betörő áll egy ház előtt és like jelek veszik körbe

Új TikTok-trend? Idegenek házába törnek be tinik néhány plusz lájk miatt

Egy borzasztó TikTok-trendnek megfelelve fiatal férfiak csoportjai véletlenszerűen kiválasztott emberek házába ront be, miközben filmezik a reakcióikat. A rendőrség nyomozást is indított már az ügyben, miután az egyik videóban egy rémült családapa „gyerekeim vannak” felkiáltással könyörgött a betolakodóknak, hogy hagyják el a házát.

A TikTokot eddig sem az intelligencia és a békés együttélés Mekkájaként ismertük: legutóbb például arról számoltunk be, hogy menstruációs vérből készült maszkos kihívás terjed az oldalon – a legújabb trend azonban minden előbbin túltesz.

Néhány fiatal ugyanis jó ötletnek találta, hogy „őrült és vicces” kihívásként vadidegen emberek otthonaiba kezdjenek el besétálgatni – csak úgy, a hecc kedvéért. Az ilyen videók hatalmas nézettséget produkálnak a platformon, ennek következtében pedig boldog-boldogtalan úgy gondolta, néhány plusz lájk és 15 perc hírnév érdekében ő is beszáll a kihívásba. (Hogy ők tanultak-e eleget az amerikai fegyvertartási és birtokháborítási törvényekről, valamint arról, hogy ezek általában milyen esetekben kapcsolódnak szorosan egymáshoz, az a videók alapján nem egészen egyértelmű.)

@iamryanprice Walking into a random persons pent house 🤯 #streetinterview #fyp #iamryanprice ♬ original sound - Ryan Price

Nem mindenki ússza meg azonban egy irgum-burgummal a ház tulajdonosaitól: Londonban ugyanis nemrég nyomozást indított a rendőrség, miután tinik egy csapata a kihívásnak megfelelő módon hívatlanul sétált be egy családi otthonba.

A szóban forgó eset az alábbi videón megtekinthető (a TikTokról már eltüntették). A felháborodást keltő felvételen az látható, hogy egy fiatal férfi és két barátja a kamerának pózolva így szól: „Random házakba sétálunk be, gyerünk!”. A csoport ezután egy fekete kapun át belép a szóban forgó ház előkertjébe, ahonnan egy ott tartózkodó nőt teljesen figyelmen kívül hagyva besétálnak az idegen otthonba. Annak ellenére, hogy a nő meg is szólítja őket („Elnézést, mit csinálnak?”), a tinik látszólagos nyugodtsággal beengedik magukat a résnyire nyitva hagyott bejárati ajtón, miközben a nő továbbra is idegesen szólongatja őket, majd kiabálni kezd. A csoport eközben már az ingatlanban bolyong.

A felvétel alapján úgy tűnik, mintha ezen a ponton gúnyolni is kezdenék a nőt, és azzal utánozzák, hogy a férjét szólongatják – miközben filmre veszik a ház körbejárását. Ahogyan az apa felfelé halad a lépcsőn, lent hagyva kisgyermekét, a csoport folytatja a háztulajdonosok megfélemlítését azzal, hogy meghívás nélkül járkálnak a házukban, és még a kanapéra is lefekszenek. A háromfős csoport végül elhagyta a házat, miután a férfi közölte velük, hogy gyerekei vannak – a felvételen hallható is, ahogyan a gyerekek a háttérben a szüleiket hívják.

A TikTok-felhasználó, aki az eredeti felvételt feltöltötte az oldalra (és aki valószínűleg a videó főszereplője volt) azóta nemcsak magát a videót, hanem a felhasználói fiókját is törölte a platformról. Állítólag több TikTok-felhasználó is kiakadt a felvételen – de a videó a hatóságoknál is kicsapta a biztosítékot.

A Metropolitan Police közölte, hogy tudomásuk van az interneten terjedő felvételről, és bár hivatalos bejelentés nem érkezett, nyomozást folytatnak az ügyben, és kérik, hogy jelentkezzen, aki bármilyen információval segítheti a nyomozást. Egyelőre annyit tudni, hogy nem ez volt az első eset, hogy a felvételen látható csoport videót tett közzé arról, hogy idegen ingatlanokba hatolnak be. Korábbi videóik egyikén egy zsidó család otthonába sétáltak be, de célba vettek már iskolákat és szupermarketek elzárt területeit is.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva