illetően; mindkét másik csoport képviselőit maguk mögé szorították. Minden előítélet ellenére tehát úgy tűnik, hogy az ilyen viszonyok boldogabbá teszik a nőket minden más opciónál.

De mégis mi lehet ennek az oka? Lehmiller szerint több lehetőség is adott: például az, hogy amennyiben a nő az idősebb fél a párkapcsolatban, az a hatalmi dinamikát a nagyobb egyenlőség irányába tolhatja el, azaz ez a berendezkedés igazságosabb lehet. Számos kutatás bebizonyította már, hogy a nagyobb egyenlőség egy párkapcsolaton belül általánosan boldogabbá teszi mindkét félt. Egy másik lehetőség, hogy nem is az egyenlőségről szól ez az egész, hanem sokkal inkább arról, hogy

a nők így dominánsabb szerephez jutnak, ez pedig sok férfi számára ugyanolyan tetszetős elképzelés lehet, mint rengeteg nő esetében.

Lehmiller szerint számos férfinak imponál az az elképzelés, hogy alávetheti magát egy domináns, erős nőnek, és az idős nőket végeredményben hajlamosabbak automatikusan ilyennek látni. A kutató felveti, hogy talán ez is az egyik fő oka annak, hogy a MILF-témájú (idősebb nő-fiatalabb férfi) pornó is olyan népszerű napjainkban. „Talán a felhatalmazás érzése az, ami végső soron nagyobb elégedettséggel tölti el az idősebb nőket, és talán ez a felhatalmazás teszi lehetővé számukra azt is, hogy többet kapjanak abból, amire vágynak; szexuális és más értelemben egyaránt” – véli Lehmiller.

Kiemelt kép: Tim Macpherson/Getty Images

Ez is érdekelhet