Azt a legtöbben kívülről fújjuk, hogy ha meg szeretnénk őrizni az alakunkat – és ami még fontosabb – , egészségünket, jobb, ha kerüljük a gyorséttermi hamburgereket és az egyszerre zsíros és cukros kekszeket, no meg hogy jó, ha a lángos is csak évi néhány alkalommal jut eszünkbe. Vannak viszont olyan ételek és italok, amik egészen sunyin vezetnek hízáshoz.

Nem élsz junk foodon, mégsem fogysz? Leszoktál már a kerek, a szögletes, a töltött, és az üreges csokoládéról is, mégis olyan, mintha egyre nehezebben tudnád begombolni a nadrágod? A testsúlygyarapodás mögött számos különböző tényező állhat, közre játszhat benne egészségügyi probléma, vagy a mozgásszegény éltmód is, de ha a testsúlyunkról van szó, az első, amit érdemes megnéznünk, az minden esetben a kalóriabevitel. Ha annak ellenére nem éred el a súlyoddal kapcsolatos célokat, hogy „alig eszel” valamit, mindenképpen érdemes megvizsgálni, mikből is áll össze alig menüd. Mutatunk néhány olyan ételt és italt, amikkel, ha nem figyelsz, könnyen tönkreteheted a diétádat.

Gyümölcslevek

Azt persze mindenki kívülről fújja, hogy mennyire károsak az egészségünkre a különféle cukros üdítők, és hogy milyen szuperszonikus sebességgel ugranak fel ránk a pluszkilók, ha nagyon rájuk járunk. Ja, hogy te gyümölcslevet iszol? Kérünk, hogy ne bízd el magad, mert a bolti forgalomban kapható, nem 100% -os gyümölcslevek legalább annyi cukrot tartalmaznak, mint a szénsavas üdítők, és ugyanúgy hiányoznak belőlük az olyan fontos apróságok is, mint például a rostok, vagy éppen az antioxidánsok. Kutatások azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen üdítőket, sokkal nagyobb valószínűséggel híznak el, mint azok, akik egyáltalán nem élnek ilyesmivel. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik a szokásos étrendjük mellett rendszeresen fogyasztanak gyümölcsleveket, napi több száz kalóriával is megemelik a kalóriabevitelüket, ami akár egy kisebb hamburger energiatartalmával vetekedő üres kalóriát jelent.

Azok sem könnyebbülhetnek meg, akik 100%-os leveket isznak.

Ezek is sokkal kedvezőtlenebb összetételűek ugyanis, mint a gyümölcsök, amikből préselik őket, hiszen jó részük egyáltalán nem tartalmazza a rostokat, ezért szervezetünk egészen máshogy dolgozza fel őket.

Nagyon extra kávék

Bár a kávé bizonyos körülmények között még segítheti is a fogyást, nagyon nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk el a napi adagot. Míg egy presszókávé kevés tejjel nem jelent jelentős energiabevitelt, egy tejszínhabos, 3 deci tejjel felöntött, cukros (egyébként szuperfinom) pumpkin spice latte már jelentősen megdobja a napi kalória-bevitelt. Más, cukorral édesített italokhoz hasonlóan a magas cukortartalmú kávéitalok is hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, miközben jelentős mértékben károsíthatják az egészséget is. Ezért ha fogyni szeretnél, vagy tartanád a súlyod, ne válaszd ezeket a mindenféle hókuszpókusszal dúsított verziókat,  vagy tekintsd őket desszertnek, és ha kávét édesítesz, tedd valamilyen egészséges cukorpótlóval, például steviával.

Ha nem megy bele még 500 kalória, teljesen rendben van! (Fotó: Getty Images)

Édes reggelizőpelyhek

Ha a reggelizőpelyheket eddig az egészséges étkezés alappiléreinek tekintetted, ideje szemléletet váltanod. Számos reggelizőpehely ugyanis tele van kalóriával és hozzáadott cukorral: egyes fajták csészénként akár 30 gramm cukrot is tartalmaznak! Ezek a gabonafélék emellett általában ultra-feldolgozottak és finomítottak is, ami azt jelenti, hogy a teljes kiőrlésű gabonákban található rostok és tápanyagok nagy részét már előzékenyen eltávolították belőlük. Egyes kutatások szerint viszont a finomított gabonafélék teljes kiőrlésű gabonákra való cseréje segíthet a súlygyarapodás megelőzésében és a táplálkozás minőségének javításában. Ha gabonapelyhet veszel, mindenképpen ellenőrizd a címkét, és kerüld a magas hozzáadott cukortartalmú fajtákat.

Magas cukortartalmú gyümölcsök

Félreértés ne essék, semmiképpen nem szeretnénk lebeszélni rendszeres gyümölcsfogyasztásról, csak arra szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy érdemes mértékkel fosztani azokat, amik magasabb cukor- és kalóriatartalmúak. A szőlő 10 dekájában például 78 kalória van, ami önmagában nem sok, viszont ha az ember egy ültében eltüntet 1 kilót (ami nem is olyan nehéz, ha finom szőlőről van szó, nekem bármikor sikerül), annyi kalóriát vitt be, mintha egy tál főzz ételt evett volna, ráadásul javarészt cukrot fogyasztott és hamarosan újra éhes lesz. Ekkor pedig jó étvággyal és teljes lelki nyugalommal lakmározik be jól, hiszen adott esetben aznap még csak gyümölcsöt evett… Ha ügyelsz a súlyodra, inkább valamivel alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket fogyassz, vagy csak csipegess a banánból, szőlőből, és rágcsálj minél több zöldséget. Így egészséges és fitt maradhatsz.

Na itt egy igazán becsapós reggeli. Finom, de fogyni nem fogsz vele. (Fotó: Getty Images)

Light termékek

Pedig olyan jól hangzik a nevük, igaz? Viszont jó, ha tudod, hogy a light készítmények döntő többsége csak egy szempontból könnyebb, mint az eredeti verzió: vagy zsírszegény, vagy a cukortartalma alacsony. Ezt a hiányt viszont rendszerint éppen úgy kompenzálják, hogy a másik mumusból tesznek bele sokat. Azaz nagyon sok alacsony zsírtartalmú késztermék cukros, és a kevesebb cukornak is sokszor több zsír az ára. Ellenőrizd a joghurtos cédulákat, de leginkább is törekedj arra, hogy a lehető legkevesebb ultrafeldolgozott ételt fogyaszd. Így nagyobb eséllyel kerülöd el az ilyen, és ehhez hasonló csapdákat. 

Egy egészségesebb élet

Ha azt szeretnéd, hogy táplálkozásod hozzájáruljon egészségedhez, és a lehető legtöbbet tedd vele egy hosszú és egészséges életért, igyekezz változatosan enni, keresni az idénygyümölcsöket és zöldségeket, a soványabb húsféléket, tejtermékeket, az egészséges gabonákat. Ha minden jól működik a szervezetedben, ha nincs érzékenységed, allergiád vagy intoleranciád, ne zárj ki semmit az étrendedből. Az úgynevezett flexiteriánus (növényi alapú, de az állati eredetű termékeket is időnként megengedő) diéta nemcsak egészséges és fenntartható, de könnyebben be is tartható, mint más, megszorításokan alapuló étrendek. 

Érdekel, hogyan tehetsz a legtöbbet azért, hogy ne csak egészséges legyél, de az ételekhez való viszonyod is a lehető legkiegyensúlyozottabb legyen? Ezt a cikkünket ajánljuk figyelmedbe. 

Kiemelt kép: Getty Images/Canva