A párjukkal együtt élő, vagy időről időre együtt alvó emberek többsége számára a mi kultúránkban magától értetődő, hogy közös hálóban, sőt az esetek többségében közös ágyban is alszanak. Vajon jól teszik? És mikor érdemes felülvizsgálni a meggyőződésüket?

Sokunkban fel sem merül, pláne a kapcsolat elején, hogy lehetne másképpen is. Együtt vagyunk, aludjunk mégis külön szobában? Hiszen az olyan lenne, mintha nem is szeretnénk egymást! Mégis mi lesz a következő? Nem csak ágytól, asztaltól is elválunk…? Később aztán, ahogy halad előre az idő, érik a kapcsolat és idősödnek a felek, egyre többször merül fel, hogy nem lenne-e mindkét félnek pihentetőbb mégis külön szobában nyugovóra térni.

Külön utakon

Kitúrt egyik fél, keresztben fekvő másik. Lehúzott takaró, zajok, forgolódástól zötykölődő áldozat… Ezek bármelyike elég lehet ahhoz, hogy tönkretegye az éjszakai alvást, kombinációban pedig még biztosabb a hatás. Nem csoda, hogy egy 2021-es amerikai felmérés szerint az ottani párok negyede ma már külön szobában alszik, és hogy szakértők azt mondják,

a külön hálószoba akár a tartós kapcsolat záloga is lehet.

Bár idehaza mások a lakáskörülmények, és sokan vannak, akik legfeljebb tértágító bűbájjal tudnának még egy alvásra alkalmas helyiséget kialakítani az otthonukban, azoknak, akik megtehetik, hogy két hálót rendezzenek be, érdemes megfontolniuk ezt a döntést, akármelyik stádiumában is jár a párkapcsolatuk. Ha ugyanis ilyen-olyan okok miatt együtt nem tudnak pihentetően aludni, az nemcsak a kettejük közti feszültség állandó forrása, de az egészségüket negatívan befolyásoló kihívás is lesz.

Nem is akármilyen: az Ohiói Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a sok esetben kialvatlanságot okozó közös hálószoba olyan betegségek kockázatemelkedésével járhat együtt, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a krónikus ízületi gyulladás. Irigyeljük azokat, akik édesdeden töltenek egész éjszakákat kiskifli-nagykifli pózban, és készséggel hitelt adunk azoknak is, akik egyenesen azt állítják, külön el se tudnának pilledni, most azonban azokat az eseteket gyűjtöttük össze, amelyek okot adhatnak a hálószobai különköltözésre. 

Horkolás

Az egyik fél horkolása az egyik leggyakoribb probléma az együtt alvó párok esetében. A kellemetlen és főleg kiszámíthatatlan hanghatások (élénken él bennem, amikor nyaraláson közös helyiségben aludtunk apukámmal, és rendre akkor horkant fel falat rengetően, amikor 1-2 pillanat híján sikerült volna visszaaludni) megzavarják az alvási ciklust, és megakadályozzák, hogy a pihentető alváshoz szükséges mélyalvási fázisba lépjünk. Emiatt másnap úgy kelünk fel, mint akit agyonvertek, és nem ritka, hogy kifejezetten erős indulatok fortyognak bennünk az egyébként szeretett másikkal szemben.

A horkolás már csak azért is gond, mert komoly egészségügyi probléma velejárója, akár előre jelzője lehet. Ha egyikőtök vagy mindkettőtök horkol, nemcsak a külön hálóban alvást érdemes megfontolnotok, de jó mielőbb orvoshoz is fordulni, hogy kiderüljön, van-e valamilyen komolyabb probléma, akár alvási apnoe a háttérben. Azt pedig kellő önkritikával szintén érdemes megvizsgálni, oka-e horkolásunknak – és ezzel magunk és társunk felületes alvásának – túlzó alkoholfogyasztásunk, esetleg egészségtelen mértékű túlsúlyunk. Ha igen, nem a közös hálótól, hanem rossz szokásainktól érdemes elválnunk.

egy férfi nyitott szemmel bámulja a plafont az ágy tetején fekve

Még hogy csak a férfiak horkolnak! (Fotó: Getty Images)

Zavaró körülmények

Gyakran előfordul, hogy egy pár két tagjának egyszerűen más körülmények az ideálisak ahhoz, hogy könnyen és gyorsan álomba szenderüljenek. Van, aki tévé vagy rádió zajára szeret elaludni, más néma csendben és vaksötétben tud villámgyorsan elszundítani. Megint más (például én) a legjobban azt szereti, ha a hálószobában sötét és csend van, de a nappaliból beszűrődik egy minimális hang és fény, egészen ideális esetben egy focimeccs közvetítésének távoli, elmosódó zaja. Vannak, akik az akolmeleget szeretik, mások a hideg szoba+meleg takaró kombóra esküsznek. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál.

Akárhogy is, ha egy pár két tagjának nagyon eltérőek az alvás körülményeivel kapcsolatos igényei, az komoly gond lehet, mert ha nincs megfelelő kompromisszum, az egyik fél rendszeresen fáradtan ébred majd.

Rossz időzítés

Nem mindegy az sem, ki mikor szeret ágyba bújni. Ez akkor is problémás lehet, ha a hálószobát csak alvásra és összebújásra használjuk (ahogy ezt egyébként a szakemberek javasolják is), de ha úgy van, hogy ott szoktatok olvasni, tévézni vagy számítógépezni is, komoly konfliktusforrás lehet, hogy mást gondoltok a villanyoltás kellő időpontjáról. Még kellemetlenebb, ha olyan nagy a különbség az igények között, hogy a korán nyugovóra térő pacsirtát legszebb álmából zavarják fel három órával később érkező partnere döngő léptei, vagy ha szegény bagolynak ugyanúgy reggel ötkor csörög a vekker, mint órákkal korábban aludni térő társának.

Nem megfelelő matrac

A jó matrac az egészséges és pihentető alvás alfája és ómegája. Eddig rendben, de ki mondja meg, hogy milyen a jó matrac? Bár a szakértők egyetértenek abban, hogy a közepesen kemény matrac nyújt megfelelő támasztékot, vannak, akik a kifejezetten süppedős, mások a priccsszerűen kemény, spártai fekhelyet tartják kényelmesnek, és egyből borsószem királykisasszonnyá válnak, ha véletlenül szokatlan keménységi fokon kell aludniuk: elviselhetetlenül kényelmetlennek érzik a spektrum másik végét. Ha ilyen eltérésről van szó, szintén jó ötlet lehet a külön háló, ahol mindenki olyan keménységű matracon alszik, amilyenen csak szeretne.

Nyugtalanság

Előfordul, hogy a pár egyik, vagy mindkét tagja nyugtalan alvó. Ennek sokféle oka lehet, előfordul, hogy átmenetileg, egy stresszesebb időszakban alszunk szinte éberen, de olyanok is vannak, akik számára évek óta rutin, hogy éjjel felülnek az ágyban, és a másikra frászt hozva összefüggéstelenül kezdenek beszélni. De még csak alva járni sem kell ahhoz, hogy zavarjuk a másikat. Bőven elég, ha az egyik fél rendre keresztbe fordul az ágyon, ha lehúzza alvótársáról a takarót, félálomban párnát rabol, óránként kimegy pisilni, vagy véletlenül vesemedencén rúgja a másikat. Jobb ilyenkor a külön szoba…

Középkorú nő az ágyban háton fekve alkarjával eltakarja a szemét

Nem hiszem el, hogy már megint kiment! (Fotó: Getty Images)

Háziállatok

Nem vagyunk egyformák abban sem, hogy mit engedünk meg háziállatainknak, vagy hogy a velük való közelség milyen szintjét tekintjük elfogadhatónak. Vannak, akik két lépés távolságot tartanak négylábú társuktól. Szerintük cica maradjon a kaparófánál, kutya meg a saját kis fekhelyén. Mások az ágyukba is beengedik szőrös kedvencüket, sőt kifejezetten invitálják is lábmelegítési szolgáltatóikat. Olyan is van, aki, bár kifejezetten szereti az állatokat, allergiás például a szőrre, és egy olyan élmény, amikor mellkasán egy méretes maine coonnal ébred, több szempontból is fullasztó a számára. És hogy mi van akkor, ha X ágyának régebb óta törzsvendége Fifike, mint Y? Nos: konfliktus, amit ha nem lehet szépen megbeszélni, kifejezetten jó ötlet külön hálószobával feloldani.

Betegség

A Covid alatt nem volt ritka az olyan karantén, amiben egyik vagy másik családtag házon belül is igyekezett elszeparálódni. Bár bízunk benne, hogy a világjárvány egyhamar nem tér vissza, az, hogy betegség esetén elkülönítjük magunkat a másiktól, egy egyszerű influenza támadásakor sem rossz ötlet. Még ha közös háztartásban nehéz is kivédeni a fertőzést, az, ha nem képzünk a hitvesi ágyból Petri-csészét, okosan elővigyázatos gondolatnak tűnik.

És ha már betegség: a Willis-Ekbom-kór néven is ismert, úgynevezett nyugtalan láb szindróma a lakosság körülbelül 10 százalékát érinti. Tünete, hogy elalvás előtt a végtagokban olyan bizsergő, zavaró érzés jelentkezik, ami csak a láb mozgatásától múlik el. Azt, hogy miért is kellemetlen, ha kedvesünk épp akkor kap lábrázást, amikor álmunk legédesebb fejezetéhez érkeztünk, nem szükséges ecsetelni: ha tehetjük, irány a másik szoba! (Ha pedig arra gyanakszunk, hogy valamelyikünk valóban ezzel a nehézséggel küzd, mielőbb forduljunk orvoshoz, mert a tünetek bizony enyhíthetők!)

Hogyan hat szexuális életünkre a különalvás?

Sok pár attól tart, hogy a különalvás hátrányosan befolyásolja majd szexuális életüket. Azok viszont, akik már jó ideje különutasok, esküsznek rá, hogy a dolog éppen ellentétes hatást vált ki. Nemcsak azért, mert a párok így kialusszák magukat, és nagyobb eséllyel kívánják meg következő nap a szexet, vagy mert így legalább egy egészen minimális magánélete is marad az embernek párkapcsolatban is, de azért is, mert

a külön hálószobában való alvás kellemes, a kapcsolatból esetleg már kivesző bizsergést is teremthet:

könnyebb megkívánni azt, aki nincs mindig arasznyi távolságban az embertől.

Nehezen alszol el akkor is, ha egyedül vagy a hálódban? E tíz dal egyike neked is segíthet álomba szenderülni!

Kiemelt kép: Getty Images