Kiderült, hogy miért haragszik Katalin hercegné Meghan Markle-re

Katalin azóta is haragszik emiatt sógornőjére, mi több, megveti őt.

Károly király koronázási ünnepségének közeledtével ismét egyre többet olvashatunk a brit uralkodói ház családi viszályairól. Nemrég mi is megírtuk, hogy Harry herceg és Meghan Markle, még ha el is fogadják a meghívást a rendezvényre, elvileg akkor sem mutatkozhatnak majd a Buckingham-palota erkélyén, valamint nem vonulhatnak fel sehol máshol sem a királyi család többi tagja mellett – ahogyan az már a tavaly nyári jubileumi ünnepségen is történt. Ezután viszont már attól zengett a sajtó, hogy kettejük közül csak Harry fogadta el a meghívást a koronázási ünnepségre – felesége inkább otthon marad gyerekeikkel (akik közül az idősebbik, Archie épp ugyanaznap ünnepli negyedik születésnapját).

Egy új könyv szerzője pedig most azt állítja, hogy nemcsak a testvérek, de a sógornők között is egyre mélyül a szakadék. Bár Katalin és Meghan állítólag sosem kedvelték igazán egymást, Robert Jobson szerint mára szinte menthetetlen kettejük viszonya – kifejezetten amiatt, hogy amikor a királyi család magas rangú tagjai tavaly szeptemberben Skóciába utaztak, hogy még utoljára meglátogassák a királynőt (közvetlenül az uralkodó halála előtt), Károly elrendelte, hogy Harry és Vilmos feleségei ne jöjjenek.

„Károly valójában azt akarta mondani ezzel, hogy Meghan nem szívesen látott vendég ott, de mivel ezt így nem mondhatta Harrynek, személyesen avatkozott közbe, és megkérte Kate-et, hogy ő is maradjon távol, hogy így igazságosabb legyen a helyzet Meghannal szemben”

– állítja az író a The Daily Telegraph nevű ausztrál lapnak adott interjújában. Jobson szerint Katalin azóta is neheztel Meghanre emiatt, hiszen Vilmos neje mindent megadott volna azért, hogy ő is Skóciában lehessen a család többi tagjával. „Kate szándékosan maradt távol, de kétségbeesetten ott szeretett volna lenni a királynővel az utolsó pillanatokban. Mindez felemésztette Kate-et, és neheztelést ébresztett benne Meghan iránt” – fogalmazott Jobson.

Mindeközben pedig Kamilla és Harry viszonya is egyre elmérgesedni látszik, miután a férfi januárban megjelent Tartalék (Spare) című könyvében azt állította, hogy mostohaanyja a királyi családról szóló történeteket szivárogtatott ki a sajtónak, hogy ezzel erősítse saját imázsát. Nemrég a királyné egyik barátnője, bizonyos Fiona Petty-Fitzmaurice, Lansdowne márkinője árulta el a The Sunday Timesnak, hogy mi volt Kamilla reakciója, mikor megtudta, hogy Harry gonosztevőnek nevezte őt memoárjában. „Persze, hogy zavarja, persze, hogy fáj neki. De nem hagyja, hogy elhatalmasodjon rajta ez az érzés” – mondta Petty-Fitzmaurice. Mivel tehát a rokonok manapság a szokásosnál is többet viszálykodnak egymással, bizonyos források szerint Károly király arra is „fel akarja használni” közelgő koronázási ünnepségét, hogy rendbe hozza a családon belüli kapcsolatokat.

Mit tudunk eddig a koronázásról?

A hivatalos nyilatkozat szerint a király koronázására 2023. május 6-án, szombaton kerül sor a londoni Westminster apátságban kerül sor, és a szertartást a canterburyi érsek fogja levezetni. A szertartás során III. Károly királyt és királynéját, a páriából a britek kedvencévé vált Camillát is megkoronázzák. Nagy-Britanniában a legutóbbi koronázási ünnepségre nem kevesebb mint 70 évvel ezelőtt került sor, 1953. június 2-án, amikor a 27 éves Erzsébetet avatták uralkodóvá. Az idei eseményen várhatóan 2000 vendég lesz jelen, ami szöges ellentétben áll a királynő 1953-as koronázásán jelen lévő 8000 vendéggel; valamint maga az ünnepség is lényegesen rövidebb lesz a korábbinál: 3 helyett csupán alig 1 órára tervezik nyújtani.

Állítólag a szertartás során az öltözködési szabályok is lazábbak lesznek, és a bíborvörös bársonyból és hermelinből készült fényűző ünnepi köntösök helyett valószínűleg megengedett lesz az öltöny viselete. Ami magát a királyt illeti, a hírek szerint pazar ruhaköltemények helyett a katonai egyenruháját fogja viselni.

A modern koronázási ünnepély várhatóan vallási és kulturális szempontból is sokszínűbb lesz: a tervek szerint keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista vallási képviselők is részt vesznek majd a rendezvényen. A király megerősítette a hírt, miszerint az anglikán egyházra esküszik majd fel a szertartáson, ugyanakkora leszögezte, hogy egy olyan Nagy-Britannia élére kíván állni, amely minden vallást tiszteletben tart. Károly 2022 novemberében lesz 74 éves – ezzel ő lesz a brit történelem legidősebb megkoronázott személye.

Kiemelt kép: Katalin cambridge-i hercegné és Megán sussexi hercegné 2019-ben – Fotó: Richard Pohle – WPA Pool/Getty Images