12 év után döntött úgy a házaspár, hogy külön ágyban alszanak – ezt tapasztalták

Évekig nem tudták magukat kipihenni egymás mellett, ami aztán egyre több vitát szült közöttük.

Kelly Burch New Hampshire-i szabadúszó újságíró, aki többségében pénzügyekről, egészségről és családról publikál (munkái többek között a The Washington Postban, a The Chicago Tribune-ban és a Forbes-ban is olvashatók), most arról írt az Insideren, miért döntöttek férjével a külön alvás mellett.

„Minden rendben?” – kérdezte Kellyt barátnője kissé aggódó arckifejezéssel, amikor meglátta a két külön álló ágyat a hálószobában, közötte az éjjeliszekrénnyel, ami így inkább tűnt szállodai szobának, mint hitvesi kuckónak.

„Soha nem volt jobb. Komolyan”

– felelte teljes őszinteséggel, aki épp barátnője véleményét szerette volna kikérni a házuk felújítását illetően. „Tudtam, hogy aggodalmának semmi köze a dekorációhoz, de gyorsan megnyugtattam, hogy ez a legjobb döntés, amit az elmúlt 12 év alatt hoztunk.”

Ellentétes igények

„Ami az alvást illeti, a férjem totál az ellentétem. Én szeretek forgolódni, míg ő úgy alszik, mint egy rönk. Imádok sok takarót és párnát magam köré halmozni, míg ő az alvásban is minimalista, de a kutyát azért felengedni az ágyba, amit én nem bírok elviselni a tiszta lepedők megszállottjaként” – árulja el Kelly, aki hozzáteszi: évekig egymás agyára mentek férjével éjszakánként.

Két kisgyermek szüleiként egyébként sem alszanak át egy teljes éjszakát, folyton kimerültek.

„Az ellentétes alvási szokásaink felemésztették az egyébként is kevés, értékes alvásidőnket. Amikor beköltöztünk az új házunkba, amelynek hálószobája elég nagy volt két ágy számára is, először csak viccelődtünk azzal, hogy külön ágyban kellene tölteni az éjszakákat.”

A külön ágy stigmája

Sok ember fejében az ágy megosztása elválaszthatatlanul kapcsolódik a szexhez és az intimitáshoz, de a kétgyermekes anyuka szerint ennek semmi köze ahhoz, hogyan élik meg szexuális életüket. „Ami a szexet illeti, ugyanolyan, mint régen. Amikor megkívánjuk egymást, csak összenézünk, és feltesszük a kérdést: nálad vagy nálam?”

Kellyéknek már voltak korábbi tapasztalatai is a különalvásról. „Tavaly a családommal hét hónapot töltöttünk egy kis lakókocsiban. Az ágy gyakran megtelt a két lányunkkal és nagy kutyánkkal, így a férjem rendszerint a vezetőfülke fölötti ágyban talált helyet magának. Még a gyerekek és kutya ébresztője ellenére is remekül aludtunk. Amikor a lakóautót eladva rajtunk maradt egy matrac, úgy éreztem, szabad utat kaptam.”

Kelly közölte a férjjel, eljött a puding próbája, rendelt egy ágykeretet, felállította az új alvóbirodalmát a sarokba, és örömmel bújt bele, egyedül.

„Amikor egy hosszú nap végén lefekszem az ágyba, úgy terpeszkedhetek, mint a tengeri csillag, vagy magam köré csavarhatom az egész takarót. Ez az egyetlen alkalom, amikor azt csinálhatom, amit akarok, anélkül, hogy bárkire is tekintettel lennék.”

Reggeli viták nélkül

Az elismert újságíró úgy érzi, a külön alvás megerősítette az egyébként is erős kapcsolatukat. „Végre nem azon veszekedünk, ki kit keltett fel éjjel, vagy ki zavarta jobban a másikat. Sokkal pihentebben ébredünk reggelente, de ennél van egy sokkal érdekesebb aspektusa az új életünknek: amikor megosztottam az alvási szokásunkat másokkal, sokan bevallották, hogy ők is szívesebben alszanak külön a párjuktól. Sajnálom, hogy társadalmi nyomás a mi döntésünket is ilyen sokáig halogatta.”

Kiemelt kép: Getty Images