Kipróbáltuk az internet leghaszontalanabb sminktrendjét – neked már nem kell

Ezzel pedig nemcsak időt, de némi mosogatnivalót is megspóroltunk neked.

Az interneten fellelhető videók és aktuális hóbortok szerint a szépségápolási rutin ezerféleképp alakítható és variálható, beleértve a sminkelési szokásainkat is. Láttunk már „hajfagyasztó” technikát (nyugi, fagyasztásról szó sincs – itt írtunk róla bővebben), „búvárkodást” a tartósabb sminkért (ebben a cikkben olvashatsz róla), nemrég pedig az is kiderült, hogy a könnyes, kipirosodott, sírós szemek hatását keltő sminktrükk számít az idei év egyik legnagyobb slágerének. Hazudnék, ha azt mondanám, megszállott követője vagyok bármilyen hóbortnak, ami éppen aktuális. De van, ami mellett még én sem tudtam szó nélkül elmenni.

Mégis ki kezdené a reggeli sminkelési rutinját tejhabosítóval?! 

A TikTok legújabb sminktrükkje szerint tejhabosító és némi víz segítségével még a legzsírosabb alapozóból is légies, könnyed textúrát varázsolhatunk. A téma rengeteg női magazint megihletett már, így nem nehéz kitalálni, hogy bizonyára sokan vannak, akik kipróbálták/kipróbálnák az interneten szinte vírusként terjedő legújabb trendet. De mégis mi célt szolgál az alapozó felhabosítása? Avonna Sunshine szépséginfluenszer szerint a habos állagúra pépesített krém lágyabb és súlytalanabb, a hozzáadott víznek köszönhetően pedig tartósabb fedést biztosít, magyarán sokkal természetesebb sminkhatást kelt az arcon. Az alapozó állaga emellett kenhetőbbé válik, a bőrhibák elfedése pedig szinte észrevétlenül történik – ami valójában a láthatatlan sminktrend lényegével válik egyenértékűvé.

A fedőkrémek állagai és színárnyalatai egytől egyig változóak, és ahány bőrtípus, annyiféle kence közül válogathatunk a drogériákban – a habkönnyű és hidratáló hatású BB és CC krémeken át egészen a nehezebb, zsírosabb és testesebb alapozókig. Valószínűleg mindannyian választottunk már rosszul, és nem egyszer szembesültünk azzal, hogy a végeredmény inkább tűnik messziről is kiszúrható vakolatnak, mintsem ízlésesen fedő, természetes és ápolt hatást keltő sminkrétegnek. Számos influenszer szerint pedig éppen ez az, ami ellen hatékonyan tehetünk némi víz és tejhabosító használatával.

Sok hűhó semmiért

A kísérletezéshez nincs szükséged másra, mint egy korábban balul választott, kevésbé sajnált alapozóra, egy magasabb karimájú tálkára vagy pohárra, kevéske vízre, és természetesen a tejhabosítóra (no és persze némi türelemre). Számos internetes videó bizonyítja, hogy a „recept” márpedig tényleg működik – már akinek. Minden igyekezetem ellenére mégis az ellenkezőjét sikerült megtapasztalnom, és megerősítést nyert bennem az érzés, miszerint nem véletlenül hiányzik belőlem a sminkhóbortok iránti lelkesedés – hogy finoman fogalmazzak. Tudom, tudom, van ez a bizonyos komfortzóna, amiből életünk során ajánlatos néhányszor kilépnünk, ami vagy sikerül, vagy nem, mindenesetre levonandó tanulságok nélkül egyik esetben sem maradunk. Az én tanulságom jelenleg pedig az, hogy 

nem érdemes összemosni a baristaságot a sminkmesterséggel, és nem kell mindennek bedőlni, amit az interneten látunk.

Nyilvánvalóan nem lehet mindegy, hogy milyen krémet használunk a habosítás alapjául (tekintve, hogy másoknak előttem szép számban sikerült), arról azonban nem szól a fáma, hogy pontosan mégis milyen krémtextúra és márka az, amivel tényleg hatékonyan működhet a módszer. Azt fontos kiemelnünk, hogy régi, lejárt szavatossági idejű alapozóval senki se kísérletezzen, ha nem szeretne gyulladt pattanásokkal, rosszabb esetben pedig allergiás reakciókkal számolni. Az általam használt (zsírosabb textúrájú) krém ebből a szempontból működőképes volt, vízzel és habosítóval keverve viszont már kevésbé.

A szerző fotója

A végeredmény minden igyekezetem ellenére előbb hasonlított egy szebb napokat is megélt illemhelyre, és nem kaptam kedvet ahhoz sem, hogy az arcomra kenjem a habzani jóindulattal sem akaródzó, ragacsos-nyákos löttyöt. De – hogy az említett komfortzónámból ténylegesen kilépjek, és ne csak a semmibe beszéljek – mégis megtettem (egy apróbb bőrfelületen, a teljes arcomat – ha nem haragszik meg senki – nem mertem alávetni a kínzásnak), és mondanom sem kell, hogy feleslegesen. Enyhe túlzással élve ugyan, de nagyjából ugyanez történhet akkor is, ha fedőkrém helyett mangalicazsírt keverünk a vízhez. Bizarr, nem igaz? A krém és a víz abszolút ütötték egymást, a próbálkozást pedig nemcsak a pólóm, de az eszközeim is megsínylették. A táltól és kisebb üvegpohárkán át egészen a magasabb karimájú műanyag pohárig mindent bevetettem, kísérleteztem a hozzáadott vízmennyiséggel és a keverés sebességével is – de mindhiába.

Arról pedig nem is beszélve, hogy a bőrgyógyászok szerint nem túl okos döntés vízzel hígítani a kencéinket. 

Mivel a tejhabosító homogenizál, kezdetben sima és egységes keveréket kapunk (gondoljunk csak a habos tejeskávéra), hozzáadott vízzel azonban destabilizálódik a krémek textúrája, azaz felborul a készítményekben található összetevők egyensúlya – ami esetemben be is igazolódott, és ami miatt mikrobális szennyeződésekkel, valamint kellemetlen bőrbetegségekkel is számolhatunk a szakemberek szerint. Ha valaki mindenáron kipróbálná, a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy desztillált vízzel, valamint alaposan sterilizált habosítóval kezdje a folyamatot, a maradékot pedig semmiképp sem érdemes újrahasznosítani. A módszer tehát nemcsak veszélyes a bőr egészségére nézve, de merő pocsékolás is, amit egyébként sem lenne szabad megengedni magunknak, pláne mostanában. Az új hóbort pedig nemcsak a krémet illetően tűnik kifejezetten pazarlónak: kár a gőzért, kár a vízért, kár a szinte elmoshatatlan, nyákos műanyag pohárért, kár a tejhabosítóért, kár a szivacsért, kár a belefeccölt időért, és hatalmas kár lenne a bőrünk egészségéért is. Ha valaki a fentieket mérlegelve mégis kedvet kapna hozzá, biztosabb, ha első lépésként bőrgyógyász szakemberrel konzultál – és ha igazán biztosra szeretnél menni a tökéletes fedést illetően, itt írtunk nemrég arról, hogy a világ egyik legmenőbb sminkesének tippjeit viszont nagyon is érdemes megfogadni.  

Kiemelt kép: Getty Images