Sok minden múlik az ünnepi menün, az ételek mennyiségén, a tárgyi ajándékokon és még a karácsonyfadíszeken is.

A WWF közvélemény-kutatása szerint a karácsonyt ünneplő brit felnőttek mintegy 64 %-a próbál idén környezetbarátabb megoldásokat találni, ami nálunk sem kivitelezhetetlen. A túl sok ajándék, a csomagolás, a túlevés, túlivás az ünnepi időszak legjellemzőbb velejárói, pedig lehet sokkal fenntarthatóbb a karácsonyunk.  

Autó helyett tömegközlekedés

Attól függően, hogy milyen messzire utazunk karácsonykor, előfordulhat, hogy a legközelebbi személy meglátogatása okozza a legtöbb károsanyag-kibocsátást. Amerikában például ilyenkor megsokszorozódik a repülőjáratok száma, ami hatszor annyi károsanyag-kibocsájtással jár, mint a vonatozás. De nem csak a repülések minimalizálásával lehet környezetkímélőbb a karácsony, hanem azzal is, ha autó helyett vonattal, busszal vagy más tömegközlekedési eszközzel látogatjuk meg a rokonokat. Mike Berners-Lee karbonlábnyom-szakértő a How Bad Are Bananas című könyvében leírta, hogy a sok utazgatás az egyik legszennyezőbb dolog, amit az emberek karácsony környékén tesznek.

Kevesebb élelmiszer, hatékonyabb felhasználás

Az Egyesült Királyságban évente 4,5 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami 14 milliárd fontot (6062 milliárd forint) jelent, az ünnepi időszak pedig különösen sok kidobott étellel jár. A WRAP fenntarthatósági, jótékonysági szervezet szerint egy adag karácsonyi vacsora kidobása ugyanannyi szén-dioxid kibocsájtást jelent, mintha decemberben minden nap felkapcsolnánk az összes karácsonyi fényt a lakásban.

A szakértők szerint, már a felére csökkentett ételadagok is elegendőek lennének egy család számára.

Ha mégis lesz maradék, azt mindenképpen használjunk fel: a maradék sült húst tegyük szendvicsbe, illetve amit csak lehet, fagyasszunk le, vagy osszuk szét rászorulók között.

Vegetáriánus vagy flexitáriánus menü

A flexitárinus táplálkozást nagyrészt növényi alapanyagokból tevődik össze, de alkalomadtán megengedi az állati eredetű termékek, például a hús fogyasztását egyre többen követik.

Akár a vegetáriánus, akár az alacsonyabb húsfogyasztású étkezés karácsonykor is fontos lenne, ugyanis jól tudjuk, hogy az állati termékek helyetti növények fogyasztásával kíméljük a bolygónkat. 

„Körülbelül legfeljebb havi két hamburgerhús, heti két adag hal, csirke és tojás, valamint napi egy adag tejtermék lenne az elfogadott” – mondja Kimberly Nicholas, a svéd, Lund University fenntarthatósági docense. A szakember azt is hozzátette, ha valaki nem tud lemondani a húsról, az is elég, ha csökkenti az adagot, illetve legalább helyi, környékbeli gazdáktól vásárolja meg az állati eredetű termékeket.

Váltsunk LED-fényekre

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint, akár 90 %-kal kevesebb energiát használnak fel a Led-izzók, és akár 25-ször tovább tartanak, mint a hagyományos társaik, így nem kérdés, milyen izzókat válasszunk idén a karácsonykor.

Fotó: Getty Images

Gyökeres karácsonyfa

Mi a helyzet a karácsonyfával: műfenyő legyen vagy igazi fa? Mindkettő mellett lehet érvelni, hiszen a műfenyőt hosszú évekig használhatjuk, az igazi fenyőből viszont nem lesz műanyag hulladék. A legjobb megoldás, hogy gyökeres fát választunk, amit később ki tudunk ültetni. Ha nincs kertünk, keressük meg a helyét egy ismerős, barát kertjében.

Újrahasznosítható díszek

Igaz, hogy nagy élmény minden évben más színű díszekkel felcsinosítani a fát, viszont egyáltalán nem környezetbarát, ha azok a kukában végzik.

Ha mindenképpen új színekben gondolkodnunk, ajándékozzuk el a régi díszeket, hogy megmaradjanak a körforgásban.

Az is jó megoldás, ha újrahasznosítható vagy 100%-ban lebomló, komposztálható díszeket veszünk, amelyek később – ha már kikerülnek a forgalomból – sem tesznek kárt a környezetben.

Élményajándékok választása

Karácsony környékén a ruhák eladása 49 %-kal, az alkoholos és egyéb italok vásárlása 38 %-kal megnövekszik. A brit háztartások átlagosan csaknem 740 fonttal (255 000 forint) költenek többet decemberben, mint egy átlagos hónapban, ami 29 %-os növekedést jelent, de ez a költekezés az egész világra (Magyarországra is)  jellemző ebben az időszakban. A klímaszakértők azt javasolják, tárgyi ajándékok helyett válasszunk élményajándékokat: ez lehet valamilyen tanfolyam, színházjegy, múzeumbelépő vagy masszázs-, wellness kupon is. A valódi ajándék úgyis az idő, amit együtt tölthetünk azokkal az emberekkel, akiket a legjobban szeretünk. Akár úgy, hogy közben a Földre is gondolunk.

További tippek:

Lakásdekoráció ökolábnyom nélkül – egyedi és fenntartható darabok

Zöld szoba podcast: Mi is az az upcycling?

Kiemelt kép: Getty Images