Problémát jelenthet a TikTok új filtere, mely hátborzongatóan élethű eredményt produkál

Hol vannak már a régi szép idők és a mókás kutyafülfilterek, amikor a közösségi média platformokon használt, valóságtól elrugaszkodott szűrők még egyet jelentettek az egyszerű szórakozással. A TikTok legújabb, minden bizonnyal mesterséges intelligenciát használó Bold Glamour filtere – melynek címkéje már most közel négyszázmilliós megtekintésnél jár – teljesen átformálja, amit ez idáig a szépségszűrőkről gondolni véltünk, ugyanis már-már félelmetes precizitással tökéletesíti a felhasználók arcát, legyen az nő vagy férfi. A vírusként terjedő digitális varázslatnak azonban ára van, ezt pedig az ellene felszólaló influenszerek egyre növekvő száma is alátámasztja. De mit csinál pontosan, kik jelentik a legérzékenyebb célcsoportot, és vajon mennyire igaz, hogy használata akár plasztikai beavatkozásra is rákényszeríthet?

Az utóbbi években gombamód szaporodtak és váltak megszokottá az újabb és újabb, főként virtuális sminktrükköket bevető „szépítő” filterek, melyek kifogástalan megjelenést kölcsönöznek a felhasználóknak. (A tökéletesség látszatáról Almási Kitti pszichológussal és Emmer László fotóssal is beszélgettünk.) Meghosszabbított szempillák, vékony, pisze orrok, teltebb, érzékibb ajkak és megnagyított szemek illúziója tárult elénk, ha néhány szabad percünkben végig görgettünk az online fiókokon.

De amíg ezekről már első ránézésre meg tudtuk állapítani, hogy hamis képet közvetítenek, addig a Bold Glamour nevű filter szinte észrevehetetlen hatása alattomosan cselezi ki józan ítélőképességünket, rombolva ezzel önbecsülésünket. És éppen ebben a finomhangolt funkcióban rejlik a legnagyobb veszélye, mert bár itt is a megszokott vékony orr, telt ajkak és szépítő sminkvariációk dominálnak, a felhasználók arcára a hagyományos filterekkel szemben a Bold Glamour klasszisokkal realisztikusabban vetíti ki a hibátlan virtuális maszkot.

Amellett, hogy képes érzékelni, hogy használója feminin vagy maszkulin vonásokkal bír, és ehhez mérten alkalmaz vagy hagyja el a természetesnek ható sminket, tulajdonképpen semmilyen mozgásra nem reagál – zökkenőmentesen alkalmazkodik viselőjéhez – a körülményektől függetlenül is stabilan a helyén marad. Ezt egyébként már számtalan tiktokker kipróbálta, de a makacs filter a régebbi modellekkel ellentétben akkor is tartotta magát, ha megpróbálták letörölni vagy arcukat valamiképp eltakarni, eltorzítani.

A fiatal lányok különösen érzékenyek rá

A forradalmi effekt kezdetben még játéknak tűnt. A funkciót kipróbálók is csak olyan élcelődő sorokkal osztották meg az elképesztő eredményt, minthogy „ez a szűrő megmutatja, hogyan nézhetnél ki, ha tudnál sminkelni”, de a lelkesedést hamar felváltották az „ez a szűrő pillanatok alatt lerombolta az önbecsülésem” jellegű frusztrált kijelentések. A tábor tehát kétfelé szakadt, vannak, akik csupán szórakozásként tekintenek rá, míg mások szerint komolyan felül kellene vizsgálni a filter által hirdetett üzenetet, de ami a legkevesebb, figyelmeztetni a használatából adódó veszélyekre. A felháborodás, amit az elérhetetlen szépségideált szimuláló Bold Glamour kiváltott, főleg az önbecsülésre gyakorolt hatásában, az énképpel kapcsolatos gondolataink torzításában gyökerezik. Többen már egyenesen arra biztatnak, hogy egyáltalán ne használjuk ezeket a filtereket, mert annak ellenére, hogy bizonyos mértékig növelik az önbizalmat, mások és a saját mentális egészségünket is veszélyeztetik, nem beszélve a védtelenebb fiatal korosztályról, akiknél gyakoribb a testdiszmorfia kialakulása.

Itt látható egy teszt, mennyire zavarbaejtően realisztikus is a Bold Glamour:

@tracey.lee.oliver Saves to Favorites 🤣#fypシ #fyp #foryou #coloured #filter #boldglamour ♬ original sound - traceyleeoliver

Különösen a fiatal lányok számítanak veszélyeztetett célcsoportnak: a közösségi média felületeken eltöltött hosszabb idő hatására megváltozik a viszonyulásuk megjelenésükhöz, elégedetlenek lesznek valódi külsejükkel, miután már látták feljavított önmagukat a hamis filterek tükrében. A kutatások szerint ők számítanak a legérzékenyebbeknek, ami a szűrők és fotóretusálás befolyását illeti, a Dove egyik tanulmánya szerint a lányok 85%-a próbált már ki retusáló alkalmazásokat tizenhárom éves koráig, mert úgy érezték, képtelenek megfelelni a közösségi média toxikus szépségideáljainak. A testdiszmorfiával járó hasonló érzések, a fizikai hibák iránti aggodalmak eluralják az adott személy gondolatait, a valós megjelenés és a közösségi médiában megosztott képük között szakadék keletkezik, mely egy idő után a hétköznapi életre is negatív hatást gyakorol. 

A filter rákényszeríthet a beavatkozásokra

A feltételezetten mesterséges intelligenciával (AI) és gépi tanulási technikával elért változás ráadásul valós időben következik be, követve minden apró arcmozdulatot, így még nehezebb elvonatkoztatni a látottaktól, mert a funkciók a tényleges tulajdonságokhoz igazodnak. 

Ekkor jön képbe az öntárgyiasítás, és vele a különféle kozmetikai beavatkozások, melyekkel úgy alakíthatják az emberek megjelenésüket, ahogy azt a szépségszűrőkön keresztül korábban már megtették.

Az AI-t használó szűrők tehát nem csak, hogy a testképzavar melegágyai, de intelligens funkcióikkal ténylegesen arra késztethetik a fiatalokat, hogy sebészeti úton korrigáljanak arcberendezésükön, és ezáltal elérjék a Bold Glamour-féle filterezett megjelenést. (Szintén egy felkavaró TikTok-videó kapcsán írtunk róla, hogy egyre fiatalabb korban fekszenek kés alá a testük elfogadására képtelen tinik.) Az American Journal of Cosmetic Surgery 2021-es tanulmánya szerint jelentős összefüggés észlelhető a különféle arcmódosító szoftverek elterjedése és a plasztikai beavatkozások iránti megnövekedett kereslet között, holott a TikTok irányelvei elméletben tiltják olyan tartalmak reklámozását, melyek veszélyes tevékenységekre, például kozmetikai műtétekre vagy arcplasztikára buzdítják felhasználóikat. 

Hogyan küzdhetjük le a szépségszűrők negatív hatásait?

Nem csupán a külföldi tartalomgyártók, de hazánk influenszerei körében is hangos kritikákat kapott a hírhedt filter. Ismert énekesnők és színésznők csodálkoztak rá manipulált megjelenésükre, és hívták fel a figyelmet a lappangó veszélyekre. A kérdés már csak az, tehetünk-e egyáltalán valamit az ügy érdekében, hiszen a jelenség –ahogy sok más szépségszűrő esetében – önmagát gerjeszti: senki sem akarja felvállalni tökéletlenségét, miközben mindenki a pozitív megerősítést hajtva Bold Glamour mögé bújik. Amellett, hogy a természetességet hirdető trendeket és arcukat filterek nélkül vállaló tartalomgyártókat követünk (legutóbb például Lady Gaga hirdetett elfogadást óriási médiavisszhangot kapott, smink nélküli Oscar fellépésével.), sokat tehetünk mentális egészségünkért, ha tudatosságra törekszünk, és kivonjuk magunkat a negatív gondolathullám alól.

Legyünk proaktívak, ha már úgy érezzük, kezdenek bennünket elragadni a frusztráló érzelmek, és amennyire csak lehet, alakítsuk úgy hírfolyamainkat, hogy azok a pozitív önértékelést és testtudatosságot sugallják. Cselezzük ki az algoritmust olyan érdeklődési köreinknek megfelelő tartalmak „fogyasztásával”, melyek mentálisan is tápláló inspirációforrást biztosítanak önmagunkhoz és a mindennapokhoz. 

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu