Figyelmeztetnek a szakértők: a vírusként terjedő TikTok-trendnek súlyos egészségügyi következményei lehetnek

Főleg a fiatalokra jelentenek veszélyt ezek a videók.

A TikTok-on úgy jönnek-mennek a javarészt felesleges és értelmetlen trendek, mintha muszáj volna (itt ki is próbáltuk a leghaszontalanabb sminktrendet), a legújabb őrület pedig – amellett, hogy butaság – még kifejezetten veszélyes is. A #WaterTok néven ismert legújabb hóbort szerint az influencerek ízesített, illetve édesített porokkal, szirupokkal keverik a vizet, népszerűsítve ezzel követőik körében a folyadékpótlás fontosságát – de mint tudjuk, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Ezeket a gusztusosnak semmiképp nem nevezhető löttyöket hatalmas mennyiségben, 1,13 literes, rozsdamentes acélpoharakban elkeverve készítik – és büszkeséggel vegyes élvezettel szürcsölgetik. 

A közösségi médiában egyébként is töretlen népszerűségnek örvend a „What I Eat in a Day” (azaz a Mit eszek egy nap alatt) trendje, melyben boldog-boldogtalan dokumentálja, mit fogyasztott el egyetlen nap alatt. Az ilyen jellegű videók általában kalóriaszámlálást is tartalmaznak – a szakértők szerint mindez pedig nyílegyenes út az étkezési zavarok, illetve a testképzavar felé. A legújabb trend ugyanis fogyókúrás célt is szolgál, és arra buzdítja követőit, hogy nagy mennyiségű, de alacsony cukortartalmú folyadékkal pótolják a szilárd ételt, manipulálva ezzel a testsúlyukat.

@beccers_gordonn Do you guys still consider this water? #watertok #water #skinnysyrups #oceanwater #watertok2023 ♬ COLLIDE X HOLD YUH BY ALTÉGO - ALTÉGO

 

Dr. Abdul Matin Azizi, a Harley Private Dental vezető fogorvosa a The Independent kérdésére elmondta: „Egyes porok és szirupok cukrot és citromsavat is tartalmaznak, amelyek erodálhatják a fogzománcot, magyarán fogszuvasodást idéznek elő. A cukor táplálhatja a szájban lévő baktériumokat, ami a fogakat megtámadó káros savak termelődéséhez vezet. Emellett a citromsav szintén erodálja a fogzománcot, ami fogérzékenységet és fájdalmat okozhat, az ételfestékek pedig – amelyek szintén sok ilyen termékben szerepelnek – idővel a fogakat is elszínezik.”

A fiatalabb korosztály képviselői nagyobb valószínűséggel szeretnének hasonlítani az általuk követett influenszerekhez és sztárokhoz (akik körében ismét hódít a kóros soványság), így az ilyen és ehhez hasonló trendek körében leginkább ők számítanak veszélyeztetettnek.

 

Dr. Al-Imran Khan, a Mercuri Health háziorvosa szerint az ízesített vizet „hivatalosan hasplasztikai műtéten átesett páciensek alkalmazzák, hogy növelni tudják gyógyulás idején a folyadékbevitelt”, de mostanra már azok körében is elterjedt, akiknek egyáltalán nem lenne szükségük rá. „A mesterséges édesítőszerek vagy ízesítő összetevők, például a vízhez keverendő porokban és szirupokban használtak, számos egészségügyi problémához vezethetnek, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket vagy esetleg a korai cukorbetegséget” – figyelmeztetett. Ezeket az ízesítőket a cukros italok egészséges alternatívájaként forgalmazzák, feltételezve, hogy kevesebb cukrot tartalmaznak a gyümölcsleveknél – a szakértők azonban egészen más véleményen vannak.

„Inkább az összetevőket nézzük, mint a kalóriákat. Valójában ezek a mesterséges ízesítők nagy mennyiségű maltodextrint tartalmaznak, amely erősen feldolgozott, keményítőből származó szénhidrát. Gyakran használják élelmiszer-adalékanyagként számos feldolgozott termékben sűrítőanyagként, térfogatnövelőként vagy édesítőszerként. A maltodextrinek azonban nagyon hasonlítanak a cukorhoz, és gyors vércukorszint-emelkedést eredményezhetnek, ami olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például cukorbetegség, zsírmáj, érelmeszesedés, hangulatingadozás, fáradékonyság, autoimmun betegségek, illetve szív- és érrendszeri problémák” – nyilatkozta Silvia Micheletti, a Rainbow Labs táplálkozási szakértője. Nem beszélve arról, hogy az érzékenyeknél haspuffadást, görcsöket, székrekedést vagy éppen hasmenést is okozhat.

Ha tehát egy kis ízre van szükségünk, a mesterségesen ízesített víz fogyasztása helyett a szakértők azt javasolják, igyunk inkább egyszerű citromos vizet – aminek meglepően pozitív előnyeiről itt írtunk korábban.

Kiemelt kép: Getty Images