Lakásdekoráció ökolábnyom nélkül – egyedi és fenntartható darabok

A fenntarthatóság még mindig az egyik legnagyobb topic 2021-ben. A spórolás, a pazarlásmentes élet kimondottan menő, ráadásul a környezetünk és a pénztárcánk is hálás érte.

Már alap, hogy figyelünk az öko-lábnyomunkra: szelektíven gyűjtjük a szemetet, lehetőség szerint komposztot készítünk a konyhai hulladékokból és az energiaforrásokkal is okosan bánunk. A környezettudatosság azonban itt még nem állhat meg, főleg, ha a saját otthonunkról van szó. Kedvenc bútorainktól, tárgyainktól sem kell megszabadulnunk, ha megkoptak, vesztettek korábbi fényükből. Nem kell más hozzá, mint némi fantázia, kézügyesség és persze elszántság. A felújításba bevonhatjuk a családtagokat is, a gyerekek szívesen ügyeskednek régi kaspók, székek megragasztásán, festésén.

Különleges tányérok

Az egyszerű, fehér tányérokat izgalmas, egyedi festési technikákkal könnyedén feldobhatunk. Folyatott színhatás elérése érdekében fessük be a tányér széleit, majd mártsuk bele egy tál vízbe, hogy a szín kissé megfolyjon. A fröcsköléses technikával egyszerűen és gyorsan varázsolhatjuk egyedivé őket, de ha ecsettel alkotnánk, szabadon is festhetünk a felületre. Innentől kezdve csak a festékgyártó utasításait kell követni, és már el is készültünk az új tányérral.

A fröccskölés technika nagyon jól mutat a fehér tányérokon

Ruhát a vázára!

Ahogyan a ruhatárunk megújul az évszakok változásaival, úgy a vázákat is felfrissíthetjük. Vegyünk – vagy ingyenes csoportokban kérjünk, ha már fenntarthatóságról beszélünk – egy jópofa, vidám lenvászon darabot, de bármilyen könnyen alakítható textília megteszi. Mérjük le a váza magasságát és körfogatát, valamennyi ráhagyással. Vágjuk ki az anyagot és varrjuk össze egyszerű egyenes öltésekkel. Ha a merészebb dizájnt szeretnénk, használjunk a varráshoz vastagabb, színben jobban elütő cérnát vagy fonalat. Szórt fényben gyönyörűen megmutatkozik az új külső, és néhány színes szál virággal vagy zöld ággal tökéletessé tehetjük a kompozíciót.

Egy kis varrástudománnyal új vázát alkothatunk

Bőrönddel a hálóban

Ezer éve a szekrény tetején porosodik a szekrény a család régi bőröndje? Ideje új életre kelteni és éjjeliszekrényt készíteni belőle! Nem csak jól mutat a hálóban, de sok kacatot is elrejthetünk benne. Ha több van belőle, annál jobb: az egymásra pakolt darabokat rögzítsük, és fessük olyan színre, ami leginkább passzol a hálószobához.

Ki ne szeretne ilyen különleges éjjeliszekrényt?

Varrógép újragondolva

Ugyanígy felhasználhatjuk a régi varrógépet is, amiből kerti asztal, íróasztal vagy fürdőszobai mosdó is készülhet. A tömörfa bútorok nem csak mutatósak, de környezetbarátak is, akárcsak a fémből, üvegből készült használati tárgyak.

A varrógépből készült asztal remekül mutat a kertben is

A kertben is zölden

A kültéri bútorok a kedvezőtlen időjárás következtében könnyebben megkopnak. Ahelyett, hogy a kukában végeznék, pár egyszerű lépéssel fel is újíthatjuk őket. Az akác, az eukaliptusz és más tömör faanyagok meghálálják, ha rendszeresen gondoskodunk róluk. A szabadtéren elhelyezett bútorokat akkor kell újra pácolni, ha az esőcseppek nem gyöngyszerűen formálódnak a felületén, hanem beszívódnak az anyagba. Ha a festett anyag elkezd repedezni vagy leperegni, fessük újra vagy kenjük át kültéri festékkel. Az alumínium, a műanyag-, a műanyag rattan- és az acélbútorok nem igényelnek ápolást szabadtéren sem, legfeljebb rendszeres tisztításra szorulnak. Viszont, ha beáll a hideg idő, fedjük le és vigyük bútorainkat hűvös, száraz helyre. Különösen a műanyag és a műanyag rattan elemeket kell megóvni a fagytól, mert megrepedezhetnek.

Soha ne feledjük lekezelni a kültéri bútorokat

Létrából polcrendszer

Nem annyira biztonságos már a létránk, és egyébként sem használjuk, csak ide-oda pakolgatjuk a lakásban? Ahelyett, hogy új könyvespolcot vennénk a gyerekszobába, inkább készítsük a régi létrából egy különleges darabot. Kinyitva, falnak döntve vagy fejjel lefelé is remekül mutat a szobában, legyen az modern vagy rusztikus. A lényeg, hogy mindig kezeljük le a fát, adjunk neki új színt és rögzítsük biztonságosan.

Meg is van a helye a régi létrának

Mi legyen az ágyrugóval?

Ha van egy régi sodronyunk, amire már matracot sem érdemes venni, a szeméttelep helyett kerülhet a falra vagy szekrényre. Mehetnek rá családi képek, kézzel készített montázsok, de akár futónövények is – mind nagyon mutatós. Konyhasziget fölé helyezve bögréket, könnyebb konyhai eszközöket is tarthatunk rajta.

Kár lenne kidobni a sufniban porosodó ágyrugót

Forrás: Ikea
Kiemelt kép: Getty Images
Kisképek: Pinterest, Ikea