Ezekkel a trükkökkel tágasabbnak látszik a lakás

Így varázsolj kis térből nagyot.

Ha kicsi a lakásunk, annak nemcsak hátránya, hanem számtalan előnye is van: kevesebb időt kell takarításra szánnunk, és persze jóval kisebbek lesznek a rezsiszámláink is, aminek most különös jelentősége van. Ráadásul nem mindenki mozog magabiztosan a nagy terekben. Van, aki sokkal inkább otthon érzi magát kis helyen – a zsúfoltság és a beszorítottság érzését ugyanakkor senki nem szereti. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan lehet kialakítani a legkisebb terekben is a tágasság és a kényelmesség érzetét.

Tárolás mindenekfelett

A tágasságnak a folyamatos rend, annak pedig az az alapfeltétele, hogy mindennek meglegyen a helye, lehetőleg a szem elől elzárva. Kezdjük egy jó alapos szanálással, a maradék tárgyaknak pedig számoljuk ki a helyigényét. Hány méter hosszú akasztós szekrényrészre lenne szükségünk? Hány méter könyvespolcra? Ne feledkezzünk meg a takarítószerekről és -eszközökről sem! Ha túllógunk a jelenlegi bútorainkon, nézzük meg, tudunk-e még falfelületet felszabadítani, ahová beépített szekrényt, polcot, fiókos komódot tehetnénk.

Fontos, hogy beépített, pontosan illeszkedő bútorokban gondolkodjunk.

Figyeljünk, mennyi helyet áldozunk fel az alapterületből! Lehet, hogy 60 helyett elég a 40 cm mély szekrény és 30 helyett a 20 cm mély polc!

Harmonikus vonalak

A magazinokban látható lakások szépségének egyik titka, hogy a vonalak „állnak” egymással, azaz a síkok harmóniában vannak, és minél inkább egységesek. Mire gondolunk? Hogy a szekrény teteje egy vonalban van az ajtókeret felső pontjával, vagy a nagy képek felső vonalával a falon, hogy a polcok összefüggő vonalakat alkotnak, a függőleges vonalak pedig szép arányokat mutatnak.

A padló vezeti a szemet

Ha még felújítás előtt állunk, igyekezzünk olyan padlóburkolatot választani, ami szinte az egész lakáson végigfuthat, különösen, ha a helyiségek egymásból nyílva követik egymást. Szőnyegek segítségével azután az egyes zónákban könnyedén otthonossá tehetjük az összhatást, anélkül, hogy összezsugorítanánk a lakást. A vibráló minták helyett inkább válasszunk egyszerűeket, hogy elkerüljük a zavarosságot. Egy szűkebb helyiséget tágasabbnak mutat a csíkos szőnyeg, amennyiben a csíkok a hosszanti irányban futnak. A nagy sakktáblaminta szintén tágítja a teret.

Letisztult árnyékolók

A nagy, nehéz díszfüggönyök a kicsi lakásban optikailag és fizikailag is túl sok helyet vehetnek el. Ha maradnánk a függöny mellett, de kicsi a belmagasságunk, a karnist közvetlenül a plafonra helyezzük fel, és válasszunk egyszerű, világos tónusú drapériát, mely érjen le a földig. Nézzünk körül az egyéb árnyékolók között is, mert például egy egyszerű rolóval nem vesztünk falfelületet.

Használjunk tükröket

Régi trükk a terek nagyítására a tükrök használata. Ha nagyon bátrak vagyunk, akár egy egész falszakaszra bevállalhatjuk, de az is hatásos, ha több nagy méretű tükröt használunk. A legtöbb fényt és teret akkor kapjuk, ha az ablak(ok)kal szemben lévő, vagy azokra merőleges falon helyezzük el őket.

A megfelelő kanapé kulcskérdés

Háromszemélyes és L alakú kanapé helyett lehet, hogy kis nappalinkba érdemesebb rövidebb, kétszemélyes szófát választani, és lábtartóval, valamint könnyedén mozdítható fotelekkel vagy karosszékekkel kiegészíteni. Bár a sötét kanapékárpitok nagyon szépen tudnak mutatni, kis tér esetén valószínűleg jobban járunk a világos anyagokkal, amik visszaverik a fényt. Ha a szófa és a fotelek magasabb lábakon állnak, azzal átengedik maguk alatt a fényt, ezzel is fokozva a térhatást.

Színkódok

Ha a tágasság a fő szempontunk, a legjobban akkor járunk, ha a háttérnek világos és halvány árnyalatokat használunk, és ha szeretjük az erős színeket, vagy akár a feketét, kiválasztunk egyet-kettőt, és azt helyenként, kisebb foltokban villantjuk fel – mondjuk a székek, a kiegészítők vagy egy-egy falszakasz erejéig. Ügyeljünk, hogy nemes, jó minőségű felületeket használjunk mindenütt, például természetes fákat, köveket, textileket. Kis térben a részletek jobban feltűnnek. Ami a padló színét illeti, itt nyugodtan használjunk valamivel sötétebbet – a fa színek általában ilyenek – , mert ez biztonságérzetet, melegséget kelt, viszont ha a falak és a padló is hasonlóan világos, azzal kellemetlen „doboz hatást” érhetünk el.

A cikk szerzője okleveles lakberendező. Kiemelt kép: Unsplash