A fiatalabb korosztály képviselői a legveszélyeztetettebbek.

A Website Rating adatai szerint 2022-ben a TikTok volt a legtöbbször letöltött alkalmazás világszerte – összesen 656 millió ember regisztrálta magát csak ebben az évben. 2016 óta, amióta Kínán kívül is bemutatták, több mint 3,5 milliárd aktív felhasználóval gazdagodott 2023 februárjáig, a statisztikákból pedig az is kiderül, hogy a TikTok számlálja a legtöbb női, illetve tinédzser regisztrálót.

Ugyan az Instagramot sikerült leköröznie, korunk egyik legnépszerűbb közösségi platformja továbbra is a Facebook – bár a szakértők szerint ez 2026-ra változhat, figyelembe véve a TikTok jelenlegi népszerűségét, illetve rohamos térhódítását.  

De mégis mitől ennyire népszerű? 

A kérdést a Neilsen piackutató cég is tanulmányozta, eredményeik pedig arra jutottak, hogy a TikTok mágneses vonzereje a rövid és szórakoztató, pár másodperces videókban, illetve a felületen megjelenő trendekben rejlik. Az algoritmus hatékonyan kiszűri, hogy pontosan milyen tartalmak is érdekelnek bennünket, a válaszadó felhasználók többsége pedig aligha kérdőjelezi meg mindezek hitelességét. A felhasználók 64%-a vélekedett úgy, hogy a TikTok-on előbb lehetnek önmaguk, mint bármilyen más online felületen, 56%-uk állította, hogy olyan tartalmakat is láthatnak, amelyeket máshol nem feltétlenül, és 53%-uk bízik abban, hogy az általuk követettek szintén önmagukat adják a videóikban. Őszinte, egyedi, biztonságos, hiteles, trend- és közösségteremtő – így jellemezték a legtöbben, hiszen sokkal könnyebben emészthető, mint a manapság már főként cikkeket megjelenítő Facebook, illetve a képekre fókuszáló Instagram.

Azt talán nem árt megjegyezni, hogy a kutatás a TikTok megbízásából készült, és nem szól a fáma arról, hogy – pozitívumok ide vagy oda – egyes felhasználók számára akár még problémás is lehet. Hiszen ott vannak az adatvédelemmel, illetve a mentális egészséggel kapcsolatos aggályok, az online zaklatás pedig – ahogyan máshol is – a TikTok-on is jelen van (ráadásul egyre több halálesetért felel hazánkban is), a platformon megjelenő trendek közül jó néhány pedig kifejezetten ártalmas (vagy jobb esetben értelmetlen badarság). 

Fotó: Getty Images

Egy, a TikTok negatív hatásait összegző 2022-es tanulmányra reflektálva a platform szóvivője közölte, hogy nem engedélyezik azokat a tartalmakat, amelyek erőszakos tevékenységeket ábrázolnak, népszerűsítenek és normalizálnak, illetve amelyek önkárosításhoz, öngyilkossághoz vezethetnek. 2022 áprilisa és júniusa között az irányelvek megsértése miatt eltávolított videók 93,4%-a nulla megtekintésnél járt, amikor szűrésre kerültek, 91,5%-át a közzétételt követő 24 órán belül, 97,1%-át pedig még azelőtt távolították el, hogy bármilyen bejelentés érkezett volna róla – közölte a vállalat. Ehhez képest például az orosz származású Vlagyimir Popov júniusi halálát bemutató videók továbbra is fellelhetők az oldalon (az esetről, illetve a közösségi média árnyoldalairól ebben a cikkben írtunk), amit szabadon megtekinthet bárki, ha az algoritmus szerint kicsit is érdeklődünk a tengerek élővilága iránt (Popov cápatámadás következtében vesztette életét).

Mégis hogyan lehet mások halálának látványa összeegyeztethető az irányelvekkel? És pláne a TikTok esetében, ami javarészt a tinédzser felhasználók és fiatal felnőttek körében népszerű?

De ez csak egy eset a sokból. Figyelembe véve pedig az aktív felhasználók magas számát, elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk őrültségekkel – hiszen mint tudjuk, nagy az Isten állatkertje, pláne az interneten. 

Halálos kihívások

A TikTok-on sajnos számtalan emberi életet követelő kihívást láthattunk már. A #blackoutchallenge például arra buzdította a követőket, hogy ájulásig tartsák vissza a lélegzetüket – az esetnek sajnos halálos áldozatai is voltak (többek között gyerekek). A #kikichallenge lényege, hogy a felhasználók videóra veszik, ahogyan kiugranak egy lassan közlekedő autóból, majd mintha mi sem történt volna, táncolni kezdenek. A koponyatörő kihívás lényege pedig az, hogy míg az egyik felugrik a levegőbe, addig a másik egyszerűen kirúgja a lábát, mielőtt földet érne.

De ez csak néhány példa a sokból, és ott vannak mindemellett a furcsa és bizarr fogyókúrás szokásokat népszerűsítő videók is, ami nyílegyenes út az az étkezési zavarok, illetve a testképzavar felé. Nem beszélve a hamis házi gyógymódokról, a gyors pszichés javulást ígérő, instant önismereti tippekről, az ártalmas összeesküvés-elméletekről, gyűlöletbeszédről, álhírekről és a szélsőséges ideológiák megjelenéséről, melyek miatt számtalan kritika érte már a platformot. 

Fotó: Getty Images

A fiatalabb korosztály képviselői pedig nagyobb valószínűséggel szeretnének tartozni különböző közösségekhez, illetve hasonlítani az általuk követett influenszerekhez, így az ilyen és ehhez hasonló trendek körében leginkább ők számítanak veszélyeztetettnek.

A TikTok (és más közösségi oldalak) túlzott használata emellett elvonhatja a figyelmet az igazán lényeges tevékenységektől; például a tanulásról, a testmozgásról, a társas időtöltésről, illetve a minőségi kikapcsolódásról. Emellett a TikTok-on történő fokozott jelenét melegágya az alacsony önértékelésnek, hiszen akarva-akaratlanul hajlamosak vagyunk összehasonlítani magunkat másokkal, ami szintén negatívan befolyásolja a mentális egészséget – kiváltképp akkor, ha negatív kommentek is társulnak mellé.

Így használhatod jól a TikTokot

Ugyan a Tiktok elsődleges célja a felhasználók biztonsága, és nem engedélyeznek olyan tartalmakat, amely a kiskorúakat kizsákmányolás, illetve pszichológiai, fizikai vagy fejlődési ártalom veszélyének teszi ki, illetve a veszélyes kihívások is korlátozásra kerülnek, mégsem lehet 100%-osan elkerülni, illetve azonnal kiszűrni az ilyen és ehhez hasonló tartalmakat. Sokaknak joggal vannak aggályaik az adathasználattal kapcsolatban is, bár az aggodalmak ellenére nincsenek szilárd bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy ténylegesen számolnunk kell-e adathalászattal. Mindenesetre jobb biztosra menni, bármelyik platformot is használjuk, legyen az TikTok, Facebook, Twitter vagy Instagram. 

  1. Először is győződj meg arról, hogy a profilod privát – így csak azok láthatnak téged, akiket jóváhagytál.
  2. A TikTok mások oldalán, a „Neked” funkció alatt szerepelteti a tartalmaidat. Ha nem szeretnéd, hogy idegenek találjanak rád, de nem szívesen mondanál le a posztolásról sem, érdemes kikapcsolnod a „Fiók ajánlása másoknak opciót”, hiszen így még a keresőmotoron keresztül sem bukkanhatnak rád.
  3. Más felhasználók emellett többféleképpen is interakcióba léphetnek a nyilvános fiókoddal: megtekinthetik vagy letölthetik a tartalmaidat, illetve közvetlenül üzenetet is küldhetnek neked. Ezek ugyan alapértelmezetten engedélyezett funkciók, de van rá mód arra, hogy kikapcsold őket („Beállítások és adatvédelem” menüpont alatt), illetve beállítsd, hogy csak az ismerőseid hajthassák végre ezeket a műveleteket.
  4. A TikTok emellett bizonyítottan addiktív, egy átlagos felhasználó naponta akár 52 percet is eltölthet a videók görgetésével. Ha korlátozni szeretnéd az itt töltött időt, keresd a „Képernyőidő” opciót a „Beállítások és adatvédelem” menüpont alatt, és állíts be magadnak egy időkorlátot, illetve értesítést is kérhetsz ugyanitt arról, hogy ideje szüneteltetned az alkalmazás használatát.
  5. A szintén ugyanitt található „Családi biztonság” funkcióval pedig korlátozhatod a gyermeked képernyőidejét és tartalmait, illetve azt, hogy kik küldhetnek üzenetet a családtagok számára – javasolja a hálózati biztonsággal foglalkozó vállalat, a Sophos

Aki már használta a TikTok-ot, az minden bizonnyal tapasztalta, hogy viszonylag rövid idő leforgása alatt rengetegféle videóból lehet szemezgetni. Szó se róla, ezek között kifejezetten hasznosak és szórakoztatóak is akadnak, az oldal üzleti szempontból is hatékony eszköz, ráadásul számtalan edukatív dologra használható, ha tudatosan vagyunk jelen, és szem előtt tartjuk, hogy mindennek kulcsa mértékletesség. A gyerekek eltiltása persze nem célszerű, és talán nem is lehetséges, így szülőként kiváltképp fontos a nyílt és őszinte kommunikáció: a fennálló veszélyek ismertetése, illetve az ösztönzés arra, hogy nem kell mindennek bedőlni, és kritikus szemmel érdemes megközelíteni a látottakat.  

Kiemelt kép: Getty Images