háőszobában elhelyezett toxikus tárgyak

Nem alszol jól? Lehet, hogy ezek a hálószobai tárgyak tehetnek róla

Ezek a tárgyak képesek toxikus környezetet teremteni, amiben aztán lehetetlen jót pihenni.

A jó alvás fontosságáról és mikéntjeiről számos alkalommal írtunk már, de, lássuk be, az általános alváskönnyítő tanácsokat nem mindig olyan könnyű megfogadni. Ha viszont már mindent megtettünk a nyugodt éjszakák érdekében, mégsem sikerül kipihennünk magunkat, akkor érdemes lehet körbenézni a hálószobában, hiszen előfordulhat, hogy a helyiség elrendezése vagy néhány tárgy okozza a problémát. Fontos ennek utánajárnunk, hiszen ebben a szobában töltjük életünk egyharmadát, a szervezetünk ilyenkor töltődik fel és gyógyul, ráadásul ilyenkor vagyunk a legvédtelenebbek is.

A fengsuj, vagyis a kínai térrendezés hagyománya szerint mindennek alapja a csí, vagyis az energia szabad áramlása, amit sosem szabad megakadályoznunk – hiszen azzal nemcsak balszerencsét hozhatunk magunkra, hanem a hangulatunkra és egészségünkre is rányomhatja a bélyegét. Bárminek is nevezzük mindezt, ártani nem ártunk vele,

ha kipróbáljuk, és eltávolítjuk azokat a dolgokat a hálóból, amelyek a fengsuj szerint nem oda valók. Legfeljebb forgolódással teli éjszakákat veszíthetünk.

Mielőtt azonban nekiesünk a szortírozásnak, győződjünk meg arról, hogy a hálószobánk nem túl meleg, illetve nem túl hideg hőmérsékletű, ugyanis mindkettő akadályozza a megfelelő pihenést – ahogyan a kényelmetlen matrac és párna is. Szintén figyeljünk a fényre: ha ugyanis alvás közben túl nagy világosság szűrődik be az ablakokon keresztül, az negatívan befolyásolja a szerotoninképződést, valamint érdemes lefekvés előtt kerülni az alkohol és koffein, illetve a túl nehéz, zsíros ételek fogyasztását is, hiszen az emésztés szintén megzavarhatja az alvást. Az elektronikai eszközöket se használjuk már ilyenkor: az általuk kibocsátott kék fény ugyanis készenlétben tartja a szervezetünket – ahelyett, hogy az alváshoz szükséges módon le tudnánk csendesülni.

Ruhakupacok

A csínek térre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően áramolhasson a szobában, de a „még jó lesz máskor is” jellegű félkoszos ruhakupacok meggátolják ebben. Nem kell rágörcsölnünk a katonás rendre, de hagyjunk a csínek egy kis teret, hogy mozoghasson a dolgaink között. Ráadásul egy rendezett szoba nyugodt és csendes, míg egy rendetlen zsúfoltnak és nyüzsgőnek tűnik – ami kevésbé invitál pihenésre.

Az ágy elhelyezkedése

Persze, a legtöbbször a helyiség adottságai határozzák meg, hogyan is rendezzük be, de a csí szempontjából nem szerencsés, ha az ágy közvetlenül az ablak és az ajtó között helyezkedik el. Ugyanis ilyenkor a szobába beáramló energia „átrohan” az ágyon, ezáltal nyugtalanságot okozva bennünk. Ha nem tudjuk máshová helyezni a fekvőhelyünket, akkor tegyünk egy térbeli akadályt, mondjuk egy magas növényt az ajtó és az ágy közé.

Éles sarkok

A bútorok éles sarkai nemcsak akkor veszélyesek, ha véletlenül beléjük rúgunk éjjel a mosdóba osonva, hanem az ágyban fekve is árthatnak: a csí ugyanis nem kedveli az éles dolgokat. Az ilyen bútorokat és tárgyakat tegyük ki a szobából, vagy, ha ez nem megoldható, tegyünk él- és sarokvédőket rájuk, esetleg egy oda lógó növénnyel tompítsunk rajtuk. Ugyanígy tartózkodjunk az ágyunk felett elhelyezett ventilátortól is (ami szétvágja a csít), és a hegyes lámpaernyőktől is.

Faliképek

A fengsuj szerint nagyon fontos, hogy ha a helyiségben szeretnénk képeket tenni a falra, akkor azt semmiképpen se az ágy fejtámlája fölé helyezzük, ez ugyanis lefele tolja a csít, ami fejfájást és mellkasi szorítást eredményezhet. Nem mindegy a kép témája sem: ne ábrázoljon vizet, mert az túlságosan is jang a békés alváshoz. Tükör lehet a szobában, de ne olyan, amiből látható az ágy – ugyanis a tükrök visszaverik a csít, ami nyugtalanságot okoz. Ugyanez vonatkozik a televíziók képernyőjére is, így abban se tükröződjön az ágy (a legjobb, ha tévé egyáltalán nincs a hálószobában).

Hegyes levelű növények

Az élő szobanövények segíthetnek a levegő minőségének javításában, de a fengsuj szerint csak egy darabot tehetünk a hálóba – és annak is szigorúan nem hegyes levelűnek kell lennie. Úgy tartják, hogy a növények jangok, ezért túl sokan túl sok energiát hoznak létre, ami végeredményben árt a pihenésnek.

Kiemelt kép: Canva