Meghan és Harry levonulnak a Buckingham palota erkélyéről

Harry és Meghan nem léphetnek a palota erkélyére a koronázási ünnepségen

De egyelőre még az sem biztos, hogy tiszteletüket teszik az eseményen...

Harry herceg és Meghan Markle szóvivője a The Timesnak mondta el, hogy az udvar a párt e-mailben értesítette a koronázási ünnepség menetrendjéről, egyelőre azonban még az sem biztos, hogy Sussexék egyáltalán tiszteletüket teszik-e a május 6-i eseményen.

Azonban, még ha el is fogadják a meghívást, a hírek szerint akkor sem mutatkozhatnak majd a Buckingham-palota erkélyén, valamint nem vonulhatnak fel sehol máshol sem a királyi család többi tagja mellett – ahogyan az már a tavaly nyári jubileumi ünnepségen is történt. Harry édesapja, III. Károly király persze megengedhetné nekik, hogy rövid tartózkodásuk idejére a kegyvesztett András herceg korábbi szobájában szálljanak meg a palotában, de úgy tudni, hogy azt a rezidenciát az uralkodó továbbra is a testvérének, András yorki hercegnek tartja fenn – annak az uralkodói sarjnak, akit az elítélt pedofil Jeffrey Epstein jó cimborájaként néhány éve nyilvánosan vádoltak meg azzal, hogy szexuálisan bántalmazott egy kiskorút (majd egyezségre jutott a vádlójával).

III. Károly közben Harryt és Meghant viszont kilakoltatja az eddigi rezidenciájáról; a szakértők szerint mindez az uralkodó (nem túl elegáns) reakciója a Harry herceg nemrégiben megjelent önéletrajzi könyvében leírtakra. A fiatal pár képviselője szerda este megerősítette a hírt, miszerint Harry herceget és Meghan Markle-t arra kérte fel az udvar, hogy hagyják el a Frogmore Cottage-ot, amelyet még a néhai II. Erzsébet királynő ajándékozott nekik a 2018-as esküvőjüket követően. A hírek szerint Károly a 10 hálószobás ingatlan kulcsait a kegyvesztett András hercegnek ajánlotta fel. Szombat este Harry herceg Máté Gáborral, a magyar származású kanadai pszichológussal beszélgetett, az interjú során pedig elárulta, hogy a gyermekkorában elszenvedett szeretethiány hatással van arra, ahogyan két gyermekét, Archie-t és Lilibetet neveli ma.

Mit tudunk eddig a koronázásról?

A hivatalos nyilatkozat szerint a király koronázására 2023. május 6-án, szombaton kerül sor a londoni Westminster apátságban kerül sor, és a szertartást a canterburyi érsek fogja levezetni. A szertartás során III. Károly királyt és királynéját, a páriából a britek kedvencévé vált Camillát is megkoronázzák. Nagy-Britanniában a legutóbbi koronázási ünnepségre nem kevesebb mint 70 évvel ezelőtt került sor, 1953. június 2-án, amikor a 27 éves Erzsébetet avatták uralkodóvá. Az idei eseményen várhatóan 2000 vendég lesz jelen, ami szöges ellentétben áll a királynő 1953-as koronázásán jelen lévő 8000 vendéggel; valamint maga az ünnepség is lényegesen rövidebb lesz a korábbinál: 3 helyett csupán alig 1 órára tervezik nyújtani.

Állítólag a szertartás során az öltözködési szabályok is lazábbak lesznek, és a bíborvörös bársonyból és hermelinből készült fényűző ünnepi köntösök helyett valószínűleg megengedett lesz az öltöny viselete. Ami magát a királyt illeti, a hírek szerint pazar ruhaköltemények helyett a katonai egyenruháját fogja viselni.

A modern koronázási ünnepély várhatóan vallási és kulturális szempontból is sokszínűbb lesz: a tervek szerint keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista vallási képviselők is részt vesznek majd a rendezvényen. A király megerősítette a hírt, miszerint az anglikán egyházra esküszik majd fel a szertartáson, ugyanakkora leszögezte, hogy egy olyan Nagy-Britannia élére kíván állni, amely minden vallást tiszteletben tart. Károly 2022 novemberében lesz 74 éves – ezzel ő lesz a brit történelem legidősebb megkoronázott személye.

Kiemelt kép: Max Mumby/Indigo/Getty Images