nők lapja életmódváltó

Nők Lapja Életmódváltók – Utolsó beszámoló

Ismét kiderült, hogy hat hónap milyen hosszú idő. Pont elég ahhoz, hogy évtizedes rossz szokásokat helyettesítsünk egészséges rutinnal, és hogy kiderüljön, az életmódváltás nem fáj, sőt élvezni is lehet. Idei versenyzőink a program végén nagy örömmel számoltak be az eredményeikről.

Az április elején elindult Nők Lapja Életmódváltó program résztvevői visszatekintenek az elmúlt hat hónap tapasztalataira, eredményeire. Elmondták, hogy nem volt könnyű legalábbis az elején –, adódtak jócskán buktatók is, de ha választhatnának, akkor ismét belevágnának.

Sümeginé Hamvas Enikő

A jelentkezéskor sem fizikailag, sem lelkileg nem éreztem magam túl jól, a változókori tünetek nagyon zavartak, és nem tudtam, hogy miként küzdjek meg velük. Az első találkozás alkalmával már szakszerű segítséget kaptam, az étkezési napló írása sok mindenre rávilágított.Végig igyekeztem követni az utat, amit a dietetikus és a doktornő javasolt, olyan ötleteket mondtak, amelyek tényleg a személyemre lettek szabva, és nem drasztikusak. Fogytam 2-3 kilót, a vérképem teljesen rendben van, a hormonok is, pedig előtte nem volt túl jó, a koleszterinszintem is csökkent, valamint a testzsír százalékom is. Most minden rendben, megyek is vért adni!
Nem számítottam rá, hogy ennyi idősen is lehet hatékonyan alakot formálni, de a heti három Gyerünk, anyukám! torna ezt eredményezte. Ami meglepett, hogy mások is észrevették nyáron a strandon. Rugalmasabb, hajlékonyabb lettem, elkezdtem nőiesebben öltözködni, többet hordok szoknyát, magassarkú cipőt.
Nemrég ünnepeltem az 50. születésnapomat, és ez is ösztönzött arra, hogy elgondolkodjam: hogyan tovább? A közös beszélgetések felértek egy önismereti tréninggel, a többiek támogatása nagyon sokat jelentett.

A szó amit keresek: KÖSZÖNÖM. Így, csupa nagy betűvel.

Köszönöm, hogy részt vehettem ebben a programban. Köszönöm a sok kedves, humoros feladatot, és a sok dicséretet. Rájöttem, hogy ez mennyire motivál engem, sőt, megtanultam magamat is megdicsérni. Szintén megerősítést kaptam azon a téren is, hogy egy jó közösség mennyit számít! Itt, bár nagyon különbözőek vagyunk, a cél közös, és ebben kedvesen próbáljuk segíteni egymást. Lelkileg is sokat erősödtem, biztosabban hozok döntéseket, kiegyensúlyozottabb lettem. Vidáman kezdem a következő fél évszázadot!

Dr. Gál Andrea

Szerettem volna újra jól érezni magamat a bőrömben, energikusan megélni a kisgyerekes mindennapokat. Imádok öltözködni és ebben akadályozott a kiinduló súlyom, és a gyakori derékfájás is megkeserítette az életemet, ennek oka főként az edzetlenségem volt. A program és a közösség támogatásával 12 kg-ot fogytam tavasztól őszig, nagyon jó lett a testzsírszázalékom és a testzsírösszetételem is,

a derekam például 11 cm-el karcsúbb, az állóképességem pedig klasszisokkal jobb.

A vérképem hibátlan, a terheléses EKG-n nagyobb terhelést bírtam jobb vérnyomással és pulzussal, hála a havi 18-20 edzésnek. Nagyságrendileg a kétéves kisfiam súlyát adtam le, így ha most cipelem, az olyan, mintha a régi testsúlyommal sétálnék. Ebben az étkezésen kívül a rendszeres testmozgás is segített/segít, hetente legalább négy edzést iktatok be. A Gyerünk, anyukám! online edzésprogramjában az éppen futó nyolc hetes őszi programkör 4-es szintjének egyik háziasszonya lettem. Egyébként ezek “csak” számok, a lényeg az érzet és az, hogy ez az átalakulás már érezhető az életminőségemen és látványos is.
Bebizonyítottam magamnak, hogy ha valamit kitűzök magam elé, igenis képes vagyok tűzön-vízen keresztülvinni és hogy a tudatosság mindenben kifizetődő. Megtanultam, hogy mindig van választásunk és nem ér azzal takarózni, hogy a gyerekek mellett nincs időnk magunkra, a testi-lelki egészségünkre. Ha anya jól van, mindenki jól van.

Vérten Gizella

Kavarognak a fejemben a gondolatok, az elmúlt félév eseményei. Furcsa, mert úgy érzem, nagyon hamar eltelt, mégis annyi minden történt. Elértem a kitűzött célomat, 60,2 kg voltam az orvosi vizsgálaton. Nagyon pozitív dolognak élem meg, hogy február 22. óta nem eszem húst! Ez számomra nagyon fontos, mert évek óta kacérkodtam a gondolattal. Magammal kapcsolatban újra bebizonyosodott, hogy több akaraterőm van, mint gondoltam.
Igen, egyébként is volt, hisz a mellrák által kapott felkiáltójel is arra sarkallt, hogy meg tudom csinálni, ki tudok tartani, nagy a tűrőképességem, és optimista vagyok. Másképp nem is működnek a dolgok, szerintem.
Nagy álmom teljesült azzal, hogy egyáltalán kapcsolatba kerültem a Nők Lapjával, mert hosszú évek óta lelkes olvasója voltam, vagyok. Ezért örülök ennyire, hogy bekerültem az Életmódváltó programba, arról nem is beszélve, hogy milyen kedves lányokkal, nőkkel ismerkedtem meg, szerintem annyira jó csapat lettünk. Olyan jó volt mindig találkozni, remélem a jövőben is lesz erre lehetőségünk. De miért ne lenne, hisz csak rajtunk múlik!

Az a tervem, hogy folytatom így az életemet, talán az edzésszámon fogok csökkenteni, nem leszek ilyen szigorú magammal a jövőben.

Viszont úgy érzem, sokkal fontosabbá vált számomra a mozgás, mint azelőtt, és sokkal jobban is érzem magam ettől mind fizikailag, mind mentálisan. Mindenképp meg szeretném tartani ezt a súlyt, hízásról szó sem lehet! Sok munkára volt szükség az eredményhez, de ez olyan út, amin öröm volt végigmenni!

Dr. Magyarné Szilva Monika

Az életmód váltó program számomra tényleg életmódváltást jelentett, ami minden tekintetben pozitív és sikeres volt. Elértem a célom a fogyásban, hiszen 15 és fél kg-ot sikerült leadnom! Ezen kívül nyertem egy sokkal egészségesebb életformát, sportosabb életet, és fittebb, energikusabb, erősebb lettem. Az egészségügyi problémáim, mint a székrekedés, fejfájás, fáradékonyság, alvás sokat javultak. A környezetemben mindenhonnan dicséretet, pozitív megerősítést kapok, és sokkal nőiesebbnek érzem magam, mint kövér koromban. Most fejeztem be a finom ebédet, amit a férjem készített el a Jobbat enni, jobban élni könyvemből. Ma hal volt édesköménnyel, paradicsommal és csicseriborsóval, de a héten kipróbáltuk a fűszeres csirkemájat lencsével és zöldfűszeres joghurtos öntettel is. Rengeteg receptet használunk a Gyerünk, anyukám! menüi közül is. Kedvencem a szezámos csirkemell ázsiai tésztasalátával. Ezeket csak azért írtam le, hogy érzékeltessem,

nem egy szigorú, unalmas diétát követünk, hanem finomabbnál finomabb és nagyon egészséges, rostdús ételeket eszünk és egy kicsit sem éhezünk.

Azt gondolom, hogy mozgás terén is a mennyiség, minőség és a változatosság a kulcsszavak! A tornák időtartamát a férjemmel együtt minimum 50 percre növeltük, figyelünk, hogy a tízezer lépés meglegyen naponta és 1-2 hónapja naponta biciklizünk egy órát. Hétvégén nordic-walkigozunk vagy túrázunk. Időnként hulahoppozom, hüvelytornát, mellizomerősítést, tokatornát és séta közben hasizomerősítést végzek, és továbbra is járok jógázni.
Mindez meglátszott az egészségügyi eredményeimen is! Fél évvel ezelőtt a belgyógyász véleménye, miszerint a teherbírásom egy 80 éves emberének felel meg, nagyon elkeserített, de sok erőt is adott ahhoz, hogy változtassak. A mostani eredmény már egészen más: „Terheléses EKG vizsgálat során terhelhetősége javult, testtömegindex értéke és a derék körfogat alapján a korábbi túlsúlyt leadta (59,5 kg), adatai nagyon jók lettek.” A vérvétel eredménye is tökéletes, a koleszterinszintem magasabb volt áprilisban, de mostanra az is a normál tartomány közepén van.

Vinkóné Kovács Mária

Újra elolvastam a március közepén írt pályázatomat, és megelégedettséggel nyugtáztam, hogy a céljaimat szinte kivétel nélkül teljesítettem. Sokkal jobb lett az állóképességem, fokozódott az erőnlétem, amelyet a tornák alatt is határozottan tapasztalok, hiszen a tornagyakorlatok a napi rutin elengedhetetlen részeivé váltak, örömforrások lettek. A táplálkozásom is gyökeresen megváltozott. Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy az étkezéseim mindig ugyanabban az időben, rendszeresen történnek, és köztük nincs éhségérzetem. Minden nap egészséges ételeket főzök, ráadásul a mennyiség is drasztikusan csökkent.

A közérzetem, a lelkiállapotom is pozitívabb lett, hiszen az egészségügyi problémáim, a labor-eredményeim is javultak az egészséges táplálkozás és a mozgás hatására,

de ebben sokat segített az is, hogy egy olyan csoportba kerültem, amelynek a tagjai inspirálóan hatottak rám, és a pozitív gondolkodásmódom visszatérésében is sokat segítettek. Az életmódváltó programmal a legfőbb célom az volt, hogy önmagamnak is bizonyítsam azt a tényt, hogy az időskor nem jelent passzivitást, és a hetvenes éveimben is legyen még pozitív erőforrásom az elkövetkező évekre. Boldog vagyok, hogy öt kilót fogytam, és hogy a derékkörfogatom 7 cm-rel csökkent. Nagyon köszönöm mindazoknak, akik támogattak ebben, segítség nélkül, egyedül nem ment volna!

Horváth Andrea

A program kezdetén 79,7 kg-ot mutatott a mérleg, a záró vizsgálaton pedig 70,2 kg-ot, azaz a relatív súlyvesztés 9,5 kg, ma már könnyebbnek érzem magam, a lépcsőn fiatalosan, ruganyosan lépkedek. A szó szoros értelmében csökkent az arcom kerülete, azaz „kisebb az arcom” Ezt csak az értheti meg, aki kerek, pufi arccal van megáldva.
Oly sok sikertelen fogyókúra után megtanultam, hogy kitartással, türelemmel, szívósabb hozzáállással mindent el tudok érni, amit szeretnék. Én is elgondolkodtam azon, miért volt sikertelen eddig az összes fogyókúra. Többek között azért, mert a hozott negatív családi mintákat csak tudatossággal lehet megszüntetni; nem voltam elég fontos magamnak, bevállaltam az „áldozat” szerepét; nem volt elég fontos a cél, nem volt igazi akarás, motiváció; nem láttam a jelenlegi állapot hosszútávú következményeit, az egészségügyi kihívásokat. Persze korábban egyszerű volt legyinteni és azt mondani: ez most nem sikerül, nekem ez nem megy, stb. Ha nincs egy támogató kontroll az ember mögött, könnyebben feladja a törekvéseit.

Megtanultam a bűntudatmentes étkezés szabadságát, az étkezési napló vezetésének előnyeit, kibővítettem a gasztronómiai tudásomat, ezáltal változatos, egészséges, finom ételek kerülnek ki a kezeim alól.

Kiderült az első labor vizsgálat után a pajzsmirigy betegségem, és most már ez is kezelve van. Bele sem tudok gondolni, mi lett volna, ha csak később derül rá fény. A program legnagyobb hozadéka számomra az a tudatosság, amellyel rendelkezem. Jól megválogatom, mit, mikor és hogyan eszem, vagy épp cselekszem. Tudok nemet mondani egy-egy zsírosabb, vagy épp kalóriadúsabb kínálásra, mert tudom, hogy az nem szolgálja a testemet, csak felesleges kalóriákat tartalmaz és átmeneti élvezetet nyújt. Ez pedig betegséghez is vezethet.

Erdőháti Melinda

Először is meg szeretném megköszönni, hogy részt vehettem ebben a programban, ami, bár látszólag nem vitt közelebb az elérendő célokhoz, nagyon sokat adott nekem. Megmutatta azt, hogy a türelmetlenségem, a magammal szembeni is, nem a jó út és mint valami gonosz varázslat, az ellenkezőjét váltja ki bennem, mint amit szerettem volna. Azt hiszem, most mehetek vissza a kályhához. Vissza is léptem már és újabb lépéseket kell tanulnom.
A többi dolog az életemben rendben van: remek munkám van, ami sok elfoglaltságot ad, de szeretem; a családi, baráti kötelékeim erősek és szeretetteljesek, jut időm alkotni is.

Nagyon kedves közegbe kerültem, a lányok mind inspirálóak voltak, és örülök, hogy megoszthattam velük ezt a fél évet.

Ha bármiben csalódtam, az az, hogy sikerült eljutnom egy eredményhez, de nem sikerült folytatnom és ez csak és kizárólag rajtam múlott.
Magamról kitartás szempontjából rosszabb lett a véleményem, mert bár, ha valamit nagyon akarok, akkor el szoktam érni, feltevődik a kérdés, hogy akkor nem akarok fogyni? Pedig akarok, és szükséges is, de mégsem érzem ezek szerint ezt a legfontosabb dolognak, pedig emlékszem magamra, amikor még vékonyabb és főleg egészségesebb voltam és szerettem azt a Melindát. Örülök a többiek sikerének, mert látom rajtuk, hogy sokkal felszabadultabbak. Jobban örültem volna, ha magamnak is tudok bizonyítani, de ez felemásra sikerült, most valami mással kell folytatnom.

Szabó Dorottya

Végtelenül hálás vagyok, hogy bekerültem a 2023-as Nők Lapja Életmódváltó programba és rengeteg élményt szerezhettem, sok értékes, nagyon kedves nőt ismerhettem meg, akikkel végigkísértük egymást ezen az úton. A kezdetekhez képest sikerült majdnem 8 kg-tól megszabadulnom. A negyedik hónap több szempontból vízválasztó volt számomra, a súlyvesztés megtorpant, illetve több étel után puffadtam és görcsölt a hasam. Ezek főleg különböző gyümölcsök vagy zöldségek voltak. Egy idő után elkezdtem figyelni és amint tudtam, felvettem a kapcsolatot a dietetikussal. Abban maradtunk, hogy a labor során kérek egy DAO enzim vizsgálatot, nem hisztamin intolerancia áll-e a háttérben. Sajnos az eredmény pozitív lett, így az életmódváltás étkezés szempontjából még bonyolultabb lett. Kaptam egy listát, hogy milyen ételeket kerüljek el, illetve figyelnem kell, milyen alapanyagok okoznak tüneteket.

Gyerekkoromban versenyszerűen sportoltam és már a program kezdete előtt felismertem, hogy ez az első dolog, amit vissza kell hoznom az életembe.

A heti minimum három edzésre nagyon figyelek, hogy egészségesebb legyek és a gyermekeimnek is megfelelő példát mutassak. Ennek köszönhetően a terheléses EKG eredménye nagyon jó lett, megdicsértek, aminek rendkívül örültem. A mozgás annyira az életem része lett, hogy ha valamilyen oknál fogva nem tudok tornázni, nagyon hiányzik.
A legfontosabb számomra, amit a programtól kaptam, az iránymutatás, hogy tudom, mit kell tennem. Hosszú idő, míg elérem a végső célt, de minden eszköz megvan a kezemben ahhoz, hogy teljes erőbedobással folytassam. Már most sokkal jobban érzem magam a bőrömben. Összefoglalásképpen annyit szeretnék írni, hogy köszönöm az egészségemet!

Antal Bernadett

Ahogy teltek a hetek egyre jobb volt látni és érezni, hogy kis csapatunk nemcsak az online térben, de valahol egy lélekközösségben küzd a kilókkal és önmagával, ami valljuk be nem volt könnyű. A célom már az elején leginkább az volt, hogy pár kilótól megszabadulva, fedezzem fel újra önmagamban azt a nőt, aki egykor a táncparketten olyan felhőtlenül adta át magát a latin dallamoknak, és aki boldogan nézett tükörbe minden egyes táncóra után. Nos, ennek sajnos csak az egyik fele sikerült, de így is büszke vagyok magamra és arra, hogy felismerve az életmódbeli hibákat, sikerült újra jó, és egészségesebb mederbe terelni a hétköznapokat.
Sajnos

a kezdeti nehézségek nemcsak a kilókkal való küzdelemre terjedtek ki nálam, hanem egy olyan hullámvasútra szálltam fel akkor, amire nem fizettem be.

Kardiológiai, neurológiai problémák, majd egy kisebb baleset során traumatológiai kezelésre is szorultam, ami be kell vallanom teljesen rányomta a bélyegét a program folytatására. Önhibámon kívül azzal szembesültem, hogy nem vagyok képes ezt úgy folytatni, ahogy elkezdtem. Fel is adhattam volna, de tudtam, hogy a társak és a mentorok miatt és persze leginkább önmagam miatt ezt nem tehetem. Lehet, hogy nem tudok most fél lábon ugrálva tornászni olyan aktívan, vagy épp a gyógyszerek mellékhatásaként egész nap alszom, de egy valamit tehetek, hogy fejben nem adom fel. A mélypontok valójában egy másfajta edzést adtak nekem, egy olyan mentális fitneszt, aminek köszönhetően ma másként tekintek önmagamra és az eddig elért céljaimra.

Polgárné Pintér Edit

Az első hetekben kényszeríteni kellett magam mindenre, de szívesen tettem, mert biztos voltam benne, hogy meg fogom csinálni azt, ami hosszú éveken keresztül nem sikerült. Tudtam, hogy ha itt lesz mögöttem a kontroll, a nyilvánosság, akkor nem merem megtenni, hogy nem tartom be a szabályokat. Nagyon örülök, hogy van akaraterőm, és kitartásom, ha igazán akarok valamit.
A mozgás terén több mindent próbáltam, legjobban a gyaloglás és bicajozás jött be, amit alakformáló tornával egészítek ki. Úgy érzem, hogy nekem a diéta volt az, ami igazán meghozta az eredményt, de a mozgás is nagyon fontos, a jobb közérzet, rugalmasság, frissesség érdekében.

A program most lezárult, de én már egy új útra léptem, a továbbiakban így szeretnék élni.

A Nők Lapja egy esélyt, és segítséget adott ahhoz, hogy életmódot váltsak, hogy megtapasztaljam, milyen jó jobb közérzettel, pozitívan élni, örülni hogy a régi ruháimat fel tudom venni. Néha eszem egy kis csokit, de képes vagyok mértéket tartani, van akaraterőm abbahagyni – korábban nem tudtam, hogy ilyen tulajdonsággal is rendelkezem! Az orvosi vizsgálaton a doktornő megdicsért a 10 kg-os fogyás miatt, és a terheléses EKG is javulást mutatott. A fél év alatt ennyi súlyvesztésre számítottam, nagyon örülök hogy ez sikerült is, a továbbiakban még 10 kg-tól szeretnék megszabadulni.
Még egy nagy dolog, ami programmal kapcsolatos: a férjem velem együtt csinálta, ő 14 kg-ot fogyott. A családom is büszke rám, én is sokkal szívesebben nézek tükörbe, mindenképpen azon leszek, hogy továbbra is folytassam az egészséges életmódot. Szeretnék fiatalos, egészséges, csinos nagymamája lenni a még meg nem született unokáimnak!

Köszönet a képekért a programban résztvevőknek!

Szeretnél te is életmódod váltani? Kattints ide, hogy lásd, mely 6 dolog szükséges a sikerhez.

Kiemelt kép: Canva