tartós párkapcsolat jelei unsplash

Három korai jel, ami arról árulkodik, hogy a párkapcsolat hosszú távra szól

Tudd meg, mi az a néhány korai jel, ami egy terapeuta szerint bizakodásra adhat okot a párkapcsolat tartósságát illetően.

Egy új párkapcsolat mindig felfokozott érzelmi állapotot hoz magával, így kezdetben aligha lehetséges megjósolni, menyire fog működni hosszú távon a dolog. Viszont ha kellőképpen odafigyelsz a kettőtök között kialakuló románc minőségére, és arra, hogyan viszonyultok egymáshoz, nagyobb eséllyel megtippelheted, mennyire lesz tartós a kettőtök közötti viszony. Ez a néhány korai jel az emberek többségénél azt jelenti, hogy hosszú távon is kompatibilisek lehetnek egymással.

A tartós párkapcsolat jele, ha…

…kérdés nélkül önmagad lehetsz

Vannak olyan szituációk amikor érdemes átgondolni, mennyire lehet önmaga az ember. Nem tudhatjuk, hogy egy humorosnak szánt megjegyzést sértőnek talál-e egy új ismerős, vagy hogyan reagál majd egy elhamarkodott döntésre, vagy meggondolatlanul kimondott szavakra, véleményre. Ezért érthető, ha sokan egy párkapcsolat elején bizonytalanok a saját viselkedésükkel kapcsolatban, és igyekeznek a legjobb arcukat mutatni a másik felé.

A Business Insider által megszólaltatott terapeuta szerint azonban ennek nem szabadna így történnie, hiszen egy egészséges párkapcsolatnak az az egyik legegyértelműbb jele, hogy nem kell azon gondolkoznia egyik félnek sem, hogy merjen-e őszintén viselkedni, és önmaga lenni a másikkal. Kétségek között vergődve nem fogod tudni elengedni magad, ami előbb vagy utóbb könnyen félreértésekhez vagy akár konfliktushoz is vezethet. A szakértő pszichológus azt mondta: 

Boldognak és izgatottnak kell lenned, és biztonságban kell érezned magad a választottad mellett, anélkül, hogy folyton a következő lépéseden, mondatodon járna az agyad.

…mindketten hajlandóak vagytok a konfliktuskezelésre

Még a tökéletes párkapcsolatban is (ha létezik ilyen egyáltalán) előfordulhatnak konfliktusok és nézeteltérések – viszont épp attól válik tartóssá egy szerelem, hogy mindkét fél törekszik a negatív helyzetek megértésére és megoldására. Jó jelnek számít, ha már a kapcsolat elején is megfigyelhető ez a fajta viselkedés a párod részéről. A terapeuta azt tanácsolja, fókuszálj arra hogyan oldjátok meg a konfliktust, ne pedig magára a konfliktusra. Ha mindketten felelősséget vállaltok a problémákért, és törekedtek a megoldásra, az mindenképp jó jelnek számít.

Tartós párkapcsolat jelei unsplash

(Fotó: Unsplash)

…nem csak közösen léteztek

Egészen biztosan lesznek közös barátaitok, hobbijaitok vagy elfoglaltságaitok, ahogyan közelebb kerültök és több időt töltötök egymással. Viszont ha elhanyagolod az önálló életed – ritkábban találkozod a saját barátaiddal, felhagysz valamilyen hobbival – akkor az egyéniséged is bánni fogja azt. Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban a felek megadják a kellő teret a másiknak, hogy kibontakozhasson a személyiségük. A szakértő azt is hozzátette még, hogy támogatónak kell lenni a másik vágyaival és törekvéseivel szemben ahelyett, hogy a külön töltött időt kapcsolati gyengeségként élné meg az ember.

…kölcsönösen elismeritek egymás érdemeit, és gyakran bókoltok egymásnak

Gyakran előfordul, hogy miután két ember elköteleződik egymás mellett, elfelejtik azokat az erőfeszítéseket és érdemeket, amelyek kezdetben közel hozták őket egymáshoz. Ez az egyik fő oka annak, hogy a párok elkezdenek eltávolodni egymástól. Viszont ha a korai randevúzási időszak szikráját életben tartjátok azzal, hogy gyakran flörtöltök egymással, értékelitek a másik jó tulajdonságait, és ezt el is mondjátok egymásnak, ezek az apró, mégis jelentős gesztusok hosszú távon jelentősen erősítik a köteléketeket köztetek.

Egy pszichológus szakmai tapasztalata és ismerőseitől szerzett benyomásai alapján kidolgozott 7 kapcsolattípust, melyekben a párkapcsolati dinamika szerint kategorizálta a jól működő házasságokat.

Kiemelt kép: Unsplash