Bármikor bele lehet kezdeni az életmódváltásba – Íme 6 lépés a sikerhez

Az eredményes életmódváltás egyik záloga, hogy az érintettnek elég erős legyen a motivációja, és azt hosszú távon fenn tudja tartani. Ehhez nem árt tiszta lappal indítani, és az évtizedeken át belénk ivódott szokásokat újraprogramozni.

1. Személyes meggyőződés

Akinek nincs semmiféle indíttatása, aki nem vágyik az életmódváltásra, annak hiába mondja a családja, a barátai, az orvosa, hogy jobb lesz utána az élete, attól még nem fogja a feladatot a sajátjának érezni, hiányozni fog belőle az elszántság. Mindig eredményesebb és tartósabb az a változás, ami belülről jön, az összes kívülről jövő motiváció csak segédeszköz. A kettő hatékonyan erősíti egymást, de csupán külső nyomásra nem lesz tartós a siker.

2. Önismeret

Jeffrey E. Young és Janet S. Klosko Fedezd fel újra az életed! című könyvükben elismerik, hogy az alapvető személyiségjegyek megváltoztatása nehéz, hiszen a temperamentum, valamint a családban és a kortárs csoportokban szerzett tapasztalat mind a változás ellen hatnak, de nem teszik a dolgot lehetetlenné. A hétköznapi cselekedeteink többségét egy „robotpilóta” irányítja, folyamatosan azt ismételjük, amit korábban begyakoroltunk, mert ezek a viselkedésminták ismerősek és biztonságosak, éppen ezért hiba azt várni, hogy a csoda magától bekövetkezik. A szerzőpáros szerint a leghatékonyabb az, ha elegyítjük a saját személyiségünkhöz passzoló legkülönbözőbb stratégiákat. 

3. Reális cél

John William Atkinson és David McClelland elmélete szerint a teljesítménymotivációval kapcsolatban két hozzáállást különböztethetünk meg. A sikerorientált személy reális célokat tűz ki, a lécet nem teszi alacsonyra, mert akkor az egész unalmas volna, de nem teszi túl magasra sem, mert az szorongást váltana ki belőle. A kudarckerülő ezzel szemben túl alacsony vagy túl magas elvárásoknak akar megfelelni, így vagy nem történik érdemi változás, vagy elbukik. 

 4. Fokozatosság

A cél felé vezető úton érdemes a lépések nagyságát is megtervezni, és mindig csak egy kicsit elhagyni a komfortzónát, mert hirtelen messze kerülni a megszokott életmódunktól nagyon megerőltető. Amit már ismerünk, ahhoz szívesebben nyúlunk, például lehet, hogy valakinek nehéz egyszerre lemondania a feldolgozott húsról, a fehér lisztről, a cukorról, és még napi egy órát mozognia is. Viszont ha lépésenként halad, akkor egy idő után ismerős lesz minden, és könnyebb mindezeket napi rutinná tennie.

 5. Saját erőforrás 

A mi kultúránk jellemzően pesszimista, ha valami jól sikerül, akkor a körülményekkel, a szerencsével magyarázzuk, ha rosszul, akkor magunkban keressük a hibát. Megszoktuk, hogy a hibákat akarjuk orvosolni, ahelyett, hogy a már működő dolgokra fókuszálnánk, és azokat erősítenénk meg. Ha tudom, hogy mik az erősségeim, akkor képes vagyok arra építeni, ugyanakkor lesz erőm szembenézni azzal is, hogy mik a gyengeségeim.

 6. Külső segítség 

Fontos felismerni, kinek milyen kívülről érkező támogatás adhat erőt. Van, akinek segítség, ha nincs egyedül, és mások is csatlakoznak hozzá. Akad, akit a versenyhelyzet motivál, ha van mód arra, hogy a saját teljesítményét összemérje a többiekével. Másokat a jól elvégzett munka élvezete hajt, hogy edzés után látja az alkalmazásban a számokat, vagy hogy elismerően fordulnak utána a futópályán. ­Sokan ezért is dokumentálják a közösségi oldalakon a teljesítményüket, egyrészt hogy nyomon követhessék a saját fejlődésüket, másrészt mert jólesik nekik a környezetük elismerése.

Dr. Pácz Alexandránál, a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum orvos­igazgatójánál mindenféle korú, nemű és problémával érkező beteg megfordul. A belgyógyász-kardiológust a tapasztalatairól kérdeztük.

Mik azok a tényezők, amelyek jellemzően lendületet adnak az igazi változáshoz? 

Rövid, gyors eredményekre általában azok vágynak, akik egy számukra rendkívül fontos eseményre készülnek; esküvőre, nyaralásra, fontos családi összejövetelre. Ezek a hirtelen bekövetkező, látványos változások többnyire nem hoznak tartós életmódváltást. Ennél kicsit jobb eredményt érnek el azok, akik a betegségükkel szembesülve, a gyógyulás érdekében váltanak. Számtalanszor láttam, hogy az infarktust követően egyetlen nap alatt leszoknak a betegek a dohányzásról, képesek diétázni, megfogadják, hogy sportolni fognak, csak kapják vissza a korábbi életüket.

Milyen „kellékek” segítenek a helyes úton maradni? 

Ahhoz, hogy az egészséges szokások valóban életmóddá váljanak, tudatosság és kitartás kell. Könnyebb, ha rendelkezünk némi ismerettel a táplálkozás és a testedzés témakörében, minél többet olvasunk róla, annál jobban magunkénak érezzük az adott életformát, és ehhez nagyszerű lehetőséget nyújtanak a különböző klubok. Bekerülünk egy összetartó közösségbe, ahol egyre több ismeretre teszünk szert, hamarabb értesülünk sporteseményekről, túrákról, újdonságokról. Számít a rendszeres visszajelzés is, akár az orvosnál jelenünk meg kontrollon, akár a személyi edző méri fel az állapotunkat. 

Ön többször teljesítette az Ironmant és különböző ultraversenyeket, nagyon hitelesen képviseli azt, amire a betegeit is kapacitálja, vagyis hogy a mozgásnak olyannak kellene lennie, mint az evésnek: egy nap se maradjon ki. A munka, a család és a háztartás mellett honnan merít erőt ahhoz, hogy hajnalban is felkeljen futni? 

Számomra a mozgás az éltető erő, minél fáradtabb vagyok, annál inkább szükségem van az edzésre; karbantart fizikálisan és mentálisan is. Hosszabb futások alatt helyükre kerülnek a dolgok bennem, mire visszaérek, tudom, mit kell tennem. A rendszeres edzés segít beosztani az időmet, tudatossá teszi a hétköznapjaimat. Hosszú évek alatt eljutottam oda, hogy maga a testmozgás szerez örömöt, a versenyek pedig megkoronázzák az egész évi erőfeszítést. Egy-egy nagyobb verseny olyan, mint egy ünnep, készülünk rá hónapokon keresztül, és segít azokon a napokon is edzeni, amikor éppen kevesebb a motiváció. A mozgás természetes része az életünknek, a nem mozgás az, ami természetellenes. Ahogy mondani szokás, a nyári alak télen készül, ennek analógiájára én azt vallom, hogy az időskori jóllétet ­fiatalkorban kell megalapozni. Ha nem tartjuk meg az ízületek mozgékonyságát, ha nem törődünk a szívünk egészségével, akkor nem lesz lehetőségünk együtt szaladgálni az unokáinkkal, márpedig én nagyon szeretnék majd velük síelni, túrázni, kerékpározni. Többek között már erre is készítem a testem.

(Fotó: Getty Images)