Miért rajong a fél világ a sütőtökfűszerért – és hogyan készíthetjük el mi magunk?

A legjobb, hogy nem csak sütőtökös fogásokhoz használhatjuk.

Aki követ a közösségimédia-oldalakon amerikai vagy angol bloggereket (teljesen mindegy, hogy divat, szépség, lakberendezés vagy éppen gasztró témában), annak egészen biztosan feltűnt már, hogy az angolszász kultúrában az ősz, különösen az október egyet jelent az úgynevezett pumpkin spice fűszerkeverékkel. Sorra posztolják, hogy pumpkin spice lattét, pitét vagy muffint készítenek, sőt olyan lakásillatosítót, szappant, szójagyertyát, kézkrémet, kézfertőtlenítőt és vécépapírt is láthattunk nálunk, amely szintén ilyen illatú. De mi is az a pumpkin spice?

Szó szerinti fordításban sütőtökfűszer, amely egy ritkán használt fűszerkeverékből (eredetileg leginkább csak a hálaadásra készített sütőtökös pite készítésekor került elő a fiókból) az ősz nem hivatalos ízévé lépett elő az utóbbi években (lásd #pumpkinspiceseaseon). Olyannyira, hogy a tengerentúlon a nyár végeztével ellepik az élelmiszerüzletek polcait a pumpkin spice feliratú termékek: kávék, kekszek, müzlik, fánkok, cukorkák, de még sörök, instant levesek, kolbászkák, sajtok és vajak is kaphatók sütőtökfűszer ízesítéssel.

Fotó: Lindsey Nicholson/UCG/Universal Images Group via Getty Images

A Better Homes & Gardens szerint viszont a pumpkin spice nem amerikai találmány: egy délkelet-ázsiai, Indonéziához közeli szigetcsoporthoz köthető.

A jellemzően szerecsendió, fahéj, szegfűszeg és gyömbér keverékéből álló fűszer az 1700-as évek végén jutott el a Fűszer-szigetekről (ma Malaku-szigetek) Amerikába.

A nevével ellentétben sütőtököt nem tartalmaz, de még őrölt tökmagot sem, ám minden sütőtökös fogáshoz remekül passzol. És hogy miért rajonganak érte annyian?

Mert az illatos, melegséget árasztó fűszerkeverékbe szagolva megelevenedik előttünk minden, amit imádunk az őszben: pihe-puha kötött holmikba bújni, a sárga és a bordó ezernyi árnyalatában játszó falevelekben gázolni, egy csésze forró itallal a kezünkben a kanapéra kuporodni, és közben hallgatni az eső kopogását a párkányon…

A pumpkin spice-mániát egyébként már tudományosan kutatják, a Johns Hopkins Egyetem érzékeléskutatója szerint is az erőteljes illat áll a jelenség mögött: meghitt emlékeket hív elő. „A sütőtökfűszeres tejeskávé illatában érezzük mindazt, ami nagyon erősen kapcsolódik ehhez az évszakhoz – mondta a USA Todaynek Sarah Cormiela, a Johns Hopkins doktorandusza, aki az ember szaglásérzékelését tanulmányozza. – Olyan pozitív emlékeket, mint a családi hálaadás, a zizegő őszi levelek vagy az iskolába való visszatérés. Sok minden, amiről azt hisszük, hogy az ízérzékünk, valójában a szaglásunk – tette hozzá. – Amikor eszünk, az illatrészecskék képesek feljutni az orrjárataink hátsó részén, aktiválva ezzel a szaglóreceptorokat. És az agynak azok a részei, amelyek a szagokat dolgozzák fel, nagyon közel vannak az agynak azokhoz a részeihez, amelyek pedig a memóriainformációkat dolgozzák fel.”

Rögtön meg is jött a kedvünk hozzá, hogy valamilyen sütőtökfűszeres étellel vagy itallal gyűjtsünk szép emlékeket, nem igaz?

Fotó: Getty Images

Bár már itthon is kaphatunk sütőtökös fűszerkeveréket, magunk is egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük. Jó móka, és még olcsóbban is jövünk ki – pláne, hogy némelyik hozzávaló garantáltan megtalálható a fűszeresfiókunkban. (Persze abban az esetben, ha nem bontatlan csomagolású fűszerekkel dolgozzunk, ellenőrizzük a szavatossági idejüket és a – tüsszentőroham elkerülése érdekében óvatosan – szippantsunk bele mindegyikbe, hogy jó illatuk van-e még. A fűszerek idővel elveszítik az illatukat és az ízüket, ha nincs meg a kellő intenzitásuk, semmire se megyünk velük.) Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • másfél teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy kisebb tálba öntjük, és alaposan összekeverjük. (Az őrölt gyömbér hajlamos a csomósodásra, ezért tényleg keverjük át alaposan!)
  2. Egy tölcsér segítségével töltsük a keveréket egy tiszta üvegbe, amihez jól záródó tetőnk is van.
  3. Szorosan lezárt üvegben a sütőtökfűszer egy-két évig is megőrzi a szavatosságát, attól függően, hogy az egyes fűszereknek mi szerepelt a csomagolásán. Tároljuk száraz helyen és szobahőmérsékleten, hogy minél tovább használhassuk.

Mibe tegyünk belőle?

Elkészíthetjük mi is a saját pumpkin spice latténkat, de a sütőtökfűszerrel gyakorlatilag bármilyen süteményrecept felturbózható: próbáljuk ki pitékben, piskótákban, kekszekben (de ebben a sütőtökös kukoricakenyérben is kicserélhetjük az almás pite fűszerkeveréket sütőtökfűszerre). Vagy gyárthatunk belőle sütőtökfűszeres likőrt is!

Kiemelt kép: Getty Images