Júliusban hetekig nem tudtam aludni. Teljesen újszerű, és meg kell mondjam, rém kellemetlen élmény volt, főleg, mivel egyébként nagyon jó alvó vagyok, és nagyon fontosnak is tartom az elegendő pihenést.

Alapvetően a stresszre vezetem vissza a dolgot. A nyaralásból visszajőve úgy éreztem, milliónyi feladat borult rám, amit képtelenség lesz időre elvégezni. A feszültségtől esténként hihetetlenül éber lettem, hiba próbáltam a légzésemre figyelni vagy bárányokat számolni, képtelen voltam elaludni. Amikor pedig az órára nézve azt is realizáltam, hogy nemsoká már kelni kell, még feszültebb lettem.

Egy-egy ilyen éjszaka másnapján csak a túlélésre játszottam, és áldottam a szerencsémet, hogy nem olyan munkakörben dolgozom, amiben egy apró tévesztés végzetes lehet. Olyan voltam, mint egy zombi. De hiába voltam nap közben hulla, este sehogy sem jött az álom. 

Insomniára zenét!

A stresszes időszak szerencsére elmúlt, én megint tudok aludni, de azóta is lelkesen fogyasztom az olyan tartalmakat, amikben a könnyebb elalvásról van szó. Az utóbbi időben több olyan cikk jelent meg lapunk oldalain is, ami az alvás-nem alvás témakörét járta körül, baráti beszélgetésekből pedig azt is tudom, hogy hosszabb-rövidebb időre (akár csak a meleg, vagy épp a telihold miatt) a legtöbbünknek igenis vannak álmatlan időszakai. Van, aki ilyenkor altatót vesz be, más sporttal próbálja lefárasztani magát, megint más azzal kísérletezik, hogy álomba olvassa magát. Én zenével próbálkoztam. Nemcsak, mert egyébként is szeretem a zenét, de azért is, mert kutatások igazolják, hogy a zene segíthet csökkenteni a stressz-szintet, sőt az alvás minőségéti is javíthatja azáltal, hogy szabályozza a noradrenalin szintjét a szervezetben. 

Böngészéseim közben szembejött velem egy cikk, amiben az NME (a világ legismertebb brit zenei magazinja) foglalkozott a témával: olvasóikat kérték meg, hogy küldjék be azokat a számokat, amik rendszerint segítenek nekik elaludni. A listát átnéztem, meghallgattam és öt olyan dalt találtam, ami az én esetemben is hatásosnak bizonyult. Néhány magyar, nekem szintén működő dallal egésztettem ki a listát, hátha másnak is segít. 

1. Tame Impala: Sun’s Coming Up 

Az ausztrál együttes pszichedelikus rockot, popot játszik, ebben a dalukban pedig minden benne van, ami a kényelmes-kellemes elalváshoz kell. Ahogy belehallgatunk, elmosódik ébrenlét és álom határa, az ember belesüpped a matracba, kellemes köd ül az agyára, és könnyen elképzelhető, hogy reggel ugyanabban a pózban ébred, amiben álomra hajtotta a fejét.

2. Radiohead: How To Disappear Completely

Az angol alternatív rockzenekar dalait nemcsak alváshoz érdemes hallgatni, de ha altatódalt keresünk, azt is megtaláljuk szerzeményeik között. Ez a dal nemcsak kikapcsol és ellazít, de olyan érzést is kelt, mintha elringatnának bennünket. Nincs az a makacs ágyban forgolódás, amit ne állítana meg ez a dal.

3. Sigur Rós: All Alright

A lassan harmincéves izlandi post-rock zenekar All alright című dala olyan meditatív állapotba hoz, mint egy hangtál-szeánsz és úgy ellazít, mint egy kellemes masszázs. Lefekvéskor tegyük be végtelenítve. 

4. The Doors: Riders On The Storm

Merjünk nagyot álmodni! Ha a Doors klasszikusára alszunk el, egészen biztos, hogy grandiózus álmaink lesznek, mert a dal először elandalít, aztán letaglóz, majd felemel nagyszerűségével. 

5. R.E.M.: Daysleeper 

Michael Stripe hangja balzsam a kialvatlanságban megfáradt léleknek, ez a valamivel kevésbé ismert dal pedig nem fog arra késztetni, hogy vele együtt énekelj. Egyszerűen add át magad a nyugalomnak!

6. Donovan: Hurdy-gurdy man

Mintha egy mantrát hallgatna az ember: a skót énekes gitáros szerzeményét mintha kifejezetten altatásra találták volna ki. Indítsd el, dúdold magadban és ne csodálkozz, ha reggel üdén és kipihenten ébredsz!

7. Cserháti Zsuzsa: Hamu és gyémánt

Kevés magyar énekesnek van ennyire gazdag, csodálatosan tiszta énekhangja, és kevesen vannak, akik mindenféle túléneklés nélkül tudnak érzelmet közvetíteni. Cserháti dalát hallgatva először elmerengünk, majd szép lassan el is alszunk.

8. Szalóki Ági: Érik, érik a cseresznye

Mint egy balzsamos nyári délután, olyan ez az egyszerű dal, ami (tapasztalatból tudom) gyerekek altatására is tökéletes. 

9. Kispál és a Borz: Autók a tenger felé (koncert változat)

A zenekaron nőttem fel, de ez a dal csak azóta kedvencem, mióta a szülinapos koncerten másképp hangszerelve hallgattam meg. Aki erre a lágy zongorafutamra nem alszik el, az nem is volt álmos.

10. Marionett rt.: Mikor a pirkadat

Mindent megpróbáltál, hívtad az álmot „balga szókkal, százig olvasva s mérges altatókkal”, mégse jött? Akkor tedd be ezt a nagyon kedves dalt, hogy legalább a reggeled jó induljon. 

A jó alvás legalább olyan fontos a megfelelő életminőséghez, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás vagy épp a mozgás, ezért érdemes komolyan venni, ha valamilyen zavart tapasztalunk. Mielőtt azonban orvosság után nyúlnánk, nézzük meg, mit tehetünk természetes módszerekkel a jobb alvásért. Fontos, hogy amennyiben lehetséges, mindig hasonló időpontban menjünk aludni, alvás előtt pedig már ne képernyőzzünk, délután már ne kávézzunk, és alvás előtt szellőztessük ki a szobát. Ha nehézségeink egy hónapnál tovább fennállnak, keressük fel háziorvosunkat. 

Kiemelt kép: Getty Images